O lună cu aplicația InsideTracker

Dacă ai tot felul de analize de sânge care-ți ies prost și nu știi ce să faci cu acele informații (sau dacă ar trebui să faci ceva), s-ar putea să ți se pară interesantă aplicația de care scriu aici.

InsideTracker este o aplicație descrisă oficial astfel: „InsideTracker provides a personal health analysis and data-driven wellness guide to help you add years to your life—and life to your years„.

Cu alte cuvinte, se uită la biomarkers și îți zice ce poți să faci pentru sănătatea ta, prevenție și longevitate.

Tot auzeam reclamă la ea în podcasturile pe care le urmăresc, dar aveam impresia că nu este disponibilă și în România. Am aflat de la un prieten (care o folosește și el) că au și un plan disponibil global, așa că mi-am cumpărat-o la începutul lunii mai și o testez de atunci.

Cum funcționează:

Am cumpărat planul cel mai ieftin, de $119 – este cel de bază și singurul disponibil în afara SUA, prin care îmi face analiza a 47 de biomarkeri (30 de upload-uri de analize de sânge pe an). Ce este extra la celelalte planuri, cele disponibile doar pentru SUA, este că au incluse și analizele de sânge în cost, dar și lucruri precum analiza ADN și calculul vârstei biologice (InnerAge).

Lista de analize recomandate se găsește la liber la ei pe site (scroll până jos), deci la planul ăsta basic te descurci să ți le faci și pe urmă ți le urci în aplicație. Eu deja aveam făcute recent mare parte din analizele de sânge, m-am dus și mi-am făcut câteva pe care nu le aveam și am introdus toate rezultatele în aplicație. Datele astea pot fi introduse fie manual, luând fiecare biomarker pe rând, fie printr-un upload la PDF-ul cu analizele (chiar dacă sunt de la laboratoare din România, în română) și le procesează în aproximativ o zi. Nu ai nevoie să ai chiar toate analizele alea din listă ca să ți le proceseze, și nici nu e nevoie să le introduci pe toate deodată.

Pe lângă asta, m-a trecut printr-un self-assessment legat de sport, somn, mâncare și suplimente. Lucruri de genul câte porții de legume sau carne mănânc pe săptămână, ce tip de carne, cât de des mănânc în oraș vs gătesc acasă, ce suplimente iau, doza lor etc.

Am putut conecta la aplicație și un wearable care monitorizează somnul și mișcarea, ca să o „hrănesc” cu mai multe date. Mi-a dat opțiunea să o conectez și la ceasul Garmin, și la inelul Oura, am ales să conectez la Garmin (pot conecta doar la una).

Ca să personalizeze și mai mult aplicația pentru mine, există și extra-opțiunea de a adăuga ADN-ul, însă n-am reușit să fac asta din România, deocamdată este disponibilă doar pentru SUA (am datele raw descărcate de la testarea 23andme).

Care e obiectivul meu:

După ce a adunat toate aceste date, m-a pus să selectez un obiectiv pe care să mă concentrez în următoarele 3 luni. Mi-a dat opțiuni precum overall health, metabolism, injury prevention, sleep, energy, immunity, cognition, heart health, gut health și altele.

În funcție de ce analize ies critice și care e obiectivul principal ales, o să difere și biomarkerii pe care se concentrează aplicația.

Construiește automat un plan de acțiune cu propuneri din patru zone: sport (ex: 30 de minute de aerobic de 5 ori pe săptămână), nutriție (ex: consumă 4 porții de beans pe săptămână sau adaugă 2 linguri de ulei de măsline în fiecare zi), suplimente (ex: 5000 IU de vitamina D/zi) sau lifestyle (ex: minim 15 minute de meditație zilnic). La fiecare îmi dă un scor de impact între 1-10 și-mi explică ce biomarkeri influențează.

În cazul meu, am selectat ca obiectiv principal Endurance, pentru a-mi îmbunătăți performanțele pe partea de sport (key markers: fier, vitamina B12, folate și pulsul în repaus). Deoarece am și câteva analize ieșite prost (altele decât cele prioritare pentru Endurance – pe alea le am bune), mi-a propus mai multe acțiuni pe lângă cele pentru Endurance. Am selectat câteva dintre ele și a rămas că în următoarele 3 luni mă concentrez pe a le „bifa”.

Îmi dă remindere în fiecare zi, să fac un check-in pe fiecare lucru din planul de acțiune, iar la finalul lunilor ar trebui să refac analizele care au ieșit prost. Mă întreabă zilnic și de nivelul de stres sau dacă m-am trezit obosită – sunt întrebări personalizate, din câte îmi dau eu seama.

Ce mi se pare interesant:

– Îmi place că explică de ce e importantă o anumită acțiune, ce biomarkers îmbunătățește, și prezintă și studiile care demonstrează asta. De exemplu, îmi recomandă să testez cât mai multe feluri de nuci, dar îmi zice și toate detaliile posibile: de ce nuci, ce biomarkers îmi îmbunătățesc (LDL, HbA1c, magneziu – în caz că te întrebai), care sunt studiile care arată asta, ce tipuri de nuci, ce înseamnă o porție, cât de mare e, cât de des să consum și sub ce formă, crude, sărate etc. Sau, în cazul suplimentelor, am aflat cum să le iau pentru a le asigura absorbția: pe stomacul gol, înainte de masă, la o masă în care includ grăsimi? etc. M-a ajutat să pun în context și să recalibrez sugestiile primite sau citite vreodată – lucruri pe care le-aș fi pus altfel mult mai greu cap la cap.

– Că este gândită pentru cei interesați de prevenție. Aplicația este construită împreună cu mai mulți medici și cercetători (printre care și David Sinclair, autorul Lifespan) și este la un nivel ceva mai avansat față de recomandările generale date de medici. Asta înseamnă și că diferă lista de analize recomandate față de cele clasice. Ca exemplu concret, recomandă să faci analize precum ApoB, vitamina D sau vitamina B12 – la care medicii nu prea se uită (cel puțin nu cei de care m-am lovit eu până acum în România, deși în ultima vreme am început să descopăr și excepții).

– Recomandările sunt personalizate pentru mine și obiectivul meu. Asta înseamnă că diferă interpretarea lor, intervalul optim recomandat. Nu ia în calcul doar vârsta și sexul, ci și ce obiceiuri și activitate sportivă ai (ex: nivelul de fier minim recomandat pentru o femeie care face sport diferă de cel al unei femei care nu este activă). Dacă aș fi folosit planul lor care include și ADN, ar fi fost și mai personalizate.

Ce nu-ți poate zice o astfel de aplicație:

– Cum se conectează anumiți biomarkeri între ei, cum sunt afectați de stilul de viață sau de momentul când îți faci analizele. Două exemple: vitamina D și expunerea la frig influențează colesterolul; sau: cortizolul – hormonul stresului – este mai relevant când este făcut din salivă decât din sânge și poate să fie afectat dacă ai avut o noapte în care ai dormit prost / ai fost stresat.

– Dacă suplimentele alea pe care le iei sunt bune de ceva sau nu. Nefiind reglementate (precum medicamentele), nu se știe exact ce este în ele, dacă într-adevăr coincide cu ce scrie pe etichetă, nu se cunosc sursele ingredientelor etc. Ajută să iei unele mai scumpe, dar nu este o garanție, fiindcă poți plăti pentru branduri care într-adevăr investesc în studii făcute pe acele suplimente sau poți plăti doar pentru marketing. Cu alte cuvinte, riști să iei niște suplimente care sunt frecție la picior de lemn și le iei degeaba și pe urmă te miri că nu îți îmbunătățește analizele – la fel cum poți să iei niște suplimente foarte bune, dar tu să ai de fapt alte probleme de care nu ești conștient și din cauza asta să ai probleme la absorbție / procesare.

– La femei au introdus recent în aplicație analiza unor hormoni precum progesteron și estrogen, dar nu îi interpretează în funcție de etapa lunii când i-ai făcut (variază enorm în funcție de perioada menstruală și, dacă nu-i pune în context, sunt degeaba).

Alte minusuri: Mai au erori punctuale când îți urci analizele (nu mai țin minte exact la care dintre ele mi-a spus că valoarea trebuie să fie într-un anumit interval – și era corectă unitatea de măsură aleasă de mine), dar asta este genul de eroare care se rezolvă rapid. O eroare mai mare este că diferă ce-ți zice pe site (de pe desktop) vs în aplicația de mobil, sunt probleme de sincronizare între ele – așa am ajuns să am două planuri în paralel, cu acțiuni diferite recomandate.

Dileme și provocări pe termen lung:

Aplicațiile de genul ăsta o să fie din ce în ce mai folosite pe viitor, ceea ce va duce la diverse dileme și provocări.

Cea mai mare provocare pe care o văd eu este legată de asumarea responsabilității. Cine răspunde pentru aceste recomandări din aplicații? Ok, oamenii folosesc aplicațiile din proprie inițiativă, dar cunosc ei toate consecințele acelor acțiuni?

InsideTracker este ca un amestec între nutriționist, antrenor, coach, medic și farmacist, cu accent pe partea de prevenție, nu pe tratare. Fiind vorba de acest accent pe prevenție, în teorie nu se poate întâmpla nimic rău dacă cineva urmează recomandările date de aplicație. Cele mai multe sunt legate de făcut sport, introdus mai multe legume sau fructe, hidratare, meditație, expus la soare etc. Sunt riscuri scăzute dacă le implementezi, sunt mai mari riscurile pe termen lung dacă nu le faci (cel puțin cu informațiile science-based existente în prezent).

Însă există oameni care probabil că se diagnostichează folosind astfel de aplicații și încearcă să se trateze, oameni care au nevoie de mult mai multă îndrumare specializată decât poate oferi o aplicație, indiferent de cât de inteligentă este ea (sau decât pot afla din informații culese de prin podcasturi, videouri pe TikTok, cărți șamd). Și acolo suspectez că sunt cele mai mari riscuri, la cei care nu disting între ce este critic să fie lucrat cu specialiști (și aici mă refer la medici, nu influencers de pe internet) și ce este suficient de făcut pe cont propriu. Alte potențiale riscuri ar fi la cei care sunt ipohondri și pentru care astfel de aplicații ar fi o sursă de anxietate în plus – cum scriam zilele trecute și despre cartea lui Peter Attia, Outlive.

Aș mai vedea o provocare legată de siguranța datelor și cum pot fi acestea folosite în moduri în care nu ne dorim neapărat. Fiindcă aplicațiile de genul acesta îți fac un super profil, cu tot felul de date legate de sănătate și stil de viață – fie introduse direct, fie extrase din aplicațiile conectate. Au istoricul analizelor, istoricul activităților sportive, somnul etc. Știe mai multe despre tine decât ești tu conștient. Doar că aceste date pot fi folosite și în moduri în care nu ne imaginăm acum. Să presupunem că atunci când ajungem la bătrânețe sau când (dacă) o să avem niște probleme grave de sănătate ni se va spune că nu ni se va permite / deconta un anumit tratament, pentru că istoricul nostru arată că n-am avut un stil de viață axat pe prevenție. Că n-am făcut sport de 5 ori x 30 de minute / săptămână, n-am dormit 8 ore pe noapte, n-am mâncat nuci zilnic… whatever. (Oare în prezent există vreun sistem de sănătate în lumea asta care face asta cu fumătorii, să le interzică tratamente deoarece știau riscurile la care se supun? Sau a rămas doar la nivel de propunere?)

Și o ultimă dilemă pe care aș menționa-o este legată de prăpastia din ce în ce mai mare între cei care folosesc astfel de aplicații și cei care chiar ar avea nevoie de ele ca să facă schimbări critice și informate în viața lor – de obicei, cei care sunt și cei mai vulnerabili. Nici nu pot să-mi imaginez cât de mult i-ar putea ajuta astfel de informații pe cei din generația părinților mei. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalității în lume, iar informațiile medicilor de prevenție pe partea asta sunt vagi și depășite („Faceți mai multă mișcare” – ok, cât de des, ce fel de mișcare?, „Nu mai consumați ouă” – asta a fost desființată de mult, ouăle au fost declarate aiurea inamicul; „Aveți colesterolul ridicat” – acel ApoB, luat în calcul de aplicațiile precum InsideTracker, se pare că este un biomarker mult mai relevant când vine vorba de riscul cardiovascular).

Eu m-am dus spre o aplicație care, cel puțin din ce am studiat-o până acum, pare să fie science-based, însă alții se vor duce spre surse alternative de informare și, de multe ori, spre pseudomedicină (și peste tot în lume se întâmplă asta, nu doar în România). Asta se întâmplă din mai multe motive, însă cu siguranță nu ajută faptul că mulți medici nu au răbdare sau timp să discute cu pacienții, să-i întrebe lucruri legate de stilul de viață, să investigheze cu atenție rezultatele analizelor, să le explice informații, de ce unele analize pot ieși într-un anumit fel sau ce se poate face pentru prevenție, nu doar tratarea bolilor după un diagnostic. Nu au timp să facă asta într-o consultație de 20 de minute și nici nu există vreun motiv financiar să se schimbe sistemul prea curând.

Nu cred că aceste aplicații îi vor înlocui pe specialiști, ci o să fie complementare, precum chatGPT. Te pot ajuta să înveți lucruri despre corpul tău și să lucrezi mai eficient împreună cu acei specialiști, fiindcă preiau o parte din munca lor, cea de educație + accountability (pe formare de obiceiuri). Ai nevoie în continuare să lucrezi cu cineva care stăpânește acele lucruri și are experiență în lucratul cu oameni, însă în acest mod poți deveni implicat proactiv în sănătatea ta și poți adresa întrebări documentate (ceea ce pe unii medici îi scoate din minți, nu știu dacă este vorba de faptul că simt că le este amenințată autoritatea).

Câteva screenshoturi de la mine din aplicație:

Credit main photo: pagina de Facebook InsideTracker

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

1 comentariu

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed