Cea mai bună carte citită în 2019? Răspunsuri adunate de la prieteni

Fiindcă nu aveam destule cărți mișto care mă așteaptă să le citesc, am zis că întotdeauna e nevoie de extra surse de inspirație și am trimis întrebarea asta la mai mulți oameni cunoscuți:

Care a fost cea mai bună carte pe care ai citit-o în 2019?

Vezi mai jos ce răspunsuri am primit (momentan sunt 30, le-am pus în ordinea în care le-am primit, adaug la final dacă mai intră și altele).

Urmează și articol separat cu cele mai bune cărți pe care le-am citit în 2019, deocamdată sunt în faza în care încerc să tai din ele, ca să nu ajung să nominalizez mai multe decât sunt în mega-lista asta de jos.
Later update: lista mea cu cele mai interesante cărți citite în 2019.


1. Cristian Lupșa:

„Hard to pick one, dar o să aleg ceva mai alternativ happy
Meander, Spiral, Explore: Design and Pattern in Narrative, Jane Alison
O cartea de teorie și analiză literară care propune și alte structuri și construcții narative pe lângă celebrul arc (masculin) aristotelian (cu punct culminant-deznodământ). Are niște exemple fabuloase din mai multe romane cu care își ilustrează ideile și structurile: valuri, fractali, explozii etc.”


2. Sergiu Floroaia:

„Ptiuuu! I’m in a pickle tongue că-s mai multe… E mai degrabă cartea potrivită la momentul potrivit.

Dacă mă întrebai care e cea mai bună carte când simțeam că bâjbâi și încercam să-mi lămuresc niște chestii legate de carieră și business, aș fi zis Good Strategy, Bad Strategy de Richard Rumelt.
Dacă mă întrebai când mă simțeam cam terminat, dar nu făceam lucruri care să pară că necesită foarte mare efort, aș fi zis Quiet de Susan Cain.
Dacă mă întrebi acum, când încerc să-mi aranjez un pic toate lucrurile pe care încerc să le fac, aș zice High Performance Habits de Brendon Burchard…

Deci: Good Quiet, Bad High Perfromance Habits tongue

Dacă trebuie neapărat una singură, mă mai gândesc. E posibil să nu fie niciuna din astea trei. laughing


3. Andrei Roșca:

Can’t Hurt Me: Master Your Mind and Defy the Odds.

Fiindca mi-a aratat in aceleasi timp ce as putea sa fiu, pretul pe care l-as putea plati si de ce nu-mi doresc sa ajung (chiar tot) ce as putea sa fiu.”


4. Adrian Mihălțianu:

„Scara lui Iacov, Ludmila Uliţkaia – Humanitas , pentru că m-a transportat înapoi în timp și mi-a mai arătat încă o dată chipul hidos al comunismului, doctrină care e din ce în ce mai la modă azi printre cei care n-au apucat să-l experimenteze. Le-aș face cadou această carte, poate le mai schimbă părerea.”


5. Deliric:

„Ryan Holiday – Ego is the Enemy.

It worked for me. A venit intr-un moment bun in care am mai incheiat un capitol din viață odata cu noul album si lansarea de la Arene. Am avut parte de un val de apreciere mai mare ca niciodata. Si atunci mi-am pus intrebari de genul: poate sa te schimbe toata atentia asta din partea multor oameni, cum faci sa ramai grounded si focused etc.”


6. Vladimir Oane:

„Herman Hesse – The Glass Bead Game (Jocul cu margele de sticla).
Definitely my favorite book. Presents itself as the story of an intellectual living in a parallel universe, when European countries established an independent country called Castilia to be like the Vatican but for the preservation of all things culture. I loved all the philosophical themes about the purpose and methods for knowledge, and all the allusions to historical events or religious parables.

Second one: John Gray – The Silence of Animals: a philosophical analysis of the idea of progress. It’s a depressing book, almost nihilistic in nature that debunks the idea that man’s evolution is a march towards improvement.”


7. Andra Zaharia:

The Power of Habit mi-a dat ocazia să înțeleg în detaliu cum oamenii își formează și cum își modifică obiceiurile și cât de important e procesul ăsta pentru toate deciziile pe care le luăm și modul în care alegem să trăim. Dacă ar fi să recomand o singură carte cuiva care vrea să înțeleagă acest subiect, asta ar fi. E una dintre puținele cărți pe care mi-am propus să le recitesc anual. Mulțumesc că ai adus-o în viața mea. happy


8. Alex Ciucă (Hoinaru):

„Nu ştiu să-ţi spun care a fost cea mai bună carte pe care am citit-o anul ăsta, pentru că mai am de terminat câteva bune de tot.

Ce pot să-ţi spun, însă, e care a fost cea mai bună carte pentru mine, în sensul că a venit la momentul potrivit şi m-a ajutat foarte mult. E vorba de Arta interviului, Lawrence Grobel, pe care am început s-o citesc imediat după ce m-am apucat de Primii trei ani. M-a ajutat să-mi clarific nişte noţiuni despre cum se face un interviu şi după ce am citit-o chiar am simţit o îmbunătăţire importantă la modul în care abordez pregătirea interviurilor. Altfel, e o lectură destul de uşoară, cu multe poveşti despre interviurile pe care le-a luat autorul în diferite contexte şi anecdote despre viaţa vedetelor de la Hollywood. O recomand chiar şi pentru cei care n-au de gând să se apuce de un podcast bazat pe interviuri.”


9. Cristian Ciucă (Ergo):

Ryan HolidayObstacolul este calea.

Oamenii trebuie sa accepte ca nu tot ce li se intampla este capatul lumii iar schimbarea modului in care privesc situatiile este mult mai recompensant decat cufundarea in „De ce mie?”.”


10. Andreea Vrabie:

„De departe e: A Velocity of Being: Letters to A Young Reader, o colecție de scrisori curatoriată de Maria Popova în care artiști, antreprenori, oameni de știință povestesc tinerilor cititori ce îți poate aduce în viață lectura. Fiecare scrisoare este minunată și superb ilustrată și mi-a amintit de ce îmi place atât de mult să citesc.”


11. Robert Katai:

It doesn’t have to be crazy at workJason Fried, David Heinemeier Hansson

Cred ca mi-a placut pentru ca au aratat o realitate de care de multe ori ne lovim dar de prea putine ori constientizam ca asa functioneaza. In plus mi-a placut simplitatea pe care au folosit-o in capitole si faptul ca aveau mult „white space” ceea ce mi-a oferit posibilitatea sa-mi transform cartea intr-un personal notebook.”


12. Vali Petcu (zoso):

De ce eșuează națiunile și Factfulness.”


13. Diana Rusu:

„O sa te surprinda: Asceta iubirii – Maica Gavrilia

E o biografie like no other I ve ever read.”


14. Radu Dumitru (nwradu):

„Citesc doar cărți SF și fantasy de obicei, așa că de acolo trag câștigătoarea:

Trilogia Dread Empire’s Fall, care începe cu The Praxis, de Walter Jon Williams.

Povestea este excelentă, universul este inedit și bine construit. Sunt multe povești bune în cărți SF/fantasy, dar Walter Jon Williams are și talentul cuvintelor, scrie foarte bine față de mulți alți autori citiți în ultimul an.”


15. Alexandru Negrea:

„Cea mai bună carte citită anul ăsta este Man’s search for meaning, a lui Viktor Frankl, iar motivul pentru care mi-a plăcut atât de mult este că m-a reconectat cu niște idei simple despre oameni și fericire – e cartea de care ai nevoie când tehnologia îți acaparează viața și îți pierzi direcția.”


16. Irina Botnari:

Deep work a fost cartea anului 2019. Stiu, late adopter dar abia acum s-a sedimentat informatia din ea.

De ce mi-a placut: pentru ca iti deschide ochii si te face sa iti organizezi timpul mai bine, sa nu mai accepti bullshit de umplutura in program si in viata si te ajuta sa iti faci curat in agenda, si in cap.”


17. Carmen Albișteanu:

„Regret ca nu ma tin de Goodreads. Nu mai tin minte ce am citit anul asta si ce am citit anii trecuti. Anyway, probabil asta inseamna ca nici nu a fost ceva care sa ma marcheze atat de mult cum a fost, de ex, The art of possibility.

As zice ca Deep Work a fost cea mai buna carte citita in 2019, dar as reciti-o ca sa ma conving. Simt ca e de nota 8, dar cred ca e cea mai mare nota pe care o dau anul asta. Tot de 8 a fost si Sapiens.

Mi-a placut si Atomic Habits. Insa cu ocazia intrebarii tale imi dau seama ca am pe lista si inca nu am ajuns la niste carti cu potential: Range, de exemplu, sau chiar Can’t hurt me.”


18. Flavia Jacotă (Matei):

„Mmm, as zice Educated, de Tara Westover. Chiar ma gandeam ieri la ea si ma gandeam sa ti-o recomand si tie, ca din categoria de carti pe care le citesc eu, ar fi printre putinele care te-ar putea atrage si pe tine.

Am ales-o pentru ca e in acelasi timp cartea despre care am vorbit cel mai mult cu alti oameni, recomandand-o/imprumutand-o si prietenilor. E o carte care mi-a trezit mult interesul si despre care am cautat si citit ulterior si multe articole din presa, interviuri etc cu autoarea. Si m-a determinat sa citesc o alta carte cu subiect similar (The Glass Castle) pe care o tineam pe noptiera de aproape 2 ani, dar careia cumva inca nu-i venise randul.

Mi se pare ca e o lectie impresionanta de resilience, in toate sensurile si traducerile cuvantului: rezistenta, revenire, energie/vioiciune/curaj (in fata sortii), optimism.”


19. Andreea Chiuaru:

„Cea mai bună a fost „Atomic Habits„, daar pentru că „Esentialismul” m-a influențat mult mai mult, îți scriu despre ea.

Esentialismul” e cartea mea de suflet pe 2019 pentru că mi-a influențat o serie de alegeri. A fost cartea care m-a făcut să mă întreb cât de des ii las eu pe alții să prioritizeze pentru mine și ce înseamnă de fapt a te limita la alegerile cele mai importante nu doar când vine vorba de cate haine ai in dulap, ci și de cate proiecte îți iei simultan sau de cate ori spui „da” când tot ce vrei e sa spui „mi-ar făcea plăcere, dar de data asta nu”.”


20. Florin Grozea:

Non-Violent Communication: A Language of Life.

O carte pe care am citit-o inițial în engleză și am simțit că l-am prins pe Dumnezeu de un picior. Apoi am cumpărat și varianta în limba română și am citit-o de două ori. Mi-aș fi dorit să mă găsească cu 20 de ani înainte, mi-ar fi schimbat viața și cariera. E bine și acum happy


21. Corina Nițescu:

Aroused, cred.

A fost super interesant să aflu mai multe detalii despre cum au fost descoperiți hormonii și cât de mult ne influențează ei viața. În plus, e fascinant să descoperi cum au fost tratate dereglările hormonale pe vremuri, atunci când nu era atât de dezvoltat domeniul endocrinologiei.”


22. Andrei Basoc:

Company of One – Paul Jarvis .

M-a surprins prin simplitatea abordării și adaptabilitatea/viziunea privind workflow-ul următorilor 10 ani.
E genul de idee simplă pe care nu o vezi de pădurea deasă de proiecte/taskuri.
Pe mine m-a ajutat să redefinesc abordarea și relația mea cu munca.”


23. Gabriela Deleanu:

„Cred că cea mai bună descoperire recentă este Factfulness.

Pentru cum mă ajută să mă recalibrez și să mă concentrez pe lucrurile importante, să nu mă pierd în detalii care par să „ardă”. Apoi ar mai fi ceva mai nișat, Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time, o carte care cred că trebuie citită de liderii din orice organizație, care speră la #OneTeam mindset, indiferent dacă adoptă metodologia scrum sau nu.”


24. Cristina Puțan:

Gerard Collignon, Process Communication.

Nu este cea mai buna scriitura din univers, insa pentru mine a fost cea mai utila. Este despre cum putem comunica mai eficient, atat la nivel profesional, cat si la nivel personal. O recomand tuturor oamenilor care au nevoie sa isi imbunatateasca nivelul de comunicare.”


25. Anne-Marie Chelariu:

„Whoa, pe self help&development sigur e The School of Life An Emotional Education (Alain de Botton și compania de filosofi) și beletristică mi-a plăcut mult Where the Crawdads sing, Delia Owens.

School of Life m-a făcut să lăcrimez de câteva ori, m-a ajutat să mă simt mai bine și mi-a arătat, în perspectivă, condiția umană, cu accent pe disonanțele cognitive pe care le aveam despre sănătatea mentală. I-am dat șase stele din cinci. ???? ”


26. Claudia Tocilă:

„Mai am putin si termin „O suta de ani de singuratate„, si, chiar inainte sa se incheie, a intrat direct in topul unui an in care, din pacate, simteam ca nu am citit ceva care sa ma miste.
Cartile mele preferate sunt cele in care ma imersez complet, de care mi-e greu sa ma desprind ca sa dorm sau sa merg la job happy Si realismul magic al lui Marquez a fost, pentru mine, reteta perfecta pentru a trezi si a mentine acest sentiment – escapism pur.”


27. Gia Tudoran:

„Meam, super hard to pick just one, this was a good reading year for me, daaar:

Ham on Rye, bildungsromanul semi-autobiografic al lui Charles Bukowski.

Pentru că m-a învățat tehnica de a mula progresiv stilul de scriere a unui narator-personaj pe măsură ce înaintează în vârstă, arătând cum i se schimbă perspectiva asupra lumii de la copil la adolescent.”


28. Raluca Radu:

„Mie mi-a plăcut mult autobiografia lui Edward Snowden – Permanent Record, citită și super recent.

Mi s-a părut fain scrisă, are foarte mult suspans, e ca un thriller inspirat din fapte reale – mi-a plăcut mult că te pune un pic pe gânduri și te face să îți reconsideri valorile și să te gândești cum se aplică ele în ceea ce faci în viața de zi cu zi.”


29. Cristina Malasinca:

„As zice „Eat and run” de Scott Jurek – captivanta desi nu are neaparat o actiune bine conturata, bine scrisa si foarte utila pe partea de ponturi in ale alergarii si nutritiei. Mi-a placut.”


30. Andra Nicula:

„Una dintre cărțile care a avut impact asupra mea anul acesta este Staring at the Sun, Overcoming the Terror of Death, de Irvin D. Yalom, pentru că a venit la țanc să mai atenueze această constantă frică de moarte, care luase amploare undeva la începutul verii.”


31. Radu Mărcușu:

„Nu stiu daca a fost cea mai buna, dar stiu sigur ca a influentat cel mai mult din modul in care fac lucrurile acum. Este vorba de Powerful. Cred ca toata lumea stie de Netflix culture deck. In carte, Patty povesteste care este de fapt dinamica echipelor si ce se trebuie sa se intample pentru a crea si sustine o cultura de freedom, responsability si high achievement.

Cartea a marcat startul unor obiceiuri in echipa care incep deja sa contribuie la cultura pe care ne-o dorim.

Un lucru concret pe care l-am preluat din carte este exercitiul Start, stop, continue pe care l-am inceput in echipa de leadership.
Ce se intampla de fapt in exercitiu: In this exercise, each person tells a colleague one thing that he/she should start doing, one thing that is going well and should continue and one thing he/she should stop doing.

Ca exemplu, uite cum arata feedback-ul pentru mine.

Si cu cat vorbim mai mult despre asta, ne dam seama cat este de important ca oamenii sa inteleaga ca feedback-ul este o parte esentiala intr-o echipa sanatoasa si performanta. Adevarul este ca toate organizatiile spun ca inteleg cat de important este, dar foarte putine o fac cu adevarat.

Mi-am dat seama ca doar daca vorbim de cat de important este dar nu facem lucruri concrete in privinta asta nu se va schimba nimic. Asa ca we took it one step further. Start, stop, continue se face in fiecare echipa din agentie, de 2 ori pe an. Meetingurile noastre saptamanale de leadership incep cu o sesiune de feedback. Fiecare persoana are un plan de actiune pentru feedback-ul din Start, stop, continue, plan la care lucram impreuna, saptamanal.

Abia acum pot spune ca feedback-ul devine parte din cultura Upswing. Abia acum putem sa spunem ca transparenta si onestitatea sunt valori pe care ni le-am insusit.

One thing led to another si acum ma gandesc ca dupa ce avem 1-2-3 luni in care lucram foarte mult sa adoptam o schimbare culturala (cum s-a intamplat cu feedback-ul) as vrea sa o si documentez. Am inceput sa schitez un fel de Upswing culture handbook si primul capitol este chiar despre feedback. L-am atasat sa iti faci o idee (e draft asa ca scuza-mi greselile laughing.

Am ales sa fac asta invers – prima data insusirea comportamentului si abia dupa articularea lui intr-un mod mai formal – pentru ca, at the end of the day, we are what we do not what we say we will do.”


32. Adriana Anchidin:

Sapiens – pentru ca intelegand procesul de evolutie al omului pe parcursul unei lungi perioade de timp, intelegi mai bine prezentul, dar si posibilitatile viitorului. Iti dai seama ca omul nu evolueaza/se adapteaza atat de repede pe cat crezi si dureaza mii de ani procesul, intelegi mai bine impactul omului asupra intregului ecosistem si realizezi ca actiunile mici pe care tu le faci astazi (e.g. folosirea excesiva a plasticului) pot avea un impact enorm de mare in viitor – pentru ca omul a inceput sa vaneze, mai mult de jumatate din speciile de animale de pe planteta au disparut. ”


33. Bobby Voicu:

„“Cartea” este de fapt o serie SF de vreo 8 carti: The Alex Benedict series de Jack McDevitt. Alex Benedict e un fel de Indiana Jones intr-o lume 5000 de ani in viitor. Umanitatea a parasit de mult Pamantul in eforturile de colonizare, iar multe societati au disparut sau au foat uitate. Cartile sunt o combinatie de tehnologie/mystery/ceva spionaj care, desi suna ciudat, functioneaza.

Ca prima carte din serie as recomanda Seeker. Desi nu e prima, cronologic, mi se pare cea mai buna.”


34. Cristiana Andrei:

„Hai că am ales totuşi două din patru foarte bune citite anul ăsta, dar îmi e imposibil să aleg una singură aşa că o să trişez un pic – ce să fac dacă a fost un an aşa norocos la citit? ????

Una e biografia lui Trevor Noah, „Born a Crime„, o supriză foarte plăcută pentru mine. M-a fascinat copilăria lui în Africa, e o lecție fantastică de reziliență și adaptabilitate. Plus că e și super funny, mai ales în varianta de audiobook citită de autor, la mine s-a lasăt cu binging serios.

A doua e „Acasă, pe drum„, cartea Elenei Stancu şi a lui Cosmin Bumbuț, sfâșietoare, dar necesară şi excelentă. E un răspuns foarte bun la întrebarea „de ce nu se luptă oamenii săraci mai mult să-şi depăşească limitele?”, o radiografie cruntă a societății care îți mai dă un şut când te vede la pământ, apoi încă unul şi încă unul (adică fix asta în care trăim). E genul de carte care te lasă mai tolerant şi mai atent la poveştile invizibile din jurul tău.”


35. Marian Hurducaș:

Humans – A brief history of how we f*cked it all up, de Tom Phillips.

Asta mi-a placut cel mai mult. E despre momentele in care ne-am crezut mai destepti si am produs dezechilibre. Pe romaneste, o carte despre de ce ar trebui sa masori de 10 ori si sa tai o data.”


36. Alina Matei (Vârlănuță):

„Nu sunt neapărat cele mai bune carti, dar sunt cartile din care iau cu mine ceva si in 2020: A Manual for Cleaning Women by Lucia Berlin – pentru că a pus în short-stories toate lucrurile de zi cu zi pe care ne facem că nu le vedem sau le trecem cu vederea și toți oamenii nevăzuți (femeile de serviciu, administratori, asistente), Selfish, Shallow and Self-Absorbed – Sixteen Writers on The Decision Not To Have Kids by Meghan Daum – am citit-o chiar în primele mele luni de mamă pentru că îmi doream să înțeleg și cealaltă tabără șiiiii Dragă Virginia. Scrisori din țara mea apărută la Black Button, pe care îmi vine, pe alocuri, s-o învăț pe de rost.”

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

2 comentarii

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed