Andrei x Cristina | Cristina’s Podcast [Episodul #3]

„Andrei? Hei. Cristina Chipurici te deranjează. Pyuric. Ai câteva minute, poți vorbi puțin?”

Era dimineața zilei de marți, 16 mai 2017, când am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe Andrei Roșca și i-am cerut ajutorul.

Mă apropiam de pragul de 30 de ani și mă simțeam rătăcită în spațiu. Aveam așteptarea ca până la vârsta aia să fi știut deja cine sunt, ce fac, ce vreau să fac, încotro mă îndrept.

Când colo, mă simțeam ca și cum urcam la nesfârșit un munte și nici măcar nu știam dacă urc în direcția bună. Vârful muntelui era în ceață și nu vedeam nimic. În tot capul meu era doar o ceață.

Revenisem la industria muzicală de vreo 9 luni, ca să-mi urmez pasiunea. Lucram ca nebuna mai mult ca oricând și, cu toate astea, eram la pământ pe plan financiar. Aveam moralul decimat.

În acele 9 luni nu câștigasem în total nici 500 de Euro, ceea ce însemna că mă întorsesem în același punct din care plecasem cu câțiva ani înainte, când renunțasem prima oară la muzică. Artiștii cu care îmi doream să lucrez nu-și permiteau să lucreze cu mine (sau nici măcar n-aveau nevoie de ajutorul meu), iar cu ceilalți nu voiam să interacționez, fiindcă nu aveam același set de valori. Era un conflict între cum mă definesc eu și cum îmi acopăr niște nevoi de bază.

Într-un final, după ce am simțit că m-am dat prea mult timp singură cu capu’ de toți pereții, am realizat că am nevoie de ajutor din afară. Mi-era clar că nu funcționa nimic din ce făcusem până atunci și era timpul să schimb radical lucrurile.

Cu Andrei mă știam de mulți ani, tot interacționasem în diverse contexte. Terminasem amândoi același liceu, el pornise primul blog colectiv din România (Bookblog, un blog de cărți) și, în aceeași perioadă, pornisem și eu, împreună cu Bobby, primul blog de muzică (Monden.info, actual Urban.ro). Atunci când am vorbit în public prima oară, în 2009, am mers împreună cu el și cu Bobby la acel eveniment și m-au ajutat amândoi cu niște sfaturi foarte bune (prima oară când vorbești în public e o traumă suficient de mare ca să ții minte astfel de detalii laughing ).

În același timp, nu ne știam suficient de bine ca el să fie „biased” și să nu poată veni cu o perspectivă obiectivă. Aflasem că se apucase să facă coaching de câțiva ani și că ajuta oamenii să se schimbe, ajutase câțiva prieteni în care aveam încredere, ceea ce pentru mine era suficient. Îi cunoșteam tot istoricul pe partea de antreprenoriat , toate businessurile pe care le construise – asta-mi spunea că nu e încă unu’ care stă și dă sfaturi altora fără să fi realizat nimic, cum pare că sunt mulți din zona de consultanță sau coaching: dau sfaturi altora, dar n-au avut niciodată skin in the game. (am aflat ulterior că nu despre asta e coachingul)

Habar n-aveam pe atunci ce înseamnă coachingul sau cu ce se mănâncă. Țin minte doar că mi-era extrem de rușine să recunosc că am niște probleme financiare grave, că sunt o inadaptată de aproape 30 de ani și că am nevoie de ajutorul lui, dar am trecut peste – și mă bucur.

Episodul #03 din podcastul meu este cu Andrei, fiindcă acel telefon din mai 2017 a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în viața mea. Lucrăm împreună de atunci, m-a ajutat nespus de mult și mi-am dorit ca prin intermediul acestui interviu să ajungă la și mai multe persoane.

Câteva dintre lucrurile despre care am povestit:

COACHING:
– Ce înseamnă coachingul, de unde vine, ce tipuri există, care este diferența față de terapie, psihologie, consultanță, mentoring, training, pentru cine sunt.
Preconcepții legate de coaching, cum identifici un coach bun și de ce coachingul s-a ales cu o reputație proastă în ultimii ani.
– Care a fost primul lui contact cu coachingul, ce înseamnă change strategy, trăsături comune pe care le au clienții lui și cu ce așteptări vin.

ANTREPRENORIAT: BUSINESS VS PASIUNI:
Credințele limitative pe care le avea, cum le-a descoperit și cum le-a depășit.
– Trăsături esențiale care-i diferențiază pe cei care ajung să aibă succes în business.
– Cum încurcă așteptările nerealiste, atașamentul sau presiunea financiară în businessurile făcute din pasiune, și cum să-ți dai reality check.
– În cel fel este similar iluzionismul cu antreprenoriatul și de ce nu există overnight success.

OBICEIURI:
– Cum s-a apucat de alergat și și-a format acest obicei, și cum l-a ajutat pe alte planuri.
– Biohacking, importanța somnului, ce lucruri monitorizează și ce experimente a făcut.
– Ce obiceiuri are care pot părea neobișnuite: de ce nu se uită la seriale, nu-și aduce laptopul acasă, are notificările la telefon pe silent, nu mai verifică email-ul după o anumită oră, nu mai citește articole și altele.
– Ce a observat la clienții lui referitor la dependența de seriale.
– Cum se detașează de bagajul emoțional al clienților – dacă vrea să se detașeze (un exemplu rapid: la început citea câte o carte între două ședințe cu un client, ca să-i înțeleagă mai bine problemele, lumea).
– Cum îl ajută meditația, ce forme există, preconcepții, efectele demonstrate științific.

MINDSET:
– Cum ne încurcă un fixed mindset, în care ne spunem despre noi anumite lucruri.
– Lucruri asupra cărora s-a răzgândit în ultimii ani.
– Prețul performanței, mintea începătorului.

Câteva citate:

– „Eu n-am avut niciodată așteptarea că trebuie să fie ușor. […] Dacă era ușor făcea oricine. Face oricine? Nu. De ce? Pentru că atunci când devine greu majoritatea își bagă picioarele și pleacă.”

– „Mă ajută foarte mult faptul că am tot acest istoric de lucruri grele pe care mi-am propus să le fac și au ieșit. Ok, unele mai târziu decât mi-aș fi dorit, altele cu mai mult efort decât aș fi sperat, dar mi-au ieșit, și ăsta e un mod foarte bun de a construi self-esteem.”

– „Orice lucru care devine o cârjă, un mod de a fugi de alte lucruri, e o dependență și nu o vrei în viața ta.”

– „Par schimbări mici, dar făcute consistent, o perioadă lungă de timp, chestiile astea îți dau niște avantaje incredibile.”

– „Când crezi că știi, oprește-te. Fă un exercițiu de imaginație. Pune-te în poziția celui care de abia acum începe. Habar n-ai nimic.”

Toate cărțile menționate:

Oameni sau resurse menționate:

Află mai multe despre Andrei / urmărește-l aici:

Mulțumesc:

Poți asculta podcastul pe toate platformele dedicate (Soundcloud, iTunes, Spotify, Google Play Music etc).

Dacă ți-a plăcut, trimite episodul și prietenilor, nu-l ține doar pentru tine. Mulțumesc!

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

7 comentarii

7 comentarii. Leave new

 • Am incercat sa ascult podcastul, dar nu am reusit mai mult de 20 de minute, este groaznic.

  Toti acesti „coachi” sunt niste sarlatani.

  Nici el nu reuseste sa defineasca coachingul mai mult de:
  – se lucreaza 1 la 1
  – se lucreaza cu clienti nu cu pacienti
  – coah-ul nu iti spune ce sa faci, doar iti pune intrebari

  Wow! Cea mai vaga definitie ever, cuprinde aproape toate activitatile posibile de pe planeta.

  Mai mult, comentariile despre psihoterapie, sunt de ras: psihoterapia vine din zona medicala (fals), psihoterapia se concentreaza pe trecut (fals, este doar o mica ramura a psihoterapiei care face asta si care nici nu prea mai este folosita – sunt alte metode mai moderne), etc.

  Lasati prostiile si mergeti la psiholog, SINGURA persoana in stare sa te ajute prin metode acceptate stiintific.

  Cat despre tool-urile mentionate in articol (repet, nu am putut sa ascult tot podcast-ul) majoritatea sunt complet inutile: inele pentru urmarirea somnului, aplicatii pentru meditatie, etc. NU are nimeni nevoie de ele.

  Vrei sa meditezi?
  – gasesti un loc linistit
  – inchizi ochii
  – te concentrezi asupra respiratiei vreo 15 minute.

  Am zis.

  Răspunde
 • Imi place cum ati dezvoltat ideea de Coaching si de Mindset, chiar mi s-a parut interesant, nu am reusit sa ascult tot podcastul….dar sigur il voi asculta cand voi avea timp. Va multumesc!

  Răspunde
 • […] Etapa când am lucrat în cybersecurity și revenirea la muzică. – Decizia de a lucra cu Andrei Roșca. – Cum am început să-mi construiesc mai multe obiceiuri bune: somnul, alergarea, cititul, […]

  Răspunde
 • […] lansat un episod nou de podcast împreună cu Andrei Roșca, în care discutăm despre change […]

  Răspunde
 • […] ​Andrei Roșca – ZeroPlus Insider – presupun că Andrei nu mai are nevoie de introducere.​ Dar dacă totuși are, vezi asta. […]

  Răspunde
 • […] ​Andrei Roșca a lansat o carte despre cum ne putem îmbunătăți skillurile de ascultare pentru a ne conecta mai bine cu cei din jur: Acum, aici, contezi (deocamdată doar format audiobook). Am înregistrat împreună un episod de podcast în care l-am luat la întrebări despre procesul creativ și toate detaliile posibile despre cum a scris cartea, câtă muncă a fost în spate. Am decis să nu o citesc înainte să înregistrăm episodul fiindcă n-am vrut să mă influențeze, așa că am citit-o de abia după și cred că poate aduce foarte multă valoare în viețile celor care aplică informațiile din ea. Cu accent pe „aplicat” […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed