Raportul cărților pe 2021 – Q3

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

Habemus raport cărți pe Q3 2021!

Dacă până prin iulie deja citisem 60 de cărți, în ultima perioadă am redus la minim consumul și m-am concentrat pe a da mai departe ce am documentat și experimentat pe propria-mi piele, așa că azi o să vezi ceva mai puține cărți listate față de rapoartele anterioare.

„Cristina, dar cum dai mai departe?”

Păi prin mai multe feluri, însă prioritar este programul Ultimate Guide to Mastering Burnout. Ieri am ținut primul workshop din cadrul său, îl voi încheia la finalul anului și asta o să rămână prioritatea mea până atunci. Am adunat în acest program tot ce am învățat eu până acum pe tema asta și ce aș fi vrut să știu în urmă cu 6 ani, când am avut al doilea burnout, fiindcă m-ar fi salvat de la foarte multe costuri uriașe (pe unele dintre ele încă le plătesc).

Revenind la raport. Facem la fel ca de obicei: dacă observi vreo carte care-ți stârnește curiozitatea mai mult decât altele, dă click pe titlul ei, ca să știu că te interesează (toate linkurile duc spre Goodreads).

CELE MAI INTERESANTE CĂRȚI DIN Q3 2021:

1. Boyd: The Fighter Pilot Who Changed the Art of War, de Robert Coram

Este biografia lui John Boyd, pilot de război considerat cel mai influent strateg militar de la Sun Tzu încoace. El scria despre bătălii militare, însă ideile și gândirea lui sunt folosite acum în multe alte zone, în special în business management (de altfel, cam toate stilurile de business și modelele de organizații își au rădăcinile în zona militară).

Boyd a devenit renumit pentru modelul OODA loop, de care sunt convinsă că te-ai lovit deja de nenumărate ori, chiar dacă nu știai exact cum a apărut. Este despre relația dintre procesarea informațiilor și luarea deciziilor în condiții de incertitudine, iar acronimul vine de la:

Observe

Orient

Decide

Act

Boyd le-a identificat pe acestea ca fiind cele mai importante componente în a lua decizii în condiții de ambiguitate, cu mențiunea că prima etapă (Orient) este cea mai importantă.

Am observat că toți oamenii care fac performanță și pe care am avut ocazia să-i cunosc folosesc OODA loops extrem de rapide, dar procesul ăsta poate să fie folosit și ca model de învățare și adaptare individuală în orice context guvernat de incertitudine și ambiguitate.

Whoever can handle the quickest rate of change is the one who survives.” (John Boyd)

(Două articole introductive bune pe tema OODA Loops poți găsi la Taylor Pearson sau la Shane Parrish)

Tot John Boyd este renumit și pentru întrebarea: To Be or To Do? Să fii sau să faci? Ce direcție alegi? Boyd folosea întrebarea asta ca să își dea seama cine își asumă responsabilitatea și acționează sau doar se preface, doar vorbește despre cum face lucruri.

Vrei să te îndrăgostești de faimă, de titluri, de cum arată succesul, de numărul de fani, sau te vei concentra pe a acționa, a urmări un scop mai mare decât tine și a avea niște realizări reale? Acțiune și progres? Sau credite și faimă? Ești măcar conștient de costurile celor două direcții?

Boyd a dus nenumărate lupte împotriva birocrației din Pentagon din anii 70 și 80 și a culturii toxice de acolo. Știa că a spune adevărul l-a împiedicat să obțină promoții, iar refuzul acceptării unor idei proaste l-au făcut să-și creeze mulți inamici. Este un manual despre cum să lupți împotriva unei culturi toxice și de ce nu este suficient să ai dreptate și să le arăți oamenilor faptele.

“‘Tiger, one day you will come to a fork in the road. And you’re going to have to make a decision about which direction you want to go.’ Using his hands to illustrate, Boyd marked off these two directions. ‘If you go that way you can be somebody. You will have to make compromises and you will have to turn your back on your friends. But you will be a member of the club and you will get promoted and you will get good assignments.’ Then Boyd paused, to make the alternative clear. ‘Or,’ he said, ‘you can go that way and you can do something — something for your country and for your Air Force and for yourself. If you decide you want to do something, you may not get promoted and you may not get the good assignments and you certainly will not be a favorite of your superiors. But you won’t have to compromise yourself. You will be true to your friends and to yourself. And your work might make a difference. To be somebody or to do something. In life there is often a roll call. That’s when you will have to make a decision.’”

2. O chestiune de viață și de moarte, de Marilyn și Irvin Yalom

Mi-a fost foarte greu s-o citesc. Și nu fiindcă ar avea cuvinte dificile, dimpotrivă. Doar că este extrem de încărcată emoțional și a trebuit s-o parcurg încet, 1-2 pagini pe zi, și am plâns la fiecare dintre acele pagini.

Cei doi (renumitul psihiatru Irvin Yalom și soția lui Marilyn) au scris această carte în timp ce treceau prin cea mai dificilă experiență: ultimele luni din viața lui Marilyn, soția lui și cea care i-a fost parteneră de viață încă din adolescență. Cei doi au fost căsătoriți timp de 65 de ani.

Au scris această carte împreună, el scria un capitol, ea îl citea, scria ea următorul capitol, el îl citea și scria următorul capitol. Ultima parte a cărții este despre doliul lui, cu toate etapele prin care a trecut Irvin, de la teroare la durere, negare și acceptare.

„Scriind aceasta carte, suntem la o varsta la care cei mai multi dintre cei de-o seama cu noi au murit. Traim acum in fiecare zi stiind ca timpul nostru impreuna este limitat si extrem de pretios. Scriem pentru a da un sens existentei noastre, chiar daca ne azvarle in cele mai intunecate zone ale declinului fizic si-n bratele mortii. Aceasta carte este menita, inainte de orice, sa ne ajute sa navigam pe apele sfarsitului vietii.” – Irvin D. Yalom si Marilyn Yalom

ALTE MENȚIUNI:

  • The Systems Bible, de John Gall – O introducere bună pentru a înțelege sistemele complexe.
  • The Female Brain, de Louann Brizendine – O carte despre fluctuațiile hormonale care se pare că ar dicta viața femeilor. Trece prin fiecare etapă a ciclului vieții și descrie cum și cât de mult se schimbă hormonii și creierul unei femei, de la câteva săptămâni de la concepție până la menopauză. Încă procesez cartea asta și mai am de verificat studiile prezentate în ea, dar tendința mea este de a o respinge (sau măcar de a o ignora). Poate și fiindcă eu personal niciodată n-am simțit că faptul că aș fi femeie mi-ar pune vreo frână de la ceea ce vreau eu să fac. Personalitatea mea default este la extrema de „sunt 100% în control și pot face absolut orice vreau eu” – este o iluzie, știu, dar cu siguranță mi-a servit mai bine decât dacă m-aș fi lăsat guvernată de credința că aș fi o victimă, că lucrurile mi se întâmplă și nimic n-ar fi sub controlul meu.
  • Perform Under Pressure, de Ceri Evans – O carte de psihologie sportivă, dar care poate să fie aplicată în orice altceva, despre cum să gândim mai bine atunci când ne simțim sub presiune, să facem față stresului și anxietății. Este o abordare pragmatică iar modelul din ea este folosit de către antrenorii multor echipe care fac performanță în sport.
  • The Psychopath Test, de Jon Ronson – Jurnalist care investighează psihopații și industria medicilor, oamenilor de știință și a tuturor celor care îi studiază. Lectură fun și ușoară.
  • Magic Is Dead, de Ian Frisch – Este povestea cuiva care descoperă lumea magiei și este invitat ca membru într-o societate secretă – the52. (Cartea a fost scrisă în stilul Neil Strauss – The Game sau Jon Ronson).
  • Hell Yeah or No, de Derek Sivers – O colecție de articole fun de la fratele meu mai mare INTJ, cu gânduri despre ce merită să facem, cum să spunem da la mai puține lucruri și cum să și facem lucrurile să se întâmple.

MISCELLANEOUS:

Știi că obișnuiesc să adun toate cărțile care par interesante într-un singur wishlist și să dau de pe Amazon doar două comenzi mari pe an, una înainte de vacanța de iarnă, respectiv una înainte de vacanța de vară. E un buffer de timp prin care îmi clarific mai bine ce am nevoie să citesc și pot evita (pe cât posibil) cumpărăturile impulsive.

Se apropie momentul când voi da comanda de iarnă, uite pe ce am pus ochii dintre cărțile lansate de la ultima comandă, poate ți se pare și ție interesantă vreuna din ele:

  • Courage Is Calling este cartea nouă a lui Ryan Holiday și cea la care deja lucra în urmă cu doi ani, când am avut conversația cu el. Este interesant și acest video, în care vorbește pe larg despre procesul de a scrie o carte: The Writer’s Process: How A Book Is Made. Și presupun că ai văzut deja videoul lui în care a inclus poze cu librăriile pe care le-a vizitat în București – Seneca Anticafe și Cărturești Carusel: I Opened A Bookstore In A Pandemic.
  • The Practice of Groundedness, recent lansată de Brad Stulberg, este un ghid despre cum să definim și să urmărim excelența într-un mod sustenabil, fără a ne epuiza pe parcurs. Nu-mi mai amintesc exact când l-am descoperit pe Brad, cert este că din 2018 încoace devorez tot ce scrie, asta după ce am citit un articol despre propria sa luptă cu gânduri neplăcute și intruzive, respectiv cum a fost diagnosticat cu tulburare obsesiv-compulsivă: When a Stress Expert Battles Mental Illness. Noua lui carte este și subiectul unui nou articol scris de Cal Newport (autorul Deep Work) pentru The New Yorker: Why Are So Many Knowledge Workers Quitting?
  • The Contrarian – aș citi orice despre Peter Thiel, mă fascinează omul ăsta și mă sperie în același timp. Dar dacă n-ai citit deja Conspiracy, a lui Ryan Holiday, te-aș sfătui să începi cu ea – cred că este cea mai bine scrisă carte a lui.

NOTĂ DE FINAL:

Până în urmă cu câțiva ani nu citeam deloc, nici măcar o carte pe an. Era o repulsie cauzată de școală și sistemul educațional românesc, peste care am reușit să trec de abia la 20 și ceva de ani, când am realizat cât de mult m-a tras în jos faptul că nu citeam cărți. Acum citesc mult, în încercarea de a recupera tot acel timp pierdut.

Am decis să vorbesc public despre asta, în speranța că nu vor face și alții greșeala pe care am făcut-o eu.

Dacă vrei să afli cum decid ce informație să consum, îți recomand să începi de aici: În ce merită să îmi investesc atenția: framework pentru consumul de informație

Și nu uita:

Research your own experience, absorb what is useful, reject what is useless, add what is essentially your own.” (Bruce Lee)

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed