Cărțile lui 2019

Există cărți mediocre, există cărți pe care le descoperi în momente nepotrivite ale vieții tale (prea devreme sau prea târziu), dar există și cărți care te marchează și te obsedează mult timp după ce le-ai citit. Lista de mai jos este despre cele pe care le încadrez în această ultimă categorie, a cărților potrivite, citite la momentul potrivit.

În 2018 am citit 60 de cărți, în 2019 știu doar că am trecut de 50. Ca să nu cad în capcana “trebuie să citesc mai mult decât am citit anul trecut”, încerc întotdeauna să-mi amintesc care este scopul acestei activități. Cărțile sunt doar niște unelte, nu caut să bifez un anumit număr, ci mă duc după calitate. Mă interesează să fie evergreen, nu trenduri sau noutăți. Din acest motiv, în 2019 am recitit vreo 10 cărți (pe lângă cele 50) și am abandonat vreo 10 pe parcurs fiindcă nu erau potrivite pentru Cristina v.31.

Lista asta nu este cu recenzii sau recomandări ferme, iar cărțile sunt puse într-o ordine aleatorie. Sper să le tratezi mai degrabă ca pe niște ‘fire starters’, să-ți fie de ajutor în cazul în care la un moment dat în viață vei simți nevoia să te duci în profunzime pe un subiect.


Cărțile care m-au obsedat în 2019:

1. Poor Charlie’s Almanack

Am primit-o cadou de 31 de ani, este o carte cu și despre Charlie Munger, unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Warren Buffett – 60 de ani de prietenie!, mâna lui dreaptă, creierul din umbră și partenerul de business la Berkshire Hathaway. Buffett spune că succesul pe care-l au în business este un efect al felului în care Munger își organizează viața.

Numită după almanahul lui Benjamin Franklin, conține o serie de discursuri, eseuri, interviuri cu și despre Munger (sunt și interviuri luate oamenilor din viața lui). Poate fi o carte despre cum să investești – dacă ai astfel de pasiuni. Pentru mine a fost o carte despre cum să înveți să gândești și să eviți erorile de logică.

Munger și-a dezvoltat ceea ce numește multiple mental models, un framework prin care împrumută idei și teorii din nenumărate domenii, pe care le folosește pentru a aduna informații, a le procesa și a lua decizii. Toate astea îl ajută pentru a reduce situațiile complexe la elementele fundamentale, lipsite de emoții. Îl ajută în medii haotice, instabile, în care mizele sunt mari și nu are și nu va avea niciodată certitudinea că are suficiente informații.

La fel ca partenerul lui, Munger citește enorm și citește din toate domeniile, de la psihologie (acolo consideră că are fundația) până la matematică, economie, biologie și multe altele. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începuse să studieze matematica, s-a înrolat în armată, a studiat științe generale și inginerie, pe urmă s-a specializat ca meteorolog, după război a absolvit cu Magna cum Laude școala de drept de la Harvard, ulterior și-a înființat propria firmă de avocatură. Toate astea înainte să înceapă să preia Berkshire Hathaway împreună cu Buffett. El spune că a te specializa și a avea o singură unealtă pe care o folosești în viață este un mod stupid de a te ocupa de lucruri: „To the man with a hammer, the world looks like a nail is a dumb way of handling problems„.

Un alt citat favorit de la Munger: „Any year that you don’t destroy any of your best-loved ideas is probably a wasted year.

Tot anul ăsta am citit și această biografie a lui Buffett, dacă vrei să înveți mai multe despre cum operează partenerul de business al lui Munger.


2. Dan Harris: 10% Happier & Meditation for Fidgety Skeptics

Dintre toți oamenii care promovează meditația, Dan Harris este cel cu care am rezonat cel mai bine datorită stilului său sceptic.

Dan este un jurnalist și prezentator de știri tv care în 2004 a avut un atac de panică… în direct, în fața a 5 milioane de oameni care se uitau la ABC News (înregistrarea de pe YouTube a depășit 10 milioane de vizualizări). Făcuse materiale despre dezastre naturale, dar fusese și corespondent de război și locuise timp de câțiva ani în Afghanistan, Israel, Palestina, Iraq. După ce s-a întors acasă, și-a tratat depresia (neconștientizată) prin consum ocazional de droguri. A fost doar cireașa de pe tortul factorilor care l-au adus în punctul în care a avut acel atac de panică live, un moment îndeajuns de dureros pentru el ca să-și schimbe traiectoria vieții. Dar cu pași mici, care au durat cel puțin 10 ani, nu o schimbare radicală peste noapte – cum poate părea de multe ori din afară.

Imediat după atacul de panică, șeful lui l-a făcut responsabil la știri pentru materialele legate de spiritualitate. A citit nenumărate cărți din zona de dezvoltare personală, psihologie, meditație, religie, a intervievat pe cei mai mari lideri din bulele astea. Nu rezona cu niciunul din acei „guru” care vorbeau despre asta și păreau din altă realitate decât a lui. Dan, ca și mine, e alergic la „new age-y bullshit”, căuta niște răspunsuri diferite de bla-bla-ul oferit de numele de care te lovești cel mai des în zona de dezvoltare personală și spirituală.

Cum a ajuns de la asta la a scrie cărți despre meditație și a porni una dintre aplicațiile de top pentru meditație? Despre asta vorbește în cele două cărți ale lui.

Dacă ai avut vreodată întrebări despre meditație și ți-era teamă că sunt prea idioate ca să le verbalizezi, dacă n-ai rezonat nici tu cu felul în care se prezintă cei mai mulți ‘guru’ din zona asta, dacă ești un sceptic care vrea să vadă exact – demonstrat științific – felul în care meditația schimbă legăturile neuronale din creier sau dacă vrei cel mai simplu ghid ca să experimentezi cu practica meditației, îți recomand munca lui Dan Harris.

Linkuri de unde să începi:
10% Happier este cartea cu povestea vieții lui, cum s-a schimbat, de ce și cum l-a ajutat meditația.
Meditation for Fidgety Skeptics este a doua lui carte. A făcut un turneu prin America și a arătat cum meditația îi poate ajuta pe oameni din meserii diferite, include mai multe tipuri de meditații, răspunsuri la cele mai frecvente și aparent banale întrebări.
– Ascultă și acest episod de podcast cu Dan Harris (interviu luat de dr. Peter Attia) sau citește povestea acelui atac de panică (text scris chiar de Dan).


3. Robert Sapolsky: Behave

Poate cea mai grea carte pe care am citit-o anul ăsta. De fapt, nici măcar nu am terminat-o încă, fiindcă stau și citesc și recitesc de cel puțin trei ori fiecare pagină. Și de multe ori mă întorc și mai recitesc. Mi-a și fost inspirație pentru câteva articole de aici, de pe blog, așa că am mai recitit și pentru asta, după care am intrat în studiile pe care le menționează.

Dacă vrei un manual pentru cum funcționează și cum a evoluat creierul și comportamentul uman, ca să îți înțelegi mai bine reacțiile, munca lui Sapolsky este pentru tine. Sper doar să nu mă înjuri, fiindcă nu este o lectură ușoară.

Sapolsky este primatolog și neuroendocrinolog, profesor de biologie, neurologie, științe neurologice la Stanford, și câștigător al MacArthur Foundation genius grant. Timp de 30 de ani, și-a petrecut verile în Africa, studiind populațiile de babuini, unde a cercetat sursele de stres din mediul lor înconjurător, relația dintre personalitatea lor și boli legate de stres. Este renumit pentru o altă carte, Why Zebras Don’t Get Ulcers, iar Behave este cea mai nouă carte pe care a publicat-o (îmi pare rău dacă am pocit traducerile în română la toate acele denumiri medicalo-științifice).

Tot dr. Peter Attia are un episod de podcast interesant cu Robert Sapolsky.


4. Jocko Willink: Extreme Ownership

Una din cărțile mele favorite despre leadership. Jocko este o legendă printre Navy SEALs, în cariera de 20 de ani a condus una din cele mai decorate unități de misiuni speciale din războiul din Iraq, iar la întoarcerea acasă a fost responsabil de trainingul trupelor SEAL de pe coasta de vest a SUA, implementarea de strategii noi pentru câmpul de luptă.

Ulterior s-a pensionat și a co-fondat o firmă de consultanță în leadership și management. Extreme Ownership îmbină lecțiile învățate pe câmpul de luptă și arată cum pot fi aplicate în carieră de către lideri. Am iubit maxim această carte dar, din păcate, vor rezona cu ea doar cei care deja au acest mindset de a-ți asuma responsabilitatea, fiindcă ‘victimele’ vor respinge această carte.


5. Garry Kasparov: Deep Thinking

Jumătate autobiografie, jumătate perspectivă echilibrată asupra viitorului AI, ce va însemna pentru societatea noastră și ce puncte forte avem ca oameni, de la renumitul jucător de șah.

Unul dintre citatele mele favorite din această carte:

Romanticizing the loss of jobs to technology is little better than complaining that antibiotics put too many grave diggers out of work. […] What a luxury to sit in a climate-controlled room with access to the sum of human knowledge and lament how we don’t work with our hands anymore! There are still plenty of places in the world where people work with their hands all day, and also live without clean water and modern medicine. They are literally dying from a lack of technology.

La începutul anului am scris despre ea pe The CEO Library, unde am inclus-o pe o listă despre cele mai bune cărți despre viitorul muncii.


6. Ryan Holiday: Stillness is the Key

Este cea mai nouă carte a lui Ryan Holiday, ultima din trilogia despre cum putem folosi filosofia antică a stoicismului în viața noastră modernă haotică.

Este împărțită în trei: Mind, Spirit, Body, fiecare cu povești din istorie și legături între toate școlile filosofice și religiile din lume – asta fiindcă toate venerează această liniște interioară care face diferența.

P.S. Scribd oferă gratuit varianta audio a cărții pentru oricine se înscrie la ei (Scribd este un serviciu care funcționează precum Netflix: plătești abonament lunar și ai acces nelimitat la cărți, iar prima lună este gratis).

Pe The CEO Library am publicat anul ăsta o listă cu cele mai bune cărți cu/despre stoicism.


7. Gabor Mate: When the Body Says No

Explorează felul în care stresul și emoțiile reprimate ne afectează și cauzează (indirect) diverse boli – felul corpului de a spune nu. Este un domeniu care se numește pshychoneuroimmunoendocrinology. Am scris într-un newsletter The CEO Library mai multe despre ea.


8. David Epstein: Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World

Supra-specializarea este considerată azi cea mai mare realizare, dar Epstein argumentează că nu este ăsta singurul mod prin care poți ajunge în top. El arată avantajele pe care le ai atunci când ești generalist și cum să ai o imagine de ansamblu.

Am scris într-un articol pe blog mai multe despre ea.Mențiuni memorabile:

  • 9. Nicolas Colin: Hedge – o carte despre politici de economie socială, istorie, tech, corporații și start-ups, despre cum să regândim plasa de siguranță de care societatea are nevoie în această eră antreprenorială instabilă.
  • 10. Bruce Lipton: The Biology of Belief – renumit biolog la nivel molecular care a făcut cercetare pe membrană, nucleu, relația dintre minte, corp, spirit și mediul înconjurător; a fost printre primii care au vorbit despre faptul că nu suntem controlați de gene/ADN, ci mediul înconjurător face diferența, motiv pentru care a fost luat în derâdere mulți ani de către alți cercetători, până când au început mulți alții să ajungă la aceleași concluzii și i-a fost recunoscută munca.
  • 11. Alex Hutchinson: Endure: Mind, Body, and the Curiously Elastic Limits of Human Performance – a adunat cele mai noi studii despre performanță, limitele corpului uman și conexiunile existente între minte și corp.
  • 12. Irvin J. Yalom: Becoming Myself – autobiografia renumitului psihiatru (și prima lui carte pe care o citesc).
  • 13. Ichiro Kishimi: The Courage to be Disliked – dacă vrei o introducere în munca lui Alfred Adler, asta este o variantă extrem de ușor de citit.
  • 14. Chris Voss: Never Split the Difference – dacă ai nevoie de o carte despre cum să înveți să negociezi, îți recomand să începi cu asta, este și utilă, și mișto scrisă.
  • 15. Bill McGowan: Pitch Perfect – altă carte care este în același timp utilă și mișto scrisă, despre cum să te prezinți atunci când vorbești public (chiar și dacă este vorba doar de o prezentare la muncă).Citite în ultimele zile ale lui 2018 și m-au marcat anul ăsta:

Vezi și:

Dacă vrei mai multe recomandări de cărți sau resurse despre cum să înveți să gândești și să devii un om mai bun în fiecare zi, abonează-te la newsletterul meu: Cristina’s Friday Read, îl trimit din două în două vineri.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

10 comentarii

10 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed