1 septembrie 🍁🍁🍁 | Cristina’s Friday Read

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Friday Read. Dacă vrei să-l primești și tu în inbox, te poți abona de aici.

Kalimera la toți popândăii,

Nu știu tu cum ești, dar eu încerc să-mi dau seama cum să fac sens din avalanșa de știri care a lovit țara în ultima perioadă. Nu vreau să mă deconectez emoțional de la ce se întâmplă, să mă izolez în propria-mi bulă (n-ar fi nici sănătos, nici aliniat la valorile mele), dar nici nu mi-e clar unde să redirecționez toate energia negativă, toate emoțiile: frustrarea, furia, empatia pentru familiile distruse, plus dilemele legate de responsabilitate și schimbare într-un sistem, ce e sub controlul nostru vs ce putem influența și ce nu. Cu cât mă întreb mai mult „da’ de ce?”, cu atât sap și ajung la un strat și mai putred, care doar îmi amplifică neputința. Ignorance truly is bliss.

Între timp am continuat să scriu. Să scriu și să mă antrenez, fiindcă se apropie maratonul CiucașX3 – „doar” ~39 km cu 2400m diferență de nivel, cu 25% mai mult decât am făcut eu vreodată pe munte – și am nevoie să alerg porcul în ajun. L-am alergat prin munții Olimp – de unde e și poza de la început – și tare bine e să alerg prin niște munți unde nu dau nas în nas cu Moș Martin la fiecare pas. De vreo 2 luni o am antrenoare de alergare pe Rachel, a fost una dintre cele mai bune decizii din toți acești ani de când alerg – în primul rând pentru noul nivel de accountability pe care l-am accesat astfel (la asta mă așteptam, a fost intenționat), în al doilea rând fiindcă am decis să lucrez cu o femeie (asta n-a fost o alegere conștientă, am realizat ulterior cât de bine mi-a prins). Poate mai povestesc despre asta pe larg cu altă ocazie.



Meanwhile, uite ce am publicat în aceste zile:

Cum iau notițe? Overview sistem – Cred că este cel mai cerut articol pe care l-am scris, conform replyurilor primite la acest newsletter. Mai ales după ce am detaliat frameworkul pentru cum consum informații. Explic ce fel de notițe iau cel mai des, cum le organizez, de unde vine valoarea, argumentez criteriul lor principal (ce fac cu ele?), ce aplicații mă ajută, de ce mi-am îngreunat procesul de luat notițe (de ex, aleg să citesc anumite cărți în format fizic, în loc de Kindle). Am pus și un screenshot din aplicația mea de luat notițe, fiindcă uneori o imagine ajută mai mult. Cum o să vezi că zic și în articol: Am scris despre notițele luate în format digital, însă folosesc în paralel și notițe luate pe hârtie, au scopuri diferite. Și nu vreau să conving pe nimeni să dea copy-paste la fix același sistem – ai nevoie să experimentezi până găsești formatul potrivit pentru contextul și nevoile tale actuale. Sper să ajute. Dacă mai ai extra curiozități, pe lângă ce am scris aici, zi-mi (sau lasă direct comentariu la articol), ca să completez. Presupun că îmi scapă lucruri care mie mi se par evidente / intuitive și de fapt nu sunt.

Ce newslettere urmăresc & recomand – ediția 2023 – Este cu multe update-uri față de lista mea de acum un an, fiindcă între timp am renunțat la multe newslettere și am descoperit altele noi. Dacă ai nevoie de extra inspirație, poate te ajută. Cei mai mulți creatori oferă arhivă unde le poți citi newsletterele trimise, te poți obișnui cu stilul lor, să-ți dai seama dacă e ceva util pentru tine.

The anatomy of a giveaway (or how we quadrupled our mailing list with 0 budget) – Este un articol în engleză pe care l-am scris în iulie 2018, despre o campanie de giveaway făcută la The CEO Library, proiectul pe care-l cofondasem cu un an înainte. Am făcut atunci un articol despre cele mai bune cărți despre învățare și am dat la concurs pachete cu acele cărți – un giveaway în valoare de $300. Explic exact cum l-am gândit, unde l-am promovat, cum am abordat autorii acelor cărți, ce impact a avut fiecare lucru și, mai ales, fuckupurile. Că au fost câteva. Nu știu de ce nu am publicat atunci articolul, acum când l-am recitit nici măcar nu-mi mai aminteam că am făcut toate aceste lucruri.

Un an de spinning – Alt articol scos de la naftalină, l-am scris în aprilie 2017 și nici pe ăsta nu știu de ce nu l-am publicat. Între 2016 și 2020 mergeam de 2 ori pe sătămână (în fiecare luni și joi) la orele de spinning ținute de Radu Restivan la o sală mică de fitness din cartierul Vitan. La 7 dimineața se dădea drumul la înscrieri, era bătaie pe linia de telefon și, dacă sunai la 7:10, riscai să nu mai prinzi bicicletă. Nu era deloc aproape de casă, făceam de acolo o veșnicie cu tramvaiul 19 care părea că mai are un pic și se rupe pe șine, mai ales pe bucata de dinainte de Eroii Revoluției. Sala s-a închis între timp, deși avea un marketing… inedit? – vezi mostra 1, mostra 2 și mai ales mostra 3. Perioada aia de spinning a fost frumoasă, mi-e dor de ea. De abia ulterior am realizat cât de diferit (în sensul bun) e Radu față de alți antrenori de spinning – pe atunci n-aveam cu ce să compar, ca să pot aprecia. Am păstrat articolul exact așa cum l-am scris în 2017, n-am editat nimic la el.

Workshop: Dealing with Stress & Building Resilience in a Creative (and Chaotic) Environment – Aș putea spune că revin la prima dragoste, industria muzicală, în care am lucrat timp de aproximativ 10 ani (m-am retras în 2017), dar de data asta voi contribui în alt fel, unul mai apropiat de cine sunt eu acum. Mai exact, marți (5 septembrie) voi deschide conferința Mastering the Music Business (Hotel Caro, București) cu un workshop despre stres și burnout. De asemenea, în decembrie voi mai ține un workshop pentru Women in Music, programul de mentorship dedicat femeilor aflate la începutul carierei în industria muzicală. În noiembrie voi modera evenimentul care încheie Her Story – serie care aduce în prim plan poveștile unor femei de succes din industria muzicală din România, iar eu voi sta de vorbă cu Andreea Berghea, Music Director Kiss FM (pe 16.11.2023, de la 18:00, la Cărturești Modul – cel de la Universitate/Arhitectură – dacă vrei să vii).

Cum a fost primul an ca studentă @ masterat EASAO – Etică Aplicată în Societate, Afaceri și Organizații – În caz că l-ai ratat când l-am trimis într-un newsletter separat. Pentru mine a fost o mare surpriză să descopăr cât de multe lucruri bune se întâmplă la acest program de masterat, este o excepție în România și merită să știe mai multă lume despre asta. Am început prin a explica de ce am ales să studiez etica – de ce este importantă pentru mine personal (după atâția ani în care mi s-a spus că sunt fraieră), dar mai ales în contextul societății de azi. Am povestit despre ce studiem mai exact la fiecare curs, ce proiecte am făcut, cum sunt profesorii și colegii, ce investiție de timp este necesară, diverse evenimente organizate (toate sunt cu acces liber, pentru oricine, indiferent dacă este student sau nu). Azi au început înscrierile la sesiunea de admitere, dacă vrei să fim colegi (admiterea la EASAO este doar pe bază de dosar + scrisoare de intenție, fără interviu).

Mai am o lună de vacanță până încep ultimul an de masterat și mă voi concentra pe disertație. Cel mai probabil o să fie despre quantified self x zona de health (prevenție + auto-diagnosticare) și responsabilitatea celor care construiesc și dau acces la astfel de apps / tehnologii la mase de oameni. Că tot am ani întregi de când folosesc și scriu despre Oura (din 2019), Garmin (2020), InsideTracker și HRV4Training (astea sunt recente), MyFitnessPal (din 2015), Strava (2018). Posibil să am nevoie de extra input aici, dar revin la momentul potrivit. happy



Cărți de care m-am bucurat zilele astea (le voi detalia în raportul pe Q3):

  • Avid Reader: A Life, de Robert Gottlieb (de nișă, este autobiografia faimosului editor).
  • A Memory Called Empire & A Desolation Called Peace, de Arkady Martine (SF-uri cu subtemă belonging, diferențe de cultură și genul de emoții resimțite de oricine a plecat de acasă; cărțile fac parte din aceeași serie despre Imperiul Teixcalaanli).
  • The Wandering Earth, de Liu Cixin (colecție de short stories SF, mi-a plăcut seria Remembrance of Earth’s Past și am vrut mai mult de la el).
  • That Will Never Work, de Marc Randolph (cofondatorul Netflix, sunt memoriile lui din perioada 1997 – când i-a venit ideea businessului – și 2002, când au avut IPO și s-a retras din conducere; pe atunci erau doar un serviciu de închiriat DVD-uri, fără legătură cu streamingul).
  • You Can’t Screw This Up, de Adam Bornstein (how-to despre nutriție fără anxietate și stres).
  • Am recitit a doua jumătate din What do you care what other people think?, (memoriile lui Richard Feynman, unul din oamenii mei favoriți. Este partea în care povestește cum și-a dat seama de ce a declanșat explozia navetei spațiale Challenger – 1986).
  • Tocmai trec prin New York 2140, de Kim Stanley Robinson (îi iubesc stilul – dar probabil știi asta de la cât am scris despre seria Mars și Ministry for the Future).
  • Am început ​Anna Wintour: The Biography​, dar am abandonat-o când eram pe la 10%. Just… no.


S-a dus și vara. N-o s-o bag pe aia cu „wake me up when September ends„, că-mi place mult luna septembrie. Ne mai citim după Ciucaș, ține-mi pumnii la cursă (cvadricepși de fier 🤞).
🍁🍁🍁

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Friday Read. Dacă vrei să-l primești și tu în inbox, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed