Echilibristică | Cristina’s Friday Read

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

Zilele trecute am primit un mesaj privat de la un cititor dintr-o țară din Asia (din genul de loc unde, dacă ești un pic atent la ce se întâmplă, păi atunci nu-ți mai vine să te plângi vreodată de nimic). M-a întrebat de ce are nevoie ca să devină scriitor și i-am menționat doar astea două lucruri:

1. Grit – sau poate chiar o obsesie – pentru a scrie zilnic. (Și putem construi mai departe pe asta, să discutăm despre deliberate practice, dar mi se pare că acel grit e fundamental.)

2. Să-și trăiască viața. Fiindcă degeaba vrem să scriem dacă nu trăim, dacă nu ne expunem în lume la cât mai multe experiențe.

Iar am intrat într-o perioadă în care mai mult fac lucruri decât vorbesc (sau scriu) despre ele. Fac asta pe de-o parte fiindcă am energia limitată și nu le pot face pe amândouă la 100%. Pe de altă parte, simt că am nevoie să le procesez întâi eu cu mine înainte de a putea da mai departe ceva util.

E un pattern – toate lucrurile despre care am scris în acest newsletter au fost lucruri care deja s-au întâmplat și mi le-am clarificat singură, deși știu că uneori poate părea că scriu impulsiv sau sub emoțiile de moment. (ajută faptul că iau notițe detaliate pe parcurs).

Fac partea asta de clarificare internă doar până într-un anumit punct, după aia știu că am nevoie să le scot în lume, fiindcă totuși nu trăiesc singură în izolare pe lumea asta.

Avem probleme atunci când începem să ne bazăm prea mult pe feedbackul din exterior pentru a înțelege ce ni se întâmplă (sau ne legăm identitatea de acel feedback – indiferent de forma sub care vine), dar și atunci când ne baricadăm în interiorul nostru și nu confruntăm deloc lumea interioară cu cea exterioară. Este un joc permanent de echilibru între astea.

Foarte pe scurt, uite ce am în mișcare în această perioadă – și despre ce pot să și vorbesc public:

  • Proiectul principal, cel pe care m-am concentrat prioritar de la începutul verii, a fost programul de burnout – pe care încep să-l țin de weekendul viitor și îl organizez împreună cu Whisper – Center for Strategic Change. Este primul program atât de intens pe care l-am gândit vreodată, cu o serie de mai multe workshopuri, unele din ele lungi de o zi. Am mai ținut workshopuri individuale și am mai gândit serii de workshopuri pe care le-am ținut pe urmă pentru companii aliniate cu valorile mele, dar nimic atât de complex, motiv pentru care deja mi-am luat o groază de lecții. O să rămână prioritar până la finalul anului, când îl închei și îmi voi putea trage niște concluzii mai clare legate de ce am făcut bine, ce n-am făcut bine și ce voi modifica pe viitor.
  • În ultimul an am stat mai mult prin Brașov decât în București – am scris un articol pentru prieteni în care am povestit pe scurt despre asta, îl citești aici.
  • Vara asta am înregistrat deodată mai multe episoade pentru podcastul meu, pe care urmează să le lansez în lunile următoare. De interviul cu Radu Restivan, fondatorul 321sport, ți-am povestit deja și, în caz că l-ai ratat, îl găsești aici – ne vei auzi discutând despre cât de mult contează acel grit atunci când vrei să construiești o comunitate cu sute de oameni care chiar FAC ceva, acționează, nu doar dau like & share pe internet și trec mai departe, și cum putem încuraja sportul în România. (Am mai multe deja înregistrate și nu voi mai intra prea curând în studio pentru a înregistra altele noi – fiecare ia decizii singur pentru el, dar nu e un risc pe care eu personal să aleg să mi-l asum.)
  • Am renunțat la carne în urmă cu 10+ ani și, deși nu s-a schimbat nimic față de ce am scris deja aici, recent am început să temperez extrema asta – adică să o reintroduc sub o formă cu care să fiu eu ok. Lucrez la un update la acel articol – dacă-l citești și ai vreo curiozitate despre care ți-ar plăcea să vorbesc, dă-mi un reply.
  • Și dacă tot vorbim de temperat extremele: probabil știi că mi-am închis contul personal de Facebook în urmă cu 4 ani, iar de atunci am tot vorbit / scris public despre dependența de social media, dar am și lucrat 1-la-1 cu zeci de oameni pe digital detox. Dacă vrei să afli cum mai arată relația mea cu tehnologia, îți recomand să asculți conversația cu Andrei Roșca – este un book-club pe care l-am înregistrat în iulie, am pornit de la cartea Deep Work a lui Cal Newport și am discutat despre concluziile mele în acești 4 ani de când am închis contul personal de FB, cum mă înțeleg cu celelalte rețele de social media – fiindcă totuși sunt activă pe altele, dar și despre cum ne organizăm timpul, conștiinciozitate, anxietate, lucratul de acasă și asumarea responsabilităților. Ne asculți aici.

Și câteva recomandări din jur / ce am mai citit:

  • De ce unii sportivi ajungă să facă performanță și alții nu? A fost publicat recent un meta-studiu care a agregat și analizat datele a peste 6000 de atleți din 51 de alte studii, de la cei care au făcut performanță la nivel local la cei care au câștigat medalii de aur, într-o varietate de sporturi. Studiul ăsta demonstrează ce spunea și Epstein în cartea Range (despre care scriam în urmă cu 2 ani): cei care ajung campioni mondiali sunt cei care se expun devreme la cât mai multe sporturi, nu cei care se specializează pe unul singur. Combină-l cu acest articol din The Guardian: Emma Raducanu reaps benefit of multi-sports background.
  • Un citat mișto din newsletterul lui Arnold Schwarzenegger din august:
    „If Jesus showed up today and had a press conference in Santa Monica, and he showed he could walk on water, half of the press and social media accounts would write, “This guy is supposed to be the son of God, and he can’t even swim?”
  • Un alt citat pe care l-am salvat, de data asta din cartea The Female Brain – despre care o să vorbesc mai multe în newsletterul de săptămâna viitoare, când vin cu raportul cărților pe 2021 Q3:
    In all menstruating women, the female brain changes a little every day. Some parts of the brain change up to 25 percent every month. […] What we’ve found is that the female brain is so deeply affected by hormones that their influence can be said to create a woman’s reality. They can shape a woman’s values and desires, and tell her, day to day, what’s important. […] Because of the fluctuations that begin as early as three months old and last until after menopause, a woman’s neurological reality is not as constant as a man’s. His is like a mountain that is worn away imperceptibly over the millennia by glaciers, weather, and the deep tectonic movements of the earth. Hers is more like the weather itself—constantly changing and hard to predict.”
  • Jumătatea mai bună tocmai a dat drumul la primul magazin fizic PORC. Dacă ești prin București, îi poți face o vizită pe Calea Victoriei nr. 95 (vis-a-vis de Velocita / intersecția cu str. Piața Amzei).
  • Mi se pare potrivit să închei cu acest articol – sper să te ajute la fel de mult cum m-a ajutat pe mine, a fost scris de Maria Arbone pentru site-ul Whisper: Nu vine nimeni să te salveze.

Happy Friday,

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed