4 lucruri | Cristina’s Friday Read

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

Neața!

Încep să văd luminița de la capătul… sesiunii. Mai am un pic și gata, am încheiat oficial primul semestru din master, după care revenim la ritmul obișnuit cu newsletterul. Și poate și podcastul. 💃💃 („Cristina, cum reușești să faci atât de multe lucruri deodată?” HAHAa! Nu reușesc.)

Între timp, îți las mai jos foarte pe scurt câteva cuvinte despre niște oameni dragi mie, respectiv despre ce mai pun și eu la cale în perioada asta, ca să mă asigur că nu-ți scapă.

1. La mulți ani: 8 ani de 321sport! ♾️

Cu Radu Restivan m-am cunoscut când aveam 20 și ceva de ani (acum am bifat amândoi 35-ul). Lucram amândoi în media, el pe sport, eu cu muzica, și eram lipiți de scaunul de birou / mașină de dimineața până seara.

Habar n-aveam că, peste doar câțiva ani, ne va uni sportul și vom lega o prietenie strânsă.

În timpul în care n-am mai păstrat legătura, Radu s-a îngrășat foarte mult și ajunsese să sară de suta de kile. La un moment dat, a realizat că suta de kile înseamnă de fapt 0.1 tone… și a decis că e timpul să pună punct stilului nesănătos.

Și-a schimbat complet viața datorită sportului. A început cu ore de spinning – și ulterior a devenit instructor de spinning. S-a apucat de alergat și, dacă la început nu reușea să alerge nici măcar un kilometru, a muncit până a ajuns să alerge primul lui semi-maraton (21 km). Pe urmă primul maraton (42 km). Prima alergare montană. Primul ultramaraton.

Pe parcursul acestei noi călătorii, și-a dat seama că se simte extrem de singur. A decis că vrea să-i ajute și pe alții să se apuce de sport și să nu se simtă și ei singuri în timp ce trec prin acest proces de schimbare.

Așa a ajuns să pună bazele comunității 321sport, care acum reprezintă un întreg sistem de susținere pentru oricine vrea să se apuce de sport de la 0.

Era o dimineață rece de sâmbătă, 14 februarie 2015, când se ținea a doua alergare 321sport – și când m-am alăturat și eu grupului. Îmi venea să-mi vărs plămânii după doar 3 minute de alergare, mă făcusem roșie la față și eram convinsă că nu mai pot (deși alergam cu viteza unui melc, să ne înțelegem).

Sportul face acum parte din viața mea, din identitatea mea, iar Radu a jucat un rol cheie în asta. Mi-a fost alături la primele alergări, dar și când am alergat ulterior primul meu semi-maraton și primul maraton. (Între timp am pierdut șirul competițiilor alergate împreună.)

M-am apucat de alergare din motive legate de sănătate și longevitate, dar am rămas pentru oameni.

321sport tocmai împlinește 8 ani – 8 ani în care în fiecare marți seara alergăm împreună în Herăstrău, indiferent dacă plouă, ninge, e taifun, invazie de lăcuste zombie etc. De câțiva ani, alergăm și joia, pe pista de la Stadionul Național din București, unde antrenamentul pentru avansați este ținut de Ergo (aka soțul meu). Antrenamentele de joi sunt de viteză și recomandate alergătorilor avansați, însă sunt bineveniți și începătorii care pot alerga în ritmul propriu.

Radu Restivan, prin comunitatea 321sport, a inițiat nenumărate proiecte care încurajează și susțin românii să se apuce de sport. Pe lângă asta, el conduce agenția de marketing sportiv The Sports Architects și a produs documentarul La Cota 10,000. De curând, a lansat și shopul 321sport.

Poți afla mai multe despre Radu și 321sport din episodul de podcast înregistrat împreună în 2021 sau din interviul pe care i l-am luat în 2016.

De asemenea, dacă vrei să incluzi mai mult sport în viața ta, nu rata newsletterul ăsta: Cum să facem mai mult sport – principii pentru perfecționiști & ultra-ocupați (și ne veem în fiecare marți seara în Herăstrău, la o alergare).

Uite o poză cu noi de la a doua alergare 321sport (era prima mea alergare cu grupul):

***

2. Adi Bulboacă ia în curând startul la Arctic 6633

În urmă cu 2 ani, Adi Bulboacă s-a apucat de alergare. A început să meargă la sală, a alergat săptămânal alături de noi (321sport), a urmat un plan nutrițional și a reușit să dea jos 20+ de kg în 5 luni.

Anul trecut, el a început să se antreneze pentru Arctic Ultra 6633, cunoscută drept una dintre cele mai extreme curse de pe glob.

Este un ultramaraton de 620 km (da, zeroul ăla e corect acolo) în 9 zile, în nordul Canadei, care traversează cercul polar arctic (6633-ul din numele cursei vine de la latitudine – 66 grade 33 minute nord). Temperaturile coboară acolo undeva între -20 și -50 de grade Celsius. Insane mode on.

Cursa este self-sufficient – adică fiecare își cară propriul echipament și toată mâncarea / băutura într-o sanie de câteva zeci de kg, de la organizatori primesc doar apă fierbinte. Poate cea mai mare provocare (pe lângă frig, evident) o să fie lipsa somnului și halucinațiile care vin la pachet.

Adi a cunoscut participanții de la două dintre edițiile anterioare, unde venise ca fotograf, și și-a dorit să concureze, și-a dorit fie ca ei. Mulți spun asta, dar puțini se duc acasă și chiar încep să se antreneze pentru competiție. De fapt, organizatorul cursei spune că nimeni n-a făcut asta până acum. În afară de Adi.

A mers în Insulele Feroe, Islanda și nordul Suediei (deasupra Cercului Polar) ca să alerge și să doarmă în vânt și în frig, să-și testeze echipamentul.

În medie, reușesc să termine cursa sub 30% din cei care participă (și care oricum nu sunt mulți – există o limită de 30 de participanți).

Adi va lua startul la Arctic Ultra 6633 în mai puțin de 2 săptămâni, mai exact pe 23 februarie. Dacă vrei să-i dai un mesaj de încurajare, îl găsești aici (FB) sau aici (Insta).

Aruncă un ochi peste acest filmuleț de nici 3 minute cu Adi în Islanda (no product placement):

***

3. Ne vedem la book-club? Effortless [miercuri, 8 martie 2023]

„Our culture glorifies burnout as a measure of success and self-worth. The implicit message is that if we aren’t perpetually exhausted, we must not be doing enough. […] Burnout is not a badge of honor.

În 2021, când am ținut programul anti-burnout (peste 45 de ore de workshopuri și sesiuni 1:1 pe parcursul a 4 luni), am inclus în program și două book-club-uri. Unul dintre ele a fost dedicat Essentialism, cartea lui Greg McKeown.

Am citit-o prin 2018 și o consider una din cele mai bune cărți despre esențialism, prioritzare și principiile unui mindset minimalist: cum ne dăm seama ce este cu adevărat important, astfel încât să nu ne prioritizeze altcineva viața în locul nostru, și cum să spunem nu la orice altceva.

Effortless este continuarea ei, publicată în 2021 (de aici este citatul de mai sus). Este despre ce facem atunci când avem doar pietre mari pe care vrem să le îndesăm în borcan.

Este și cartea pe care o vom dezbate la următorul book-club pe care-l organizez, miercuri, 8 martie 2023, de la 19:00.

Citește-o dacă tot simți că alergi, alergi, alergi, dar totuși stagnezi. Dacă simți că ai foarte multe idei și oportunități, nu mai ai energie pentru nimic. Dacă te simți pe margine de burnout. Dacă vrei să-ți simplifici viața și să faci mai multe din lucrurile care contează, dar cu mai puțin efort.

Unde facem book-club-ul? Online, pe Zoom. Cu șosete pufoase în picioare, bitte.

Cum participi? Te poți înregistra (gratuit) de aici și vei primi instant pe mail linkul de Zoom pentru 8 martie: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMvfumtpj0uE9y_oW3Rd0emW9PhXXHyOjqW .

Dacă vrei să participi, înregistrează-te acum, blochează-ți în calendar / agendă și încearcă să faci rost cât mai rapid de carte (văd că e și pe eMag, tradusă în română, estimare livrare easybox diseară după 17:30) (nu e link affiliate, nu am inclus niciodată așa ceva).

Ideal este să duci cartea până la capăt, ca s-o dezbatem așa cum merită, dar nu-i nicio problemă dacă nu reușești s-o termini la timp. Nu suntem critici literari, nu intrăm în detalii legate de fiecare capitol în carte, ci discutăm meta-ideile prezentate în ele, ce ne luăm noi personal și cum se leagă de ce se întâmplă în viețile noastre.

De ce un book club? Ideea de a face un book club a pornit dintr-o nevoie personală: sătulă de nivelul de monolog existent în digital, unde pare că este o competiție de care țipă mai tare, simțeam nevoia unui grup de oameni capabili să poarte discuții în profunzime și cu care să dezbat idei din cărțile prin care trec. Sunt curioasă să aud cât mai multe perspective, tocmai fiindcă mi se pare fascinant cât de mult diferă lucrurile pe care și le ia fiecare dintr-o carte.

La ce să te aștepți? Încep prin a-ți spune la ce să nu te aștepți: nu vom trece pe la fiecare în parte și întreba ce și-a luat din carte, ce i s-a părut interesant și ce nu, nici nu dezbatem fiecare capitol. În schimb, vor exista diverse exerciții prin care sunt încurajate discuțiile legate de meta-ideile din carte. Vom avea și breakout rooms, în care discutăm în grupuri restrânse.

Ne vedem atunci?

Organizez book-club-ul recurent din 2 în 2 luni, în a doua miercuri a lunii. Save the date pentru restul anului.

***

4. Nu rata următorul workshop: Screen Time Mindfulness [24/25 martie 2023]

Următorul workshop pe care-l voi ține este pe subiectul pe care am lucrat cel mai mult – eu cu mine. Screen time mindfulness.

Am avut mulți ani petrecuți într-o relație toxică cu tehnologia. Aplicațiile pe care le foloseam nu mai erau niște simple unelte, de care aveam nevoie pentru a lucra mai eficient sau a mă conecta cu cei dragi, ci deveniseră dependențe care îmi afectau viața. Îmi hrăneau nevoia de a mă simți în siguranță, îmi hrăneau egoul și sentimentul că aș conta, îmi bifau multe nevoi, însă într-un mod asemănător cu consumul de junk food. Drept urmare, mă simțeam și mai singură, și mai incapabilă, și mai anxioasă.

În ultimii 7 ani am experimentat nenumărate tehnici de productivitate și de controlat atenția, am citit zeci de cărți pe această temă, am testat tot felul de aplicații și am scris zeci de mii de cuvinte despre dependența de digital și cum să ne construim obiceiuri mai sănătoase (inclusiv proiectul DoR | Actualizator: Digital Control).

La ce să te aștepți?

Acest workshop este despre cum să petrecem timpul online într-un mod mai intenționat. Nu este despre renunțarea completă la screen time și aplicații – o soluție deloc realistă (sau sănătoasă) în ziua de azi. Nu toată lumea își permite luxul de a se rupe de tehnologie sau să angajeze oameni care să se ocupe în locul lor de gestionarea canalelor de social media și a mail-urilor – așa cum fac experții care vorbesc azi despre dependența de ecrane.

1. Prima jumătate a workshopului o să fie despre conștientizare, despre cum funcționează The Attention Economy. Ca să putem să ne simțim în controlul timpului petrecut online, avem nevoie întâi să înțelegem cum ajungem să avem acele obiceiuri dăunătoare. O să dăm zoom in la nivel personal: vorbim despre cum avem creierul „programat”, procesele chimice și legăturile neuronale, cum ne afectează psihologic dependența de tehnologie și impactul pe termen lung asupra noastră.

2. A doua jumătate a workshopului este un „bufet” cu de toate: soluții, tehnici și unelte care ne pot ajuta să ne îmbunătățim relația cu tehnologia. Cu tot cu recomandări de cărți, aplicații și alte resurse care să ne vină în ajutor.

Principiile despre care vom discuta sunt evergreen și pot fi folosite indiferent de ce platformă este la modă sau ce se folosește în industria în care lucrezi (email, news, WhatsApp, Slack, YouTube, Reddit, Instagram, TikTok, Twitter, MySpace, Quora, WeChat etc).

Când e workshopul? Voi ține 2 workshopuri (același conținut / format), așadar poți alege la care dintre ele poți / prefer să participi: vineri, 24.03.2023, de la 12:00 la 14:30, sau sâmbătă, 25.03.2023, de la 10:00 la 12:30 – ora RO.

Cât costă? 300 lei, cu următoarea mențiune: Eu sper ca acest workshop să-ți depășească așteptările dar, în același timp, vreau să te înscrii cu „peace of mind”. Din acest motiv, ofer all money-back guarantee, no questions asked, în cazul în care nu vei simți că te-a ajutat. Dă-mi un mail în 30 de zile după workshop și voi transfera înapoi toată suma.

Cum te înscrii? Completează acest formular și revin pe mail cu factura și contractul: https://forms.gle/rmt4Znh9HJCVEvVE6 .

Deși este pe Zoom, numărul de locuri este limitat, așadar don’t sleep on it cu înscrierea.

Happy Friyay!

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed