Am încheiat proiectul DoR | Actualizator: Digital Control (și ne-am văzut și în offline)


Am început anul 2020 în forță, cu lansarea Actualizator | Digital Control, un proiect făcut împreună cu Decât o Revistă (DoR) și pe care începusem să-l gândim de prin vara trecută.

Mai exact, am fost gazda unei serii de șase newsletters despre relația pe care o avem cu tehnologia, dependența de digital (cu tot pachetul: email, social media, chat apps, știri & co) și efectele negative pe termen lung.

Am încercat să comprim în aceste șase email-uri toate zecile de cărți pe care le-am citit pe această temă, toate experimentele făcute pe mine în 5 ani, toate articolele și newsletterele proprii scrise în aproape 3 ani – deloc o misiune ușoară happy

Am pornit de la cum avem programat creierul și de ce suntem construiți să căutăm lucruri care ne ajută să supraviețuim și să ducem specia mai departe, NU să fim fericiți sau să facem muncă intelectuală 24/7, cum se leagă de nevoia de certitudine și conexiune, cum ne bifăm nevoile astea umane prin junk digital behavior.

Am povestit și despre:
– stresul și pericolele reale vs cele din digital (și de ce partea reptiliană a creierului nostru nu face diferența între ele)
– ce-i cu dependența de dopamină, instant gratification, intermittent variable rewards și Zeigarnik effect
– cum ne prăjim fiindcă suntem hiper-conectați, muncim non-stop șifacem multitasking
– de ce plictiseala e ok și NU trebuie să fie crazy at work
– nevoia de validare socială prin like-uri, inimioare, comentarii, emoji-uri & atașamentul identității noastre de reacțiile online

Sezonul Actualizator: Digital Control s-a încheiat vineri seară, cu un event în offline cu cititorii newsletterului, la Maastricht School of Management.

Mi-am dorit mult această întâlnire IRL, ca să ne amintim că digitalul e doar un tool care ne aduce conexiune și energie în viața reală, nu ne ține în confort ascunși în spatele ecranelor. Mulțumesc tuturor celor care ați venit vineri <3 În newsletters am rămas la nivel micro: am dat din casă problemele cu care m-am confruntat eu personal, când a devenit suficient de dureros ca să schimb ceva, ce am experimentat și ce am învățat din toți acei ani, dar și ce putem face concret acum - fiecare dintre noi - pentru a prelua înapoi controlul în relația cu tehnologia. La eventul de vineri am dat zoom out și am vorbit despre cum funcționează the attention economy, modelul de business din spate, când a fost inventat, efectele pe termen lung asupra societății, cum erodează democrația, media și sănătatea mentală – cu info din cele mai noi studii și rapoarte economice.

Mi se pare important să înțelegem și partea asta de business, de ce succesul financiar a ajuns să fie atașat de captarea și controlul atenției, și cum s-au născut niște interese conflictuale. Toată goana după creștere la infinit duce la un impact previzibil și catastrofal: ne auto-distrugem.

Am încheiat seara cu un exercițiu în grup pentru toți dependenții (nu foarte anonimi tongue ) de digital și am povestit without any judgement despre obiceiurile noastre toxice. La final, am făcut liste de rezoluții de obiceiuri digitale mai bune prin care să avem mai mult control asupra consumului digital și ni le-am asumat public.

Mai multe poze de la eveniment găsești aici, iar prezentarea mea (făcută cu mult talent) o găsești aici (doar suportul vizual, fără audio/text).

Poți citi aici toată seria de newsletters DoR | Actualizator: Digital Control: DoR.ro/Digital-Control.

Minunatele ilustrații au fost făcute de Mircea Drăgoi.

Actualizator continuă cu un nou sezon al newsletterului, în care au invitat psihologi, antreprenori, artiști și părinți care discută despre granița dintre viața personală și cea profesională. Abonează-te de aici: DoR.ro/actualizator.

Mulțumesc echipei DoR, în frunte cu Cristi, pentru oportunitatea de a pune o cărămidă pe partea de conștientizare a acestui subiect.

Pe 21 martie 2020 voi susține în București un workshop de aproape 4 ore pe tema digital mindfulness – dacă vrei să participi, poți citi aici toate detaliile.

Și, evident, voi continua să scriu în newsletterul propriu pe acest subiect. Dacă nu ești abonat, o poți face de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed