Ce newslettere urmăresc & recomand – ediția 2023

În semn de apreciere pentru toate newsletterele interesante la care sunt abonată, las aici o listă scurtă cu cele pe care le urmăresc și recomand.

Lista de mai jos și frecvența cu care le deschid se schimbă constant, în funcție de ce proiecte și interese am într-o anumită perioadă.

Newsletterele îmi intră automat într-un folder dedicat din mail (niciunul nu apare în inbox) și le citesc eu ulterior atunci când este convenabil pentru mine. Dacă vreodată mă simt copleșită de la prea multă informație, mai fac uneori o curățenie generală și mă dezabonez de la toate newsletterele. N-am mai făcut asta de mult timp, că n-am mai simțit nevoia, dar las aici în caz că inspiră pe cineva. Știu că mă pot reabona ulterior dacă simt lipsa vreunuia și, în plus, cele mai multe newslettere au arhiva publică – adică le pot citi și „incognito” (de altfel, chiar fac asta cu multe publicate pe platforma Substack – le urmăresc direct din Feedly, RSS feed reader app, nu din adresa de mail).

Sper să găsești ceva interesant și util printre ele. Dacă vrei să contribui cu alte newslettere pe care le recomanzi, lasă-le în comentarii.

Newslettere internaționale pe care le citesc (aproape) cu sfințenie:

  • Luke Burgis – AntiMimetic – trimite cam de 2-3 ori pe săptămână. Este autorul Wanting, una dintre cele mai bune cărți de anul trecut. „Anti-Mimetic is an exploration of our highly mimetic (imitative) culture and how to live well within it.” – și despre asta este și cartea. Plătesc pentru newsletter, așadar nu mi-e clar ce primesc deoarece este gratuit și ce este exclusiv pentru cei care-l susțin, dar îmi place mult ce și cum scrie (deși volumul este copleșitor și nu apuc să citesc tot ce trimite).
  • Marco Altini – newsletterul propriu și newsletterul HRV4Training – scrie de câteva ori pe lună. Marco vorbește despre cum putem folosi HRV-ul pentru a îmbunătăți performanța sportivă, a fondat în urmă cu 10 ani aplicația HRV4Training care fix asta face, analizează antrenamentele oamenilor și ce spune HRV-ul legat de adaptarea corpului (pe care mă concentrez și eu în workshopurile pe care le țin, dar mai mult în contextul meditației, a stresului / burnout). Marco este și consultant Oura, sportiv de anduranță (ultramaratoane și, mai nou, ciclism), are PhD în Data Science, mastere în Sport Science și Engineering, și este și Guest Lecturer la o universitate din Amsterdam.
  • Michael Easter – 2% – în fiecare luni, miercuri și vineri. Mi-am luat mai multe informații utile din newsletter decât din carte (The Comfort Crisis). De ce 2%? Fiindcă este procentul de oameni care vor face lucrurile grele, cele care au rezultat pe termen lung, atunci când există o opțiune mai ușoară. Doar 2% o iau pe scări atunci când există lift, de exemplu (mă număr printre acei 2% cam în 80% din timp big grin ).
  • Arnold Schwarzenegger – Pump Club – zilnic. A făcut un upgrade la newsletterul pe care-l trimitea în urmă cu un an, a început să trimită mult mai des, dar acum este un newsletter mai scurt, făcut în colaborare cu încă doi prieteni – aici e arhiva. Arnold e on fire în acest an, se vede că a intrat în promovare pentru noua lui carte (Be Useful se lansează pe 10 octombrie – sper că este la fel de bună precum Total Recall, una dintre cele mai bune autobiografii citite de mine).
  • David Epstein – Range Widely​ – lunar. Epstein este autorul Range, una dintre cărțile mele preferate (și cea mai bună citită în 2019). În newsletterul lui își urmează curiozitate și scrie despre orice-l interesează în acea lună, cel mai mult îmi plac conversațiile / interviurile pe care le publică. Este printre cei care scriau pe Bulletin, platforma de newslettere construită de Facebook, și este printre puținii care și-au mutat newsletterul după ce au închis-o – presupun că ceilalți autori de newslettere publicate acolo erau plătiți și n-au mai avut interes să continue altundeva.
  • The Long Now Foundation – lunar – newsletterul fundației Long Now, care promovează o gândire pe termen lung a civilzației – pe următorii 10,000 de ani. Una dintre organizațiile pe care le urmăresc de mulți ani și mă atrage mult munca lor.
  • Ryan Holiday – Monthly Reading List – lista lunară cu cărțile citite de Ryan. Dacă-ți place ce scrie Ryan, aruncă o ureche și peste conversația mea cu el – vorbim despre stoicism (evident), mentori, procesul lui de scris și luat notițe, cum decide ce cărți să citească și altele.
  • Louis Grenier – Learn to Stand The F*ck Out (Everyone Hates Marketers) – scrie zilnic. Despre marketing fără bullshit. Pe Louis îl urmăresc de mulți ani, am înregistrat chiar și un episod de podcast la începutul lui 2018, sper să fie invitat și la conferințele din Românnia la un moment dat.
  • Alex Hutchinson – Sweat Science – trimite newsletter la câteva luni. Printre cărțile devorate în 2019 s-a numărat Endure, cartea în care Hutchinson a pus la un loc cele mai noi studii despre performanță, limitele corpului uman și conexiunile existente între minte și corp. Continuă să scrie despre asta în newsletterul lui – de fapt, este locul unde adună ce scrie pentru alte publicații, el fiind jurnalist. Mă ajută să înțeleg ce-i cu hype-ul cu gelurile cu bicarbonat de sodiu sau diverse alte studii noi care apar în zona asta de performanță.​
  • David Perell – Friday Finds – despre scris, creativitate și nu numai. Nu-l mai deschid chiar atât de des, dar în trecut avea articole bine documentate pe diverse teme, precum acesta: Peter Thiel’s religion. Și mai are un curs interesant despre scris, pe care-l trimite gratuit via newsletter timp de 50 de zile: 50 Days of Writing.
  • Taylor Pearson – The Interesting Times. Pe Taylor Pearson l-am descoperit prin 2017 datorită lui Vladimir Oane, i-am citit atunci cartea „The End of Jobs” și toată arhiva de pe blog.​ Este antreprenor și investitor care scrie despre business, strategie, productivitate, riscuri. Câteva mostre de articole scrise de el (știu că le-am mai dat în newsletter): OODA Loop, JOMO (Joy of missing out), The Physics of Kaizen: Why Somebody Should Get Credit for Fixing Problems That Never Happened, Doomsday Prep for Reasonably Rational People. În newsletter trece și articole sau cărți pe care le citește, este foarte puțin conținut produs direct de el.
  • Adam Grant – Granted – Adam Grant scrie despre cultură organizațională și recomandări de cărți.

Newslettere scrise de români:

  • Cristian Lupșa – Draft Four – săptămânal, duminică dimineața. În engleză. Este noul meu newsletter favorit, rezonez mult ce scrie Cristi. Recomand să treci prin toată arhiva (nu l-a lansat de mult timp). Iar aici poți asculta conversația mea cu el, înregistrată în urmă cu un an, înainte să încheie etapa DoR.
  • PressOne – zilnic. Este una dintre puținele publicații în care am încredere și le susțin financiar munca, iar newsletterul lor mă ajută să rămân ancorată la realitate.
  • Recorder – săptămânal. Recorder este cealaltă publicație din România pe care o susțin financiar, alături de PressOne. Tot așa, mă ajută să rămân ancorată la realitate și îmi doresc să reziste cât mai mult timp.
  • Andreea Roșca – Vast & Curious – Andreea are un podcast și organizează evenimente unde stă de vorbă cu antreprenori și inovatori cu povești remarcabile, le disecă gândirea și experiența umană din spatele performanței​. Îmi pare rău că n-am mai reușit să ajung de mult la evenimentele pe care le organizează, dar le recomand 100%.
  • Daniel Zărnescu – Daniel exprimă mult mai bine decât mine multe din ideile și principiile despre care scriu și eu. Despre creativitate, organizare, povestea editurii Storycraft (care împlinește în curând 3 ani!) și altele. Vezi și conversația noastră din 2020, în care we geek out despre creativitate, storytelling, scris, dar și antreprenoriat și ce-a fost în capul lui să lanseze o editură de carte în România, cu autori români.
  • Irina Paraschiv – Acertivo – make mental health simple again – săptămânal, în ficeare luni. În engleză. Cu Irina lucrez de mai bine de un an, mă ajută să rămân întreagă la cap și să mă înțeleg mai bine.
  • Dorin Bofan – Aer Tare – lunar. Dorin este fotograf și ghid, organizează tururi prin țări precum Islanda, Norvegia, Patagonia, Noua Zeelandă. Scrie despre natură, mersul pe munte, echipament etc.
  • Andrei Roșca – ZeroPlus Insider – presupun că Andrei nu mai are nevoie de introducere.​ Dar dacă totuși are, vezi asta.

Dacă vrei mai multe liste, vezi newsletterele la care eram abonată în 2018, respectiv 2022.

Am și propriul newsletter pe care-l trimit, Frday Read. Arhiva este aici și aici un articol cu gânduri la aniversarea a 6 ani de când l-am pornit.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed