[recomandare carte] Tools of Titans – Tim Ferriss

Din seria „fiecare cu piticii lui”, încep acest articol prin a recunoaște că am o problemă. Nu știu ce obiceiuri aveți voi legate de lectură, dar la mine se întâmplă foarte des să dezvolt obsesii pe autorii contemporani. Descopăr câte unul care-mi place cum gândește și de la care simt că am multe de învățat, după care devorez tot ce a scris vreodată și ce s-a scris vreodată despre el.

TOT.

Citesc toate cărțile pe care le-a publicat, iau din urmă toată arhiva blogului – da, fiind contemporani, cam toți au și un blog pe care scriu. Ah, e o arhivă de 10+ ani, cu mii de articole? Perfect, așa pot vedea și mai bine cum a evoluat în timp. Le bag în Pocket și le citesc pe rând.

Citesc în paralel și materialele pe care le-a scris prin alte părți – fie ele articole în presă sau guest posts pe alte bloguri. Îi dau follow pe toate canalele de social media și văd pe cine mai urmărește. Mă uit peste interviurile pe care le-a dat și, în general, cam tot ce s-a scris vreodată despre el. După care mă apuc să citesc celelalte linkuri, bloguri și cărți pe care le recomandă.

Îl consum până nu mai are niciun secret. Nimic nu-mi scapă. Dacă vreodată o să existe un job de stalker digital profesionist, sunt omul perfect pentru asta. Mă rog, prefer termenul de „researcher” sau „fact checker” (pentru cei care se vor bloca în faptul că mi-o ard pe romgleză: dați-mi ceva mai bun decât „cercetător” și „verificator de fapte”, până atunci le las în limba mamei lor).***

Motivele pentru care presupun eu că dezvolt astfel de obsesii:

1. Din cauză că sunt prea puțini autori contemporani care să-mi placă și de la care simt că învăț ceva. Uneori e doar media hype și nu mă aleg cu nimic pe termen lung, alteori pur și simplu nu e stilul meu. Și atunci mi se pare normal ca, dacă dau peste unul care chiar îmi aduce ceva folositor, să-mi doresc să fiu sigură că nu-mi scapă nimic. Sau poate nu e nimic normal în asta, dar în capul meu există această justificare.2. Fiindcă îmi place să analizez cum au crescut. La scriitorii contemporani nu mai sunt obligatorii regulile vechi, cu editurile pe post de gatekeepers și care investeau într-un autor, băgau tone de bani în promovare, recenzii în presă și distribuție pe cele mai bune rafturi ale magazinelor.

În ziua de azi te poți dezvolta frumos și fără sprijinul sistemelor marilor corporații. Sunt atâtea cazuri de scriitori de succes care inițial au fost refuzați de edituri și pe urmă au „bubuit” la capitolul vânzări. Singuri.

Unii își fac propriul blog și își cresc încet o comunitate de cititori, iar după mulți ani de muncă vin și cu carte. Și le publică pe cont propriu. Scuza cu „m-au refuzat editurile” nu mai poate fi folosită în 2016, când există atâtea unelte gratuite de care te poți folosi.

Felul în care toți acești autori au evoluat, și-au crescut, fidelizat și exploatat comunitatea sunt lucruri pe care le pot aplica și în munca de zi cu zi, pe industria muzicală, care este într-o situație cumva asemănătoare.

Casele de discuri nu mai riscă, nu mai investesc în artiști dacă nu au deja o comunitate uriașă de oameni care-i ascultă. Vor doar să arunce gaz pe foc, nu să facă ei focul. Mulți artiști se blochează la a se plânge că nu-i semnează nicio casă de disccuri, deși NU mai depind de așa ceva.

Da, e competiția mai mare ca oricând, e foarte multă muzică bună, e și mult zgomot. Dar cum să ieși în evidență dacă tu nu poți vedea mai departe de drumul deja bătătorit de alții?***

Mi-a ieșit o introducere mai lungă decât îmi propusesem. Tim Ferriss este motivul pentru care scriu aceste rânduri. Este primul articol dintr-o serie mai lungă, toate despre autori pentru care am dezvoltat obsesii.

Prima lui carte a fost lansată în 2007, după ce a fost respinsă de 27 de edituri. 27 de edituri care probabil că și-au băgat unghia’n gât, fiindcă a ajuns bestseller și a rămas besteller mulți ani la rând (și încă este bestseller la categoria ei).

Nu-mi amintesc exact când am dat peste el. Nu-mi amintesc nici la recomandarea cui, dar sigur a fost o recomandare, altfel nu mi-aș fi cumpărat în veci cartea aia. Asta din cauză că are cel mai scammy titlu posibil: „The 4-Hour Workweek„. Recunoașteți că și voi sunteți cu sprâncenele la fel de ridicate acum din cauza titlului – cum adică four hour work week, mă lași cu basmele astea?

O fi titlul scammy, dar principiile despre care vorbește Tim sunt de super mult bun simț. Prin cartea asta a popularizat termenul de „lifestyle design” – ideea de bază este că nu-ți dorești neapărat să faci un milion de dolari, ci-ți dorești stilul de viață pe care-ți imaginezi că-l vei avea odată cu acei bani.

În loc să alegi traseul tradițional, cel prin care muncești din greu timp de 40+ de ani, strângi bani, pleci de două ori pe an într-o vacanță din care nu înțelegi mare lucru și pe urmă ieși la pensie, când ești prea bătrân și bolnav ca să te mai poți bucura de averea aia, atunci mai bine te concentrezi pe altceva. Pe a obține flexibilitate, libertatea de a călători și de a lucra de oriunde, dar și de a avea timp să mănânci sănătos, să faci sport, să te odihnești, să citești și, în general, de orice hobby mai ai tu.

„The 4-Hour Workweek” nu este despre cum să te îmbogățești peste noapte și s-o freci cu burta la soare tot restul vieții. Este despre cum să devii mai productiv, cum să eficientizezi și să automatizezi cât mai mult din procesele legate de muncă, astfel încât să-ți rămână timp să și trăiești. Să muncești mai puțin și mai inteligent, nu să te prefaci că ești ocupat doar de dragul de a te da important.

Trece prin mai multe sfaturi practice, de la cum să-ți organizezi email-ul la principiul Pareto (cel cu 80/20 – să te concentrezi pe cele 20% din acțiuni / clienți care-ți aduc 80% din profit / satisfacție și să renunți la cei 20% care-ți aduc 80% din bătăile de cap), batch working, cum să-ți pornești propria afacere, cum să faci A/B testing și multe altele de acest gen. Calitate, nu cantitate.

Nu toate lucrurile din carte pot fi aplicate în toate cazurile posibile, dar tot te alegi cu mai multe sfaturi practice decât ce înveți în școală.***

A urmat a doua lui carte, „The 4-Hour Body„, dedicată celor care vor să devină superoameni. Pentru documentarea la cartea asta a stat de vorbă cu peste 200 de experți, de la olimpici la medici, antrenori și vânzători de medicamente de pe piața neagră.

Omul a testat de toate pe propria-i piele și și-a înregistrat fiecare masă, antrenament și indici corporali încă de când avea 18 ani. Practic, este un experiment mergător.

Lucrurile pe care le-a scris despre nutriție și sport sunt bazate pe aceeași idee precum în prima carte: urmărește calitatea, nu volumul. Care sunt cele mai mici lucruri pe care le poți face și-ți vor aduce cele mai mari rezultate?

Tim explică dieta slow-carb, care duce la un minim de grăsime corporală. E o dietă pe care pariază foarte mulți – de la sportivi, medici și antrenori până la vedete și antreprenori (și Elon Musk). N-o să intru în detalii, există mii de alte surse pe tema asta.

Față de alte diete, cea slow-carb explicată de Tim ia în calcul firea umană și slăbiciunile, și funcționează tocmai fiindcă ține cont de ele. În loc să-ți interzică să mănânci zahăr și făină pentru tot restul vieții (ceea ce, pe o scară de la 1 la imposibil, este aproape de imposibil), îți zice altceva: ai o zi pe săptămână în care-ți faci de cap și mănânci orice vrei, oricât vrei. Da, va fluctua greutatea timp de o zi, dar pe termen lung îți vei atinge mai ușor greutatea ideală decât dacă ți-ai impune restricții inumane.

Pe lângă nutriție, are și foarte multe capitole legate de sport, toate bazate pe același principiu: cum să obții maxim de rezultate prin cele mai mici lucruri. Nu trebuie să faci antrenamente din ce în ce mai lungi, fiindcă te vei accidenta, ci trebuie să te antrenezi mai inteligent.

Și cartea asta a fost bestseller. A lansat-o în decembrie 2010 și și-a propus ca în a treia săptămână a lunii să fie pe primul loc pe lista New York Times de bestseller, loc ocupat în mod tradițional de Cartea Guiness a Recordurilor. Ce crede el că a funcționat și l-a ajutat să-și atingă scopul:

 • I-a lansat un trailer de 58 de secunde. Da, trailer, precum la filme. Asta era în 2010, într-o perioadă în care contentul video încă nu explodase așa tare și era destul de ignorat de „experții” în comunicare online.
 • Cu ajutorul Digg și Reddit, a studiat titlurile celor mai populare articole shareuite pe social media. Azi există tooluri speciale pentru așa ceva, precum BuzzSumo.
 • S-a împrietenit cu bloggeri de nișă (sport / dietă) și cu care avea interese comune. Prietenii adevărate, închegate în viața reală, nu mail-uri nepersonalizate trimise la 500 de bloggeri deodată.


 • ***

  A treia lui carte, „The 4-hour Chef„, este pentru toți cei care vor să învețe ceva într-un ritm accelerat. Gătitul este subiectul pe care l-a ales pentru a demonstra principii de meta-learning: cum să înveți de la cei mai buni, cum să înveți rapid, într-un timp foarte scurt.

  Dar dacă vreți într-adevăr să învățați să gătiți, aici veți găsi toate tipurile de tăieturi de cuțit și preparare a mâncării (inclusiv cum să fierbi un ou, cum să tai mai repede o ceapă sau să cureți usturoiul). Plus rețete pentru slow-carb diet, cea prezentată în cartea anterioară. Are inclusiv o secțiune despre reacții chimice.

  Deși cărțile lui anterioare au fost extrem de populare, cea de-a treia carte a lui Tim a fost boicotată. Toți retailerii au refuzat s-o distribuie în magazinele lor fizice. Motivul? Era publicată de Amazon. Vechea poveste „nu vrem schimbare, ne punem de-a îndărătul oricui încearcă să ne ia felia de la gură„.

  În ciuda lipsei distribuției în magazinele fizice, și cartea asta a avut succes și doar în prima săptămână s-a vândut în peste 60.000 de exemplare. Din cauza problemei cu distribuitorii, a avut o campanie de promovare foarte interesantă. A făcut parteneriate cu diverse bloguri și cu… BitTorrent.

  Da, BitTorrent. A creat un bundle cu 700 de mb de conținut legat de carte – bucăți întregi din ea, interviuri, poze, video, materiale exclusive. Toate astea gratuite, putând fi descărcate de oricine. Plus o ofertă: cei care voiau să cumpere cartea de pe Amazon au avut 40% reducere.

  Campania asta de lansare a fost coordonată de Ryan Holiday, un alt scriitor pentru care am dezvoltat în ultimii ani o obsesie. Găsiți cum a fost gândit și implementat fiecare pas al campaniei, precum și rezultatele, în următorul articol: „How To Growth Hack Anything: Lessons from A „BitTorrent Best Seller„.  ***

  În 2014, Tim a început să vorbească cu creatorii celor mai populare podcasturi din lume. S-a întâlnit cu ei, s-a întâlnit cu oameni de la Apple, le-a pus întrebări, apoi a aplicat lecțiile învățate pe noul lui podcast, „The Tim Ferriss Show„. I-a dominat rapid pe toți. Este cel mai popular podcast din lume și primul care a depășit 100,000,000 de descărcări.

  În fiecare episod stă de vorbă cu oameni care sunt cei mai buni în domeniul lor. Oameni din sport, medicină, afaceri, investiții, artă, muzică, actorie, vlogging, blogging, militari, forțe speciale.

  Îi ia pe toți la disecat, vrea să afle cum au ajuns acolo. Cum arată o zi obișnuită din viața lor? Ce obiceiuri au dimineața? Cum dorm? Ce mănâncă? Cum fac sport? Ce greșeli au făcut până acum? Ce cărți obișnuiesc să dea cadou altora? Ce trucuri au pentru a fi mai eficienți cu timpul lor? Pe cine consideră oameni de succes?

  Printre invitații lui s-au numărat Arnold Schwarzenegger, Maria Popova, Seth Godin, Peter Thiel, Marc Andreesen, Edward Norton, Kevin Costner, Jamie Foxx, Paulo Coelho, Malcolm Gladwell, Brene Brown, Alain de Botton, Rick Rubin, Mike Shinoda (Linkin Park), Casey Neistat, Derek Sivers, Ramit Sethi.

  În primăvară, și-a luat o lună pentru a merge la Paris și a mânca pain-au-chocolat a extrage învățături din toate acele podcasturi. Le-a reascultat pe toate și și-a luat notițe cu toate sfaturile date de invitații lui. Doar pentru el.

  A început să vadă patternuri. De exemplu, toți acei oameni practică zilnic o formă de meditație. Sau au anumite ritualuri de dimineață. Sau au spus că i-au influențat aceleași cărți, filme și documentare.

  A realizat că toate aceste lecții comprimate merită împărtășite cu toată lumea și așa s-a născut noua lui carte, Tools of Titans: The Tactics, Routines, and Habits of Billionaires, Icons, and World-Class Performers.

  A fost lansată pe 6 decembrie și conține cele mai importante sfaturi de la invitații lui, comprimate în 674 de pagini. E împărțită în trei: Healthy, Wealthy și Wise.

  Please don’t do anything stupid and kill yourself. It would make us both quite unhappy. Consult a doctor, lawyer, and common-sense specialist before doing anything in this book.” – ăsta este disclaimerul cu care începe.

  Pe lângă toate acele lecții extrase din podcasts, există și câteva capitole de sine stătoare. Într-unul vorbește despre saună, altul este despre yoga, altul despre dieta slow-carb, de ce a renunțat să mai investească în start-up-uri (a investit în mai multe companii, printre care Uber, Twitter, EverNote, Duolingo, Facebook, Alibaba, StumbleUpon, RescueTime, Digg etc). Alte capitole sunt despre ritualuri de dimineață, cum a ajuns să-și facă propriul MBA, cum să interacționezi cu haterii, și inclusiv un capitol despre depresie și sinucidere, probleme cu care s-a confruntat în tinerețe.

  Are atât de multă informație la un loc încât ar fi mai ușor de citit și digerat în paralel cu alte cărți, nu toată deodată, cum am făcut eu.

  Am citit-o cu creionul și telefonul alături, ceea ce vă recomand și vouă, fiindcă o veți umple de notițe și veți adăuga câteva zeci de cărți pe wishlistul de pe Amazon, plus tot atâtea filme și documentare pe watchlistul Imdb.  ***

  Linkuri (sper eu) utile:

 • Pe Tim Ferriss îl puteți citi pe blogul lui: FourHourWorkWeek.com
 • Dacă vreți să-l urmăriți pe social media: Twitter, Facebook, Instagram
 • Primul capitol din Tools of Titans
 • Prefața cărții, scrisă de Arnold Schwarzenegger
 • Toate episoadele podcastului Tim Ferriss Show
 • Mega listă cu cărțile recomandate de invitații lui
 • Profilul lui de pe Good Reads
 • Pagina de Wikipedia
 • Un interviu din 2008, luat de Derek Sivers (un alt autor-obsesie)


 • Cărțile mi le-am luat de pe Amazon. „Tools of Titans” a fost 11 lire. Am văzut că deja a intrat și în Cărturești, este 67 de lei.  img_20161222-pasaj-tim-ferriss-tools-of-titans-mike-shinoda

  VREI MAI MULT?

  Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

  PE ACEEAȘI TEMĂ

  COMENTARII

  15 comentarii

  15 comentarii. Leave new

  • Super recenzie, cred ca dau o fuga la Carturesti asap.

   Răspunde
  • O introducere scurta nu prea se putea la Tim. Abia aștept reviewul la Ramit Sethi și Chase Jarvis. Kudos!

   Răspunde
  • Dacă știam că ajunge atât de repede în RO nu mai o cumpăram pt Kindle.
   Cu toate că din faq-ul lui Derek am aflat de funcția my clippings de care habar nu aveam.
   Abia aștept să încep și eu cartea.
   Ai terminat-o deja?happy

   Răspunde
   • Mie nu-mi iese cu Kindle / eBooks, adorm direct. happy Încă prefer cărțile fizice. Dar presupun că e mai folositor pe termen lung, că poți lua notițe mult mai ușor.
    Am terminat-o la începutul săptămânii. Făcusem precomandă la Amazon UK, a ajuns pe 5 decembrie, cu o zi înainte de lansarea oficială. Fac destul de des precomenzi de cărți și albume, mereu am surpriza plăcută că ajung cu o zi înainte de lansare.

    Răspunde
    • Eu am trecut la Kindle cu facultatea, tot aveam de citit diverse articole despre psihologie si domenii conexe si nu puteam sa le citesc pe laptop, prea complicat intrucat citesc mult in pat.
     Si pentru a nu printa cate 50-60 pagini/ saptamana, am zis ca e o investitie buna sa trec pe Kindle.
     Cand am cam terminat cu masterul a stat degeaba pana cand am inceput sa am deplasari mai dese si era mai usor sa car kindle-ul decat 3-4 carti happy
     Cred ca e dureaza un pic pana te acomodezi, insa dupa un moment devine chiar fain sa citesti pe el.
     Congrats si pentru seria asta happy abia astept articolul despre Ryan, intrucat stiu de el dar nu l-am citit niciodata in mod consecvent.
     Un an nou cu bine.

     Răspunde
  • Apropo de contemporani , mie imi place Jon Ronson , un fost jurnalist britanic , upgradat la scris! The Psychopat Test e o carte buna , poate chiar ai citito , daca nu , iti recomand !

   Răspunde
  • Multumesc de recomandare! Pare o carte pe gustul meu si o sa o caut.

   Răspunde
  • Super, ma pregatesc sa o incep si eu, l-am descoperit recent

   Răspunde
  • tot eu : nu esti singura care face acest tip de obsesie pentru autorii cu care rezoneaza big grin

   Răspunde
  • Salutare. O are cineva in limba romana? Sau macar exista? Multumesc

   Răspunde
  • Buna, Cristina,

   Si eu il urmaresc pe Tim si am observat ca in ultimul timp are o preocupare deosebita pentru substante/experiente psihedelice, pentru efecte asupra sanatatii mentale pe care ele pot sa le aiba.

   Eram curioasa daca ai o parere despre subiectul asta, abordat la 2-3 saptamani in podcastul lui.

   Multumesc!

   Spor in toate!

   Răspunde
  • […] prieten cu Andrew Huberman, Matthew Walker, David Sinclair etc. L-am descoperit în 2016, în Tools of Titans a lui Tim Ferriss, însă mi-a atras atenția de abia când l-am auzit discutând despre conceptul […]

   Răspunde
  • […] în 2016 datorită lui Tim Ferriss, cu care este prieten apropiat și a avut un capitol dedicat în Tools of Titans (carte despre care am scris atunci). Așa m-a convins că merită urmărit și se numără printre […]

   Răspunde

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Fill out this field
  Fill out this field
  Te rog să introduci o adresă de email validă.
  You need to agree with the terms to proceed