Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.
Bună dimi de la decafelootsă! (un an, 2 luni și 2 săptămâni de când am trecut pe decaf – specialty decaf, ce-i drept, dar tot decaf.). Într-adevăr, azi nu e vineri, e sâmbătă, dar life happened și am zis că mai bine cu newsletter întârziat decât cu 0 newsletter.
Avem așa în program:
- Un avertisment legat de pericolele noului val A.I.. „Auoleu, Cristina, nu și tu cu A.I.!„. Da, și eu cu A.I.. Până la urmă, e motivul pentru care m-am înscris la masterul de Etică Aplicată și fix asta studiez: etica tehnologiei, etica A.I., etica în afaceri, etica și economie (ok, și sunt și la un curs opțional de Filosofie & Fantasy, it is awesome ).
- Anunț legat de următorul nostru book-club, pentru care citim o carte despre viitorul medicinei și longevitate. Yes, e vorba de Peter Attia și a lui Outlive.
- Un articol de bun simț de la Adam Grant, despre cum ne-ar ajuta să ne regândim relația (disfuncțională și stresantă) cu email-ul.
- Un citat din newsletterul lui Arnold Schwarzenegger, în care vorbește despre cum îl ajută meditația să jongleze cu lucrurile pe care le face.
- Câteva anunțuri mai scurte pe final. Cum ar fi faptul că o să fac parte dintr-un panel la Comic Con. Și nu m-am putut abține și am menționat și eu ceva despre Jordan Peterson în România, cu riscul să arunci cu roșii fleoșcăite în ecran.
Ia o cană de cafea (cu sau fără cofeină). sau ceai. sau matcha. sau ce vrei tu. Și treci prin ele:
1. Adam Grant: Your Email Does Not Constitute My Emergency
Este un articol care m-a uns pe suflet, în care Adam Grant vorbește despre relația disfuncțională pe care o avem cu mail-ul. Cam în același stil precum Cal Newport.
Cu cât credem că e mai mare nevoia să răspundem rapid la un mail, cu atât suntem mai stresați, doar că acele așteptări sunt de multe ori doar în capul nostru. Stresul poate să fie diminuat atunci când cei care trimit mail-urile își comunică și așteptările legate de răspuns, poate ceva de genul: „Nu este urgent, răspunzi tu oricând poți”.
Ce mai fac eu uneori este că spun direct și clar când am nevoie de un răspuns – fără să adaug de la mine un buffer. Adică nu mă apuc să mint că am nevoie mai devreme de un răspuns, fiindcă totuși interacționez cu niște adulți și nu am de ce să-i dădăcesc cu buffere sau remindere (nici pentru taskuri, nici la viitoare meetinguri). Pot suporta singuri consecințele uitării lor.
Alteori trimit mail-uri la care adaug la final un „No need to reply” (cred că chiar din Deep Work a lui Cal Newport am preluat asta). Și încerc să tai exprimările de genul „scuze pentru întârzierea cu care răspund”.
Problema este că încurcăm promptitudinea cu politețea. Uităm că rapiditatea cu care ni se răspunde la mail-uri n-are legătură cu cât de mult le pasă altora de noi, ci reflectă mai degrabă cât de încărcați sunt. Și-mi place mult ce zice Adam Grant aici:
Poți citi aici tot articolul.
***
2. Book club #7: Outlive: The Art of Longevity x Peter Attia [miercuri, 28 iunie 2023]
Medicina 2.0 este bună la medicamente și vaccinuri care au redus cauzele pentru care se murea pe capete în trecut. Ne vindecă în special de bolile acute sau leziuni.
În același timp, în medicina 2.0 nu se pune deloc accentul pe prevenție – și este un întreg sistem care favorizează asta (a se citi: model de business.). Este mai degrabă o perspectivă binară: pacientul fie este bolnav, fie nu este bolnav. Din cauza asta, se intervine de multe ori prea târziu, când deja factorii de risc care erau mici s-au adunat și au dus la probleme de sănătate care nu mai pot fi oprite.
De ceva timp, însă, a început să fie practicată medicina 3.0, inițiată de medicii care vor să schimbe modul de gândire din sistemul vechi.
În medicina 3.0, accentul se pune pe prevenție. Se uită la ce se întâmplă pe termen lung, nu pe termen scurt – asta înseamnă că se intervine din timp, nu când deja este prea târziu. Se concentrează pe a menține un healthspan cât mai lung – adică o durată de timp în care suntem sănătoși și calitatea vieții este ridicată. Degeaba trăim mulți ani dacă trăim în suferință și nu ne putem bucura de viață.
Medicina 3.0 este una personalizată, cu tratament individual pentru fiecare om în parte, pentru contextul lui (mediu, gene). Și – ce mi se pare cel mai interesant și greu de pus în aplicare – în medicina 3.0, tu ca pacient ești căpitanul. Este corpul tău în joc, ceea ce înseamnă că ai nevoie să fii informat ca să poți lua decizii. Ai nevoie să înțelegi cum funcționează corpul uman. Să fii proactiv.
Apropo de healthspan, am menționat că asta implică o calitate a vieții ridicată, dar cum arată asta? Înseamnă să evităm un declin cognitiv, să avem o sănătate emoțională bună iar corpul să ne permită în continuare să fim funcționali fizic. Adică să putem face în continuare activitățile care ne fac plăcere – hobbyuri – dar și cele necesare de zi cu zi, pe care le luăm for granted mare parte din viață (să ne putem spăla singuri la duș sau căra cumpărăturile pe scări, de exemplu).
Ce am scris eu mai sus este detaliat în introducerea Outlive: The Art of Living, cartea lui Peter Attia, proaspăt publicată. Peter Attia este medic specializat pe longevitate, ex chirurg oncolog, ex atlet de anduranță și Formula 1 geek. Îl urmăresc cam de prin 2017, datorită lui Tim Ferriss (sunt prieteni), și ce-mi place cel mai mult la el este că întotdeauna detaliază studiile pe care le discută, arată ce minusuri au și vorbește despre cum și-a schimbat convingerile legate de diverse informații medicale.
În cartea lui, Attia ia pe rând cele 4 mari cauze ale mortalității (boli de inimă, cancer, boli neurodegenerative / Alzheimer și diabet / boli metabolice.) și vorbește despre cele mai noi cercetări legate de prevenția și tratamentul lor.
Dacă te atrage subiectul, la următorul book-club pe care-l organizez citim Outlive. O să fie miercuri, 28 iunie, de la 19:00, online (pe Zoom). Înregistrează-te de aici ca să primești linkul, comandă-ți cartea și pune-te cu burta pe ea. (Are 400-ish de pagini, deci nu lăsa pe ultima clipă.).
Eu mi-am precomandat-o de pe Amazon.de, a plecat din depozit pe 28 martie – adică în ziua lansării – și într-o săptămână mi-a fost livrată la ușă prin Fan Courier. Prietenii mi-au spus că și varianta audio e foarte ok.
***
3. Arnold Schwarzenegger despre meditație
Noul meu newsletter favorit este cel trimis de Arnold Schwarzenegger. Uite un pasaj dintr-un mail recent în care vorbește despre cum îl ajută meditația să jongleze cu foarte multe lucruri:
„In the 70s, with all of those things starting to happen at once, I started to feel completely hectic. You might call it scatterbrained. So I went to meditation classes. I learned to meditate for 20 minutes in the morning and 20 minutes in the evening. It helped me settle. But more importantly, it helped me develop what I now call my focus principle: I only have enough focus on one thing at a time. So I do not let the next thing in until it’s time. Daniel can tell you if we are talking about my solar speech and he brings up the interview with Men’s Health happening next, I bring him right back to the solar speech. Until that speech is ready, we don’t talk about anything else — everything else is just waiting down the list until we check off what we are doing right now. When I have busy weeks like this, I will keep track the same way I tell you to keep track of your goals. OK, this interview is done, check it off the list, now we only have 5 things left, but we are only going to focus on the next one.
I know when you have a ton going on, it’s easy to let it all hit at once. It’s the natural way to think. But you have to train your mind to line those things up, focus, and hit them one at a time.”
Am scris și eu pe tema asta în urmă cu câțiva ani: Cum am dat o șansă meditației și ce efecte am simțit . În continuare mi se pare cel mai util dintre toate obiceiurile pe care mi le-am construit vreodată, este și motivul pentru care țin atât de des workshopul despre cum putem folosi meditația pentru a ne întări puterea de concentrare.
***
4. The A.I. Dilemma
Social media ne-a adus extrem de multe beneficii precum:
- Social media ne-a dat tuturor din lume o voce, o platformă unde ne putem exprima.
- Ne putem conecta ușor cu prietenii.
- Putem găsi ușor comunități care au aceleași interese ca noi.
- Cei care au afaceri mici și medii pot ajunge mai rapid la potențiali clienți.
Paradigma este că, în același timp, ne confruntăm cu probleme noi cauzate de social media:
- Dependență.
- Dezinformare (intenționată sau nu).
- Sănătate mentală.
- Polarizare socială.
- Libertate de exprimare vs Cenzură.
Degeaba încercăm să rezolvăm toate aceste probleme în mod individual, fiecare în parte, dacă nu abordăm cauza de la rădăcină. Iar la baza acestor lucruri se află goana după captarea atenției
Această goană după atenție și interacțiune (engagement) este un monstru bazat pe A.I. – doar că un A.I. care este despre curation (acel algoritm de care tot vorbim). Se asigură că ne arată lucruri care ne apasă toate butoanele psihologice, ne ține cât mai mult timp conectați la o platformă și ne maximizează interacțiunea.
Goana după captarea atenției a sechestrat câteva aspecte de bază ale societății noastre:
- Identitatea tinerilor – dacă ești adolescent și nu ai cont de Instagram / TikTok / canal de YouTube, nu exiști, ești exclus social. (Perioada adolescenței oricum este una extrem de grea chiar și fără aceste noi complicații.)
- Media – ca jurnalist / publicație nu exiști dacă nu te promovezi și nu-ți publici conținutul pe toate platformele, sub toate formatele. Pe Facebook, Twitter, TikTok, newsletter, canal video etc.
- Politica și alegerile – toate sunt guvernate de social media. (O provocare a viitoarelor alegeri o să cu deep fakes. Plus echo chamber effect, de care avem deja parte din plin.).
Este mult prea greu să mai reglementăm acum acel curation A.I. prezent pe social media. Lucrurile sunt mult prea interconectate în societatea noastră.
Tristan Harris susține că se va întâmpla la fel cu următorul nostru contact cu A.I., cel care o să fie un creation A.I., și că avem nevoie să înțelegem asta până nu este prea târziu.
Despre asta este The A.I. Dilemma, o prezentare / avertisment de la Tristan Harris și Aza Raskin – cofondatorii Center for Humane Technology (s-ar putea să-i știi datorită The Social Dilemma, documentarul lansat în urmă cu 3 ani, despre problemele cauzate de social media). Din acest video al lor sunt și ideile detaliate de mine mai sus. Merită urmărit până la capăt, durează o oră, până acum este cel mai clar video văzut de mine:
O variantă mai scurtă, dar la fel de interesantă, este acest video de la CNN: ‘Godfather of AI’ warns that AI may figure out how to kill people – treci peste titlul panicard. Eu una am rezonat cu ce a spus legat de scrisoarea semnată de diverși experți care cer să se pună pauză experimentelor A.I.. Mi-a plăcut și că a spus că nu știe care sunt soluțiile, că nu este expert în asta – ceva atât de rar și necesar în ziua de azi, să fii capabil să spui că nu știi.
Mi-ar plăcea ca problema A.I. să fie atât de simplă precum o prezintă Nasim Nicholas Taleb în acest tweet, dar nu pare:
Let me be blunt. Those who are afraid of AI feel deep down that they are impostors & have no edge. If you have a 1) clear mind, 2) a deep, not just cosmetic, undertanding of your specialty, 3) and/or are original enough to reinvent yourself when needed, AI will be your friend.
— Nassim Nicholas Taleb (@nntaleb) April 1, 2023
***
Few more random stuff:
- Dacă ajungi pe la East European Comic Con, o să mă poți vedea într-un panel alături de Drăcea (stand-up comedian) și trei profesori și cercetători de la masterul pe care-l urmez: Emanuel Socaciu, Anda Zahiu, Alexandru Dragomir. Ei țin mai multe cursuri, printre care și cel de Filosofie & Fantasy, de care povesteam mai sus (poți vedea aici fișa cursului, dacă ești curios ce studiem mai exact în fiecare săptămână). Numele panelului de la Comic Con este Sagas and Twists: Ecranizările cărților și datoria față de povești, autori și fan base. O să vorbim despre așteptările și provocările din adaptările cinematografice și TV ale unor povești celebre precum Lord of the Rings, Dune sau A Song of Ice and Fire (Game of Thrones). Duminică, 21 mai, de la 13:00 la 13:55. Cu cine mă văd acolo? Sunt super entuziasmată că se întâmplă asta, de abia aștept.
- Duminică (da, adică mâine). alerg la Wings for Life, o cursă la care se ia startul simultan în toată lumea, indiferent de țară (la noi în Ro începe la 14:00, în Japonia la 20:00, în Mexic la 05:00…. Toți banii din înscrieri se duc către cercetările leziunilor măduvei spinării – running for those who can’t. Comunitatea 321sport a închiriat pista de atletism Lia Manoliu, deci poți să alergi cu noi dacă ești în București, doar să te înscrii în echipă (poți alerga oricât vrei tu. sau până te prinde mașina virtuală de finish).
- Radu Restivan, fondatorul comunității 321sport, a lansat zilele trecute primul episod din propriul podcast, On the Run cu Restivan. Îl are invitat pe Adi Nartea, actor, om de televiziune, soț, tată și alergător. Îi poți asculta aici.
- Până pe 25 mai poți redirecționa 3.5% din impozitul tău anual către un ONG în care crezi – adică acei bani nu se mai duc la bugetul statului, ci către contul asociației pe care o alegi tu. Există și o platformă pentru a face asta ușor – Redirectioneaza.ro, făcută de Code4 Romania, unde semnezi 100% digital formularul. Sunt peste 3500 de asociații înscrise pe platformă (vezi că durează ceva până se încarcă pagina cu toate).
- Nu am fost să-l văd pe Jordan Peterson la Sala Palatului, chiar eram curioasă să aud niște păreri legate de cum a fost de la cineva care i-a și citit cărțile. M-am mirat totuși să văd că a plecat într-un turneu intens în care își promovează o carte lansată acum 2 ani în loc să își vadă de sănătatea mentală. În 2018 scriam despre el în acest newsletter că sunt reticentă să-l recomand, fiindcă îmi stârnește super multe emoții amestecate, un roller-coaster între „OMG, genial!!!” și „What the f*ck am I reading?„. 5 ani mai târziu, am aceleași gânduri. Știu că am învățat extrem de multe de la el (în special din cursul Discovering Personality), iar în același timp știu că are tot felul de convingeri cu care nu rezonez și mi se par periculoase. Oare poți avea idei geniale fără riscul de a avea și unele idei nepopulare / cu care o dai în bară grav?
Happy bara. Capy bara! Pe o altă vineri. Sau sâmbătă. Cât timp e o zi cu soare, e ok.
– Cristina