Concurs: câștigă un pachet cu trilogia Marte, de Kim Stanley Robinson

Suntem în anul 2026. Terra e în criză, sufocată de problemele obișnuite: sărăcie, inegalitate, războaie, țări cumpărate de megacorporații etc. Un grup de 100 de oameni pleacă spre Marte pentru a coloniza planeta.

Trilogia Marte a lui Kim Stanley Robinson este un hard SF extrem de bine documentat, primul volum fiind publicat în 1992.

Urmărește colonizarea planetei Marte, cu multe detalii legate de tehnologia necesară pentru a face posibilă asta. Dar e mai mult de atât: este despre problemele politico-sociale, dilemele filosofice și etice ale acestei colonizări. Despre tensiunea între diferite culturi, lupta pentru resurse, conflictele de interese și impactul schimbărilor climatice asupra planetei. Despre ce se întâmplă atunci când inventează un tratament al longevității la care ajung să aibă acces doar unii.

Este scrisă din perspectiva mai multor personaje – imediat ce crezi că știi pe cineva, brusc ți-l arată prin ochii altui personaj și nu-l mai înțelegi deloc, pare alt om, cu alte motivații și multe defecte. Este la fel de mult despre știință cât este despre cum sunt construite caracterele umane.

Martele lui KSR este într-un stil serios și extrem de lent, cu descrieri luuungi și multe probleme socio-politice și filosofice. Fiecare volum are între 600-800 de pagini.

Toată trilogia a apărut la imprintul Armada (Nemira). Am scris despre cărți în raportul cărților pe 2023 Q1, trec încet și sigur prin ele (mai am jumătate din cel de-al treilea volum). De la KSR am mai citit iarna trecută și The Ministry for the Future, cartea book-club-ului din septembrie și una din cele mai bune cărți citite de mine în 2022.

CONCURS!

Ofer un set cu cele 3 volume din Marte (Marte Roșu, Marte Verde, Marte Albastru) – traduse la imprintul Armada (Nemira).

Ce trebuie să faci? Lasă un comentariu la acest articol prin care să răspunzi pe larg la întrebarea:

Ești unul dintre liderii primei colonii pe Marte. Ce idei de organizare a noii societăți ai vrea să propui și de ce, cum le argumentezi / susții în fața celorlalți?

Poți să abordezi din orice unghi vrei tu, să te inspiri din ce există deja pe Terra sau să vii cu lucruri complet noi – orice îți trece ție prin imaginație. Nu ai limită nici la numărul de cuvinte.

Concursul se încheie pe 17 aprilie 2023, la 23:59 (ora RO). Ai grijă să lași comentariul cu o adresă de mail pe care o verifici, deoarece asta va fi forma prin care voi contacta câștigătorul (voi avea nevoie de adresa fizică pentru a putea trimite pachetul cu trilogia). Selecția o să fie în funcție de calitatea ideilor și argumentelor propuse.

LATER UPDATE: S-a încheiat concursul, câștigător este Marius (detalii în comentariul meu).

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

6 comentarii

6 comentarii. Leave new

  • În calitate de lider al primei colonii de pe Marte, aș dori să propun următoarele idei pentru organizarea noii noastre societăți:
    1) Guvernul este responsabil față de cetățeni și funcționează în mod transparent și democratic. Cred că este important ca toți locuitorii coloniei să aibă un cuvânt de spus în deciziile care afectează comunitatea noastră. Prin urmare, aș propune o democrație reprezentativă, în care locuitorii coloniei aleg un guvern care să ia decizii transparent și democratic în numele lor.
    2) Toți cetățenii au dreptul la un venit minim garantat care le asigură nevoile de bază. Pe Marte, resursele sunt limitate și valoroase, iar dezvoltarea noastră ca societate depinde de ele. Prin urmare, aș propune un venit minim garantat prin intermediul căruia locuitorii sa aibă acces la bunurile si serviciile de bază.
    3) Protecția mediului și a resurselor naturale este o prioritate pentru toată lumea. Pe măsură ce colonia noastră crește și se dezvoltă, trebuie să avem grijă să protejăm mediul înconjurător și sănătatea noastră. Aș propune adoptarea unor politici de mediu și sănătate publică riguroase, care să promoveze utilizarea energiei regenerabile, gestionarea responsabilă a deșeurilor și monitorizarea calității aerului și a apei.
    4) Utilizarea tehnologiei și a științei se face într-un mod responsabil și pentru beneficiul tuturor. În calitate de prima colonie de pe Marte, suntem într-o poziție unică pentru a face progrese semnificative în cercetarea și dezvoltarea noilor tehnologii care ne-ar putea ajuta să ne adaptăm și să evoluăm în această nouă lume. Aș propune alocarea de fonduri pentru cercetare și dezvoltare în domenii precum tehnologii solare, ingineria genetică, informatică și medicină

    Aceste idei de organizare a noii noastre societăți sunt esențiale pentru a asigura prosperitatea și bunăstarea noastră pe termen lung pe Marte.

    Răspunde
    • Fiind o persoana creativa (si mai putin atasata de rigiditate), as propune urmatoarele:

      – Educatie si cercetare multidisciplinara:
      As incurajez implementarea unui sistem educational care sa promoveze invatarea multidisciplinara si sa stimuleze inovatia in domenii precum inginerie, biologie, astronomie, stiinte sociale, arte. Acest sistem ne va permite sa dezvoltam noi tehnologii si solutii pentru problemele cu care se confrunta colonia. Consider ca acest tip de educatie va ne va imbunatati adaptabilitatea si rezilienta.

      – Sistem de mentorat intre generatii:
      Pentru a asigura transmiterea cunostintelor si experientelor intre generatii, consider ca un sistem de mentorat in care membrii mai experimentati ai coloniei isi impartasesc cunostintele cu cei mai tineri. Cred ca aceasta abordare va contribui la dezvoltarea armonioasa a societatii si la pastrarea traditiilor si valorilor umane.

      – Olimpiada martiana:
      As propune organizarea unei competitii sportive periodice, adaptate la conditiile de gravitatie redusa de pe Marte. Aceste competitii ar putea include sporturi traditionale modificate, precum si noi sporturi create special pentru mediul martian. Aceste competitii au menirea de a promova sanatatea, sportivitatea si ambitia sanatoasa in cadrul coloniei.

      – Cinema in aer liber:
      Organizarea unor seri de film in aer liber, unde membrii coloniei pot viziona filme si documentare pe un ecran mare, in timp ce se bucura de peisajul martian. Argumentez ca aceasta activitate va oferi ocazia de a socializa si de a se relaxa intr-un mediu inedit.

      – Ziua Pamantului:
      As propune sarbatorirea unei zile speciale in care colonistii sa reflecte asupra originilor lor pamantesti si sa transmita mesaje de apreciere si recunostinta celor ramasi pe Pamant. Aceasta sarbatoare poate include activitati precum realizarea de opere de arta sau poezie inspirate de Pamant, precum si comunicarea prin transmisii video cu familia si prietenii de pe planeta noastra.

      – Seara de boardgames:
      As incuraja organizarea unor seri de jocuri in care colonistii sa se intalneasca si sa joace bordgames sau jocuri video, unele dintre ele create sau adaptate special pentru Marte. Aceste evenimente pot contribui la crearea unor legaturi intre membrii coloniei si la mentinerea unei atmosfere relaxate si prietenoase.

      – Sistem educational adaptat la context:
      Propun dezvoltarea unui sistem educational adaptat la conditiile si nevoile specifice ale coloniei martiene. Acest sistem ar trebui sa includa invatarea cunostintelor si abilitatilor relevante pentru viata si munca pe Marte, precum ecologia inchisa, ingineria spatiala, explorarea planetara si gestionarea resurselor limitate. Acest sistem va asigura pregatirea adecvata a colonistilor pentru provocarile pe care le vor intampina in noua lor casa.

      Consider ca aceste idei vor ajuta la crearea unei atmosfere placute si unite in colonie, in timp ce sustin moralul, adaptabilitatea si coeziunea comunitatii.

      Răspunde
  • I am game; clearly! Fii atenta ce as face; m-am gandit la setup-ul asta de mai multa vreme, desigur ca nu in contextul unei colonii pe Marte, insa cumva postarea ta m-a trimis cu gandurile fix acolo, so here i go.
    Ne uitam in jurul nostru aici pe Terra si sunt multe lucruri pe care nu am vrea sa le replicam daca ar fi sa mergem in alta parte; mai ales cele legate de Excess si Waste. Poate fi orice, you name it: haine, mancare, masini, proprietati, materiale de constructie, samd
    In urma industrializarii s-a produs din ce in ce mai mult si mai ieftin; asta a auds multe elemente de bunastare ( deoarece plecam de la o extrema de saracie si mizerie ) si in acelasi timp a favorizat si parea cealalta din circuit, respectiv tot ce aruncam, tot ce folosim in cantitati prea mari, tot ce emitem si distruge mediul in care chiar noi traim, impartind spatiul cu natura inconjuratoare ( ajungand astfel in cealalta extrema in care consumam mai mult decat avem nevoie ).
    Pe Marte nu am avea natura, nu am avea resurse infinite, deci ar trebui sa favorizam si dezvoltarea mediului inconjuraor, pe langa a noastra.
    Ma gandeam deseori mergand pe strazile Bucurestiului de ce oare Gunoierii nu sunt niste supereroi, asa cum sunt medicii care salveaza vieti? De ce echipele care se ocupa de guniu nu sunt niste oameni temuti, niste oameni ai legii, al caror rost este sa ne determine sa fim cat mai constiiciosi, organizati, corecti si disciplinati in ceea ce prigeste gestionarea reziduurilor noastre.
    Pe Marte as vedea o societate dezoltata pe pilonii unei origanizari scumpe, rigide si stricta, fata de tot ceea ce inseamna bunuri materiale si ce folosim noi individual pentru a ne trai viata normala zi de zi. Conducatori ar fi acesti Zero Trash Guardians, care s-ar ingriji de dezvoltarea unei societati bazata mai mult pe tot ceea ce o societate ar putea utiliza in armonie la comun si cu un impact mai mic in reziduuri. Ar fi foarte scump sa ai gunoi, sa folosesti mijloace poluante, sa ai tu ca individ ceva mare doar pentru tine, in format fizic. Aspectele legate de intimitate si sine ar fi parte din proces, insa nu privind printr-o prisma materiala si direct legata de owning more than the others.

    Răspunde
  • Avem sansa unui inceput intr-o lume noua si experienta de pe Pamant, o ocazie indelung imaginata, acum realitate. Imi doresc sa construim un sistem practic, generator de bucurie individuala si incredere colectiva, pe baza catorva principii. Iata de unde va propun sa incepem:
    – Libertatea este nucleul acestei noi societati. Ea se termină pentru fiecare. acolo unde începe libertatea altei vietati.
    – Suntem perfect imperfecti, avem nevoie de un sistem de comunicare si procese in continua transformare. Pentru inceput, fiecare persoana isi exprima punctul de vedere in mod public, iar pentru fiecare punct nevralgic identificat propune cel putin o solutie. Cu o frecventa de 3-6 luni, responsabilii de procese vor analiza informatia primita si vor decide pasii urmatori adresati
    – Orice actiune facuta sau ne-facuta la un moment dat are consecinte. Luam decizii informate, iare iau in considerare ce poate sa mearga prost. Avem voie sa ne razgandim.
    – Facem greseli cu scopul de a invata din ele. Ne dam voie sa gresim diferit, vorbind despre greselile noastre, pentru ca gradul de repetitie sa fie minim.

    Răspunde
  • Ca lider al acestei prime colonii, as propune urmatoarele idei pentru organizarea societatii din colonie si setarea obiectivelor pe termen scurt, mediu si lung:
    1. Toti colonistii vor fi impartiti pe caste sau pe departemente, de exemplu departamentul Chimistilor, al Inginerilor, al Biologilor, al Fizicienilor, etc.
    1.1 Fiecare Casta/departament/grup trebuie sa isi aleaga un lider, prin orice mijloace considera ei utile, iar pozitia acelui lider va fi revotata sau pusa din nou la alegere la fiecare an Martian (687 de zile pamantene).
    2. Casta/departamentul Administratorilor/Managerilor va fi cea care va conduce colonia si o va administra, punctele 1 si 1.1 se aplica acestei caste. Aceasta casta nu va fi in pozitie de Lider/Presedinte, ci mai degraba ca Administrator pentru colonie.
    3. Liderii departamentelor/castelor vor forma nucleul coloniei, adica ei vor crea un consiliu de conducere care vor dezbate probleme existente in colonie, noi proiecte si prioritizarea problemelor si a proiectelor pentru cresterea coloniei.
    4. Ca si Obiectiv pe termen scurt (180 zile pamantene) as propune supravietuirea coloniei si a colonistilor, pentru indeplinisrea acestui obiectiv sunt necesare 3 lucruri:
    a. Apa, pentru oxigen, pentru hidratare si pentru combustibil
    b. Electricitate, pentru functionarea tuturor aparatelor, pentru a putea lua legatura cu ce ramasi pe pamant si pentru a genera caldura, tinand cont ca temperatura pe Marte e undeva pe la -65 grade C.
    c. Hrana, pentru asta avem nevoie de a. si de b., solul martian e plin de minerale, tocmai potrivit pentru a creste legume, pentru legumele cu durata mai mare de crestere vor fi folosite sere hidroponice pentru accelerarea cresterii.
    5. Obiectiv pe termen mediu (5 ani martieni) ar trebui sa fie producerea de combustibil pentru decolari si aterizari de pe planeta, asta va facilita calatoritul catre si dinspre Marte. Assumption – odata cu prima naveta spatiala de colonisti au fost adusi si un numar de sateliti care au fost lansati in orbita planetei Marte pentru a ajuta cu comunicarea, geolocatia si previziunile meteorologice.
    6. Obiectiv pe termen lung (50 de ani martieni) este ca Marte sa ajunga al doilea Pamant. Si aici ma refer la terraformarea planetei pentru a putea sustine viata omeneasca.

    Mai sunt multe lucruri de adaugat pe langa lucrurile inital discutate, precum comfort mental (Mental wellbeing) in perioada incipienta a coloniei, pentru aceasta as aloca persoane care detin un rol intr-o religie (preot, imam, rabin, etc.) si mai detin si rolul de psihologi.
    Sali de fitness speciale care contin magneti in podea si costume speciale de fitness cu insertii de metal pentru a putea mentine o masa musculara puternica pentru fazele incipente ale coloniei, tinand cont ca gravitatie planetei Marte e cam 38% din cea a Pamantului.
    Pe terment lung noile generatii de oameni vor fi mai slabi si mai mici, pentru ca oasele si muschii vor slabi din cauza gravitatiei scazute, culoarea pielii va devenii din ce in ce mai alba/palida, din cauza lipse de lumina solara, asa cum avem pe pamant, deci oamenii vor evolua pe baza conditiilor planetei, de aceea mediul in care traim (pesteri, habitaturi, orase subterane) vor trebui sa se adapteze la evolutia umana pe Marte.

    Răspunde
  • Mulțumesc tuturor pentru comentarii! Deoarece au fost foarte multe bune și nu mă puteam decide către cine să meargă setul de cărți, într-un final am decis să las pe mâna Random.org. V-am trecut în ordinea cronologică în care ați lăsat comentariile, v-am alocat un număr și am dat la True Random Number Generator să aleagă un număr între 1 și 5. A picat nr 5, ceea ce înseamnă că trilogia se duce la Marius – congrats, Marius! Îți voi da un mail acum ca să-ți cer adresa fizică, să aflu unde pot să-ți trimit cărțile.
    Mulțumesc tuturor pt idei și participare. Îmi pare rău că n-am mai multe seturi, că v-aș fi dat tuturor happy Vă recomand să vi le puneți pe wishlist pentru zilele voastre de naștere – sau măcar să vă cumpărați prima carte din trilogie, că merită.
    <3

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed