Cristina’s Book Club #2: The Ministry for the Future, 21 septembrie 2022

Miercuri seară am avut primul book-club cu cei care sunt abonați Friday Read, și, oh boy, it was awesome! Au fost ~2 ore de discuții și dezbateri despre noua carte a lui Tiago Forte (Building a Second Brain). Mai exact, am vorbit despre relația noastră cu informația în era digitală, cum să ne organizăm notițele pentru a și acționa ulterior folosindu-le, cele mai valoroase surse de unde ne luăm info și multe altele. Mulțumesc tuturor celor care au participat happy

Ideea unui book-club a pornit de la o nevoie personală: simțeam că e mult prea mult monolog online (* prea mult pentru nevoile mele) și îmi doream să am cu cine să port un dialog pe tema cărților prin care trec. Să discut și să dezbat ideile din ele, să văd perspective cât mai diverse, să înțeleg ce își iau și alții, nu doar să scriu eu singură despre un lucru.

Acum că am făcut acest prim experiment, vreau să continui cu seria de book-cluburi.

Ce citim la următorul book-club? Cartea The Ministry for the Future, scrisă de Kim Stanley Robinson.

Am citit-o deja în iarnă și sunt tare curioasă să văd și ce părere aveți voi despre ea. Am citit-o în engleză, pe Kindle, iar între timp am aflat că a fost tradusă și în română, la Armada (parte din editura Nemira), sub titlul Ministerul pentru Viitor.

Asta scriam despre ea prin iarnă:

Am pus “on hold” problema încălzirii globale și ne-am ocupat de ce ardea mai întâi (o pandemie, o “intervenție militară”). Doar că o să ne doară atât de tare (ca să nu spun că o să ardă la propriu) că nu vom mai putea ignora problema asta.

Se întâmplă deja: toate fenomenele meteo extreme care înainte se întâmplau o dată la sute de ani acum au devenit știri obișnuite. Și de fiecare dată avem impresia că nouă nu ni se poate întâmpla, că noi suntem feriți. Chiar și când tragediile se întâmplă la doar câțiva kilometri de noi.

The Ministry for the Future este ficțiune, mai exact SF – însă este un SF realist. KSR descrie un viitor probabil, având ca temă schimbările climatice.

În 2025, un val de căldură lovește India și omoară zeci de milioane de oameni în doar câteva zile. În același an se înființează The Ministry for the Future, o organizație cu sediul în Zurich, care are scopul de a asigura un climat sigur pentru următoarele generații.

Cartea începe din perspectiva celui care a fost singurul supraviețuitor al valului de căldură din orașul Lucknow (oh, ironia acestui nume). India decurge pe urmă la soluția de a împrăștia în atmosferă dioxid de sulf, pentru a simula erupția unui vulcan – asta duce la o scădere a temperaturii timp de câțiva ani. În același timp, este „taxată” de țările bogate fiindcă a riscat cu astfel de experimente. India le reproșează că țările cele mai sărace și populate din lume au acum de suferit cel mai mult, fiind cele mai expuse la schimbările climatice, doar fiindcă alte state s-au îmbogățit în timp ce au adus planeta în stadiul actual. Și ăsta este doar începutul cărții.

Autorul a documentat bine zona de climate change și ne trece prin mai multe posibile soluții: geoinginerie, economie, politică. De altfel, una din ideile principale din carte este că nu există o singură soluție pentru încălzirea globală, ci este nevoie de mai multe soluții la care să se lucreze simultan și toată lumea să contribuie.

Cartea este o experiență în sine și merită citită măcar pentru felul interesant în care este scrisă: fiecare capitol este din punctul de vedere al altcuiva, ceea ce dă mai multe perspective sociale. Există capitole care sunt ca niște ghicitori, altele sunt notițe de la întâlniri, altele sunt din jurnalul unor refugiați, altele sunt fragmente de știri șamd.

Sunt doar două personaje urmărite pe tot parcursul cărții: Frank, supraviețuitorul (extrem de traumatizat) al valului de căldură din India, și Mary, care conduce The Ministry for the Future și este frustrată de birocrație.

„Easier to imagine the end of the world than the end of capitalism.”

O carte simultan lipsită de speranță și care în același timp totuși oferă speranță.Cine poate participa? Oricine e abonat Friday Read și e interesat / dornic să participe (și să citească și cartea pentru a putea contribui la discuție, evident). ????????

Când? Miercuri, 21 septembrie 2022, de la 1900 (ora RO). Ca să fie timp suficient să o citim și să o „procesăm”.

Unde? Pe Zoom-ul meu.

Ca să participi, înregistrează-te aici și vei primi automat pe mail detaliile de login:

​https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIufuuhqTstE9EWRy0BEwkqGQEdWR6ThTJz

Sper să ne vedem atunci. happy

Iar dacă citești acest anunț direct la mine pe blog sau pe social media, îți recomand să te abonezi la newsletter.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

3 comentarii

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed