Book club #7: Outlive x Peter Attia [28 iunie 2023]

Salutări,

În seara de miercuri, 28 iunie 2023, de la 1900 (ora RO), ne vedem online ca să discutăm despre cartea Outlive: The Science & Art of Longevity, de Peter Attia.

Peter Attia este medic specializat pe longevitate și performanță, prieten cu Andrew Huberman, Matthew Walker, David Sinclair etc. L-am descoperit în 2016, în Tools of Titans a lui Tim Ferriss, însă mi-a atras atenția de abia când l-am auzit discutând despre conceptul de decatlon centenarian (tot într-un podcast cu Tim Ferriss, de prin 2019).

Attia se întreba așa: dacă vreau să trăiesc până la 100 de ani, ce îmi doresc să fiu capabil fizic să fac ca să fiu satisfăcut de viața pe care o duc? În cazul lui, își dorește să fie independent, se poată juca cu nepoții – fie pe covor (și să se poată ridica cu un singur punct de susținere – adică o singură mână), fie să-i poată lua în cârcă. Vrea să fie în stare să-și care 2 pungi de cumpărături pe scări. Vrea să poată ridica o geantă grea deasupra capului, s-o poată pune în compartimentul din avion. Vrea să poată ieși dintr-o piscină fără să aibă nevoie să folosească scara etc.

Care ar fi niște exerciții fizice care ar semăna cu acele activități? Pornind de la asta, a început să facă reverse engineering și să calculeze în funcție de declinul inevitabil care vine odată cu vârsta: la 100 de ani vrea să facă la nivelul ăsta, asta înseamnă că trebuie să fie capabil să le facă la nivelul ăsta la 80 de ani, la nivelul ăsta la 60 de ani, … și tot așa până la vârsta actuală (Attia tocmai a împlinit 50, dar arată mai bine decât arăta la 30).

​Outlive este o carte despre longevitate. Mă aștept să găsesc o recapitulare a tuturor ideilor promovate deja de el în podcast, un loc în care le-a pus pe toate la un loc.

Ce-mi place la Attia este că vorbește foarte mult despre studiile pe care se bazează diverse concluzii – le explică, arată punctele slabe din felul în care au fost făcute, spune cum se bat cap în cap, detaliază cum și când și-a schimbat părerea despre ele șamd. Nu este genul categoric, care să spună că există doar alb și negru, ci prezintă toate nuanțele. Asta înseamnă și că este ceva mai complex decât ar prefera unii oameni.

O altă carte intrigantă pe tema longevității a fost Lifespan, de David Sinclair, despre care am scris în urmă cu 3 ani.

Unde facem book-club-ul? Pe Zoom. Adică online. Fiecare cu paharul propriu de resveratrol.

Când? Miercuri, 28 iunie 2023, la 19:00. Vom sta împreună cam 90 de minute. Dacă vrei să participi, îți recomand să te înregistrezi, să-ți blochezi de acum în agendă / calendar și să faci rost de carte. (eu mi-am precomandat-o de pe Amazon.de, a plecat de la ei pe 28 martie – adică în ziua lansării – și într-o săptămână mi-a fost livrată prin Fan Courier).

Cum participi? Te poți înregistra de aici: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUldeqtqTooGtKB7S0abAuO2kQ-vZBq75Y4

Participarea este gratuită, ai nevoie doar să-ți instalezi aplicația Zoom și să te asiguri că-ți funcționează microfonul și camera video; nu recomand să intri de pe telefon, fiindcă aplicația Zoom de mobile mai are bug-uri.

Ideal este să duci cartea până la capăt, ca s-o dezbatem așa cum merită, dar nu-i nicio problemă dacă nu reușești s-o termini la timp. Nu suntem critici literari (sau medici), nu intrăm în detalii legate de fiecare capitol în carte, ci discutăm meta-ideile prezentate în ele, ce ne luăm noi personal și cum se leagă de ce se întâmplă în viețile noastre.

***

Ideea de a face un book club a pornit dintr-o nevoie personală: sătulă de nivelul de monolog existent în digital, unde pare că este o competiție de care țipă mai tare, simțeam nevoia unui grup de oameni capabili să poarte discuții în profunzime și cu care să dezbat idei din cărțile prin care trec. Sunt curioasă să aud cât mai multe perspective, tocmai fiindcă mi se pare fascinant cât de mult diferă lucrurile pe care și le ia fiecare dintr-o carte.

În book-club-urile anterioare am povestit despre: Societatea Digitală, de Răzgan Rughiniș (aprilie 2023), Effortless, de Greg McKeown (martie 2023), Can’t Hurt Me, de David Goggins (ianuarie 2023), Four Thousand Weeks, de Oliver Burkeman (noiembrie 2022), The Ministry for the Future, de Kim Stanley Robinson (septembrie 2022), Building a Second Brain, de Tiago Forte (iulie 2022).

Ne vedem pe 28 iunie,

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

2 comentarii

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed