Cristina’s Friday Read #17: Andrei

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

Andrei? Hei. Cristina Chipurici te deranjează. Pyuric. Ai câteva minute, poți vorbi puțin?

Era o marți dimineață, 16 mai 2017, când am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe Andrei Roșca și i-am cerut ajutorul.

Mă apropiam de pragul de 30 de ani și mă simțeam rătăcită în spațiu. Aveam așteptarea ca până la vârsta aia să fi știut deja cine sunt, ce fac, ce vreau să fac, încotro mă îndrept.

Când colo, era ca și cum urcam la nesfârșit un munte și nici măcar nu știam dacă urc în direcția bună. Vârful muntelui era în ceață și nu vedeam nimic. În tot capul meu era doar o ceață.

Revenisem la industria muzicală de vreo 9 luni, ca să-mi urmez pasiunea. Lucram ca nebuna mai mult ca oricând și, cu toate astea, eram la pământ pe plan financiar. Aveam moralul decimat.

În acele 9 luni nu câștigasem nici măcar 500 de Euro (în total, da…winking, ceea ce însemna că mă întorsesem în același punct din care plecasem cu câțiva ani înainte, când renunțasem prima oară la muzică. Artiștii cu care îmi doream eu să lucrez nu-și permiteau să lucreze cu mine sau nici măcar n-aveau nevoie de ajutorul meu, iar cu ceilalți nu voiam să interacționez, fiindcă nu aveam același set de valori. Era un conflict între cum mă definesc eu și cum îmi acopăr niște nevoi de bază.

Într-un final, după ce am zis că m-am dat prea mult timp singură cu capu’ de toți pereții, am acceptat că poate am nevoie de ajutor din afară. Mi-era clar că sunt blocată în același pattern. Nu funcționa nimic din ce încercasem până atunci și era timpul să schimb radical lucrurile.

Cu Andrei mă știam de mulți ani, tot interacționasem în diverse contexte. Terminasem amândoi același liceu, el pornise primul blog colectiv din România (Bookblog.ro, un blog de cărți) și, în aceeași perioadă, pornisem și eu, împreună cu Bobby, primul blog de muzică (Monden.info, actual Urban.ro). Atunci când am vorbit în public prima oară, în 2009, am mers împreună cu el și cu Bobby la acel eveniment și m-au ajutat amândoi cu niște sfaturi foarte bune (prima oară când vorbești în public e o traumă suficient de mare ca să ții minte astfel de detalii laughing ).

În același timp, nu ne știam suficient de bine ca el să fie “biased” și să nu poată veni cu o perspectivă obiectivă. Aflasem că se apucase să facă coaching de câțiva ani și că ajuta oamenii să se schimbe, ajutase câțiva prieteni în care aveam încredere, ceea ce pentru mine era suficient. Îi cunoșteam tot istoricul pe partea de antreprenoriat, toate businessurile pe care le construise – asta-mi spunea că nu e încă unu’ care stă și predică fără să fi realizat nimic, cum pare că sunt mulți din zona de consultanță sau coaching: dau sfaturi altora, dar n-au avut niciodată skin in the game.

Habar n-aveam ce înseamnă coachingul sau cu ce se mănâncă. Țin minte doar că mi-era extrem de rușine să recunosc că am niște probleme financiare grave, că sunt o inadaptată de aproape 30 de ani și că am nevoie de ajutorul lui, dar am trecut peste acea rușine (sau, mai bine zis, peste ego și mândrie) – și tare mă bucur.

Episodul #03 din podcast este cu Andrei, fiindcă acel telefon pe care i l-am dat în mai 2017 a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în viața mea. Lucrăm împreună de atunci, m-a ajutat nespus de mult și mi-am dorit ca prin intermediul acestui interviu să ajungă la și mai multe persoane.

Câteva dintre lucrurile despre care am povestit:

COACHING:
– Ce este coachingul, de unde vine, ce tipuri există, care este diferența față de terapie, psihologie, consultanță, mentorat, training, și pentru cine ar fi potrivite.
– Preconcepții legate de coaching, cum identifici un coach bun și de ce coachingul s-a ales cu o reputație proastă în ultimii ani.
– Care a fost primul lui contact cu coachingul, ce înseamnă change strategy, trăsături comune pe care le au clienții lui și cu ce așteptări vin.

ANTREPRENORIAT: BUSINESS VS PASIUNI:
– Trăsături esențiale care-i diferențiază pe cei care ajung să aibă succes în business.
– Cum încurcă așteptările nerealiste și cum poate fi dat un reality check. Riscurile când pui presiune financiară în businessurile făcute din pasiune.
– În cel fel este similar iluzionismul cu antreprenoriatul & mitul overnight success.

OBICEIURI:
– Cum s-a apucat de alergat și și-a format acest obicei, și cum l-a ajutat pe alte planuri.
– Biohacking, importanța somnului, ce lucruri monitorizează și ce experimente a făcut.
– Obiceiuri care pot părea neobișnuite: de ce nu se uită la seriale, nu-și aduce laptopul acasă, are notificările pe silent la telefon, nu mai verifică email-ul după o anumită oră, nu mai citește articole de câțiva ani, și altele.
– Ce a observat la clienții lui referitor la dependența de seriale.
– Cum se detașează de bagajul emoțional al clienților – dacă vrea să se detașeze.
– Cum îl ajută meditația, ce forme există, preconcepții, efectele demonstrate științific.

MINDSET:
– Credințele limitative pe care le avea, cum le-a descoperit și cum le-a depășit. Lucruri asupra cărora s-a răzgândit în ultimii ani.
– Cum ne încurcă un fixed mindset, în care ne spunem despre noi anumite lucruri.
– Prețul performanței, mintea începătorului.

Și câteva citate de-ale lui Andrei din acest episod:

  • “Eu n-am avut niciodată așteptarea că trebuie să fie ușor. […] Dacă era ușor făcea oricine. Face oricine? Nu. De ce? Pentru că atunci când devine greu majoritatea își bagă picioarele și pleacă.”
  • “Orice lucru care devine o cârjă, un mod de a fugi de alte lucruri, e o dependență și nu o vrei în viața ta.”
  • “Dacă ne doare piciorul, ne ducem la doctor să ne dea ceva. Dacă ceea ce ne doare este o chestie emoțională, așteptăm să se rezolve singură.”
  • “Când crezi că știi, oprește-te. Fă un exercițiu de imaginație. Pune-te în poziția celui care de abia acum începe. Habar n-ai nimic.”

Ascultă-ne aici.

Toate cărțile și resursele menționate le găsești aici.

Pe Andrei îl poți urmări aici: newsletter | podcast | programele ZeroPlus.

Iar dacă te simți vreodată blocat în propriile gânduri, ia în considerare și ideea de a pune mâna pe telefon și a cere ajutorul cuiva din exterior. Treci peste senzația de disconfort. S-ar putea să fie una din cele mai bune decizii pe care le iei, cea care-ți va accelera orice vrei să faci.

P.S. luna viitoare (martie) voi ține în București un workshop pe tema digital detox & attention management. Dacă ai vrea să afli mai multe detalii, dă-mi un reply la acest mail.

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed