Ziua mondială a somnului + resurse pentru a dormi mai bine | Cristina’s Friday Read #43

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

În decembrie 2020, mega-aplicația de meditație Calm a ajuns să fie evaluată la $2 miliarde, după ce consumul de conținut axat pe mental welness s-a dublat în 2020. Michael Acton Smith, CEO-ul aplicației, vrea să construiască un imperiu media în jurul sănătății mentale, motiv pentru care a recrutat mai multe vedete și au lansat împreună mai multe tipuri de conținut.

Unul din cele mai populare features de la Calm este Sleep Stories, cu 250 milioane ascultări – o serie de povești de ascultat la culcare, narate de vedete precum Matthew McConaughey. Moby a lansat albume compuse special pentru utilizatorii aplicației, care să-i ajute să se calmeze. În octombrie, Calm a lansat pe HBO serialul „A World of Calm”, cu fiecare episod narat de vedete precum Nicole Kidman, Keanu Reeves, Idris Elba.

Cealaltă mega-aplicație de meditație, Headspace, este acum evaluată la $320 milioane, cu un număr de descărcări dublate pe parcursul pandemiei. Andy Puddicombe, co-fondatorul aplicației și fost călugăr budist, a lansat propriul show Headspace pe Netflix, unde ghidează spectatorii prin diverse tehnici de mindfulness care să-i ajute să doarmă mai bine și să facă față somnului. În curând se va lansa și Headspace Guide to Sleep, tot pe Netflix.

În iunie anul trecut, startup-ul Tatch, fondat în New York, a primit o investiție de $4.25 milioane pentru a dezvolta o serie de wearables care îmbunătățesc somnul și sunt disponibile la prețuri extrem de accesibile. Este vorba de patch-uri minuscule care se pun pe stomac și piept, cu senzori care măsoară diverși biometrici legați de somn. Tatch monitorizează respirația, sforăitul / sleep apnea, mișcarea de pe timpul nopții, nivelul de oxigen, cât de mult am dormit pe o parte a corpului, și multe alte lucruri. Ulterior, aplicația conectează utilizatorul cu specialiști în somn, care oferă feedback și recomandări personalizate.*

Despre Oura, inelul inteligent cu care-mi monitorizez somnul de aproape doi ani, am tot vorbit în podcast și am scris și o recenzie amplă.

Ca oameni, tindem să funcționăm pe principiul „schimbăm ceva doar dacă ne doare suficient de tare”, însă pariul meu este că pe viitor ne vom concentra din ce în ce mai mult pe medicina preventivă și vor evolua tehnologiile care ne ajută cu asta. Mai ales că acum avem nenumărate dovezi științifice și studii care au arătat că somnul și meditația se numără printre pilonii fundamentali care ne ajută să ne menținem sănătatea mentală și fizică (pe lângă sport, nutriție și alte tipuri de relaxare, cum ar fi lumină sau natură).

Despre meditație am mai tot povestit în acest newsletter și, dacă ai participat la întâlnirea pe care am ținut-o pe Zoom la începutul acestei luni, atunci știi deja de provocarea mea pe luna martie, însă voi relua subiectul într-un newsletter dedicat.

Astăzi însă este World Sleep Day, motiv pentru care vreau să te las cu câteva resurse extrem de pragmatice și care te pot ajuta să-ți optimizezi somnul.

Iar dacă știi deja toate resursele menționate mai sus, ești pasionat de știință/medicină și dorești să te duci și mai în profunzime pe subiect, îți recomand aceste conversații dintre Matthew Walker și dr. Peter Attia (au în total aprox. 10 ore):

Aș mai vrea să menționez în încheiere ceva ce mi se pare important. Toate resursele de mai sus sunt utile pentru a ne îmbunătăți somnul și ne pot ajuta până într-un anumit punct, însă uneori se întâmplă să ajungem la un nivel atât de critic încât avem nevoie de cineva care să ne ajute să depășim perioada respectivă, fiindcă singuri nu putem (sau ne-ar lua mult prea mult / costurile ar fi prea mari). Cu alte cuvinte, dacă avem un somn care nu mai este odihnitor iar asta ne afectează viața și ne împiedică în mod evident să facem orice altceva, este de preferat să cerem ajutorul cuiva specializat. Exact așa cum ne-am duce la medic dacă ne-ar durea spatele, de exemplu.

– Cristina

P.S. Așa cum scrie și pe pagina mea de About, am rugămintea ca adresa mea de mail să nu mai fie inclusă pe liste la care se trimit comunicate de presă sau propuneri de reclame. Nu îmi dau seama ce s-a schimbat recent, voi presupune că a fost descoperită puterea newsletterelor de a „converti” sau cât de mare este „influența” comparată cu alte canale tradiționale, însă o astfel de colaborare nu ar fi compatibilă cu valorile mele. Mulțumesc.

* informațiile referitoare la mega-aplicațiile de meditație au fost preluate din Global Wellness Report 2021.

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

1 comentariu

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed