Chiar vrei să te schimbi?

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

Există ceva ce se numește driptorch – nu știu echivalentul în română, dar o traducere aproximativă ar fi torță de picurare.

Este un rezervor de combustibil portabil, umplut cu benzină și motorină, pe care pompierii îl folosesc în zonele sălbatice pentru a aprinde incendii în mod intenționat.

Aceste incendii declanșate prin picurare au două obiective:

  1. Ele influențează comportamentul incendiilor mari și distructive, le pot schimba direcția și le opresc să ardă totul. Cu alte cuvinte, controlează focul cu focul.
  2. Al doilea lor obiectiv, dacă sunt folosite corect, este să elimine resturile excesive, să reînnoiască solul și să înceapă o nouă fază de creștere naturală într-un ecosistem.

Uneori, cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru noi și pentru cei dragi este să ne declanșăm propriile focuri.

Să avem curajul să fim vulnerabili, să vorbim despre cum ne simțim, să ne exprimăm emoțiile, să lucrăm cu ele. Să nu le mai ascundem sub preș, crezând că vor trece de la sine, fiindcă nu facem altceva decât să transformăm un șoricel într-un elefant.

Și știi care e faza? Că astfel de incendii declanșate intenționat ne pot ajuta să evoluăm, să ne schimbăm.

Cu o singură condiție. Să vrem să ne schimbăm.

***

Au trecut 16 luni de când ne-a lovit realitatea pandemiei. 16 luni? DEJA?! Yeap. Ce-i drept, câțiva au ajuns mai încet la Acceptare și s-au blocat undeva pe drum, la Negare, Furie, Negociere sau Depresie.

16 luni de când am intrat cu toții în case, în condiții mai mult sau mai puțin decente.

16 luni de când am fost forțați să confruntăm fiecare arie a vieții care nu ne place. La unii a fost viața profesională, la alții partea personală.

În orice caz, au trecut 16 luni de când ne-am promis că o să ne schimbăm.

Am promis că o să lucrăm cu noi ca să devenim mai buni.

O să facem economii și n-o să mai aruncăm banii pe toate tâmpeniile.

O să facem sport.

O să citim mai mult.

O să prețuim fiecare minut pe care-l petrecem cu cei dragi.

N-o să mai pierdem timpul aiurea, fiindcă e cel mai prețios bun al nostru.

Și apoi ce s-a întâmplat?

Cri cri cri.

Păi, la naiba. Nu s-a întâmplat nimic, asta s-a întâmplat.

Ne-am blocat la „O să”.

Am ieșit din lockdown și ne-am adaptat la noua realitate. Adică facem fix aceleași lucruri. Am revenit la aceleași vechi obiceiuri, aceleași patternuri de dinainte.

Am cumpărat ditamai stocul de echipament sportiv și acum zace prăfuit într-un colț.

Am luat toate cursurile oferite la reducere sau chiar pe moca și nu am făcut niciunul din ele.

Ne întâlnim cu prietenii și, deși fizic suntem prezenți, mintea noastră e oriunde altundeva. Stăm cu nasul în telefoane și dăm vina pe tehnologie pentru alegerile noastre. Nu suntem noi de vină, e Zuckerberg! Sau Jobs. Bezos. Page și Brin. Dorsey. Șeful. Nebuna aia de la marketing sau colegul nou care e incompetent. Oricine altcineva e responsabil, numai noi nu.

Spunem că ne era dor să ne vedem cu oamenii, dar nu dăm niciun semn ca să inițiem o întâlnire.

Dacă totuși ne întâlnim, ne amorțim cu alcool, fiindcă de fapt nu ne simțim chiar confortabil. Petrecem acel timp stând cu gândul la ce taskuri avem de făcut mâine sau de abia așteptăm să ne întoarcem pe canapea, să ne uităm la ceva serial pe Netflix sau vreun meci.

Poate noi credem că prețuim familia, dar răspundem la telefon de fiecare dată când suntem la masă cu familia. Chestia asta spune ceva despre noi: spune că pentru noi e mai important acel telefon decât familia.

Credem că independența e importantă pentru noi, dar nu știm ce să facem cu ea atunc cândo avem. Ne bucurăm că acum lucrăm de acasă, ca să putem procrastina toată ziua pe social media și să ignorăm orice limită sănătoasă, iar pe urmă ne mirăm că suntem la marginea unui burnout.

Credem că sănătatea este importantă, dar nu facem nici măcar 15 minute de sport pe zi. „N-am timp„. Dacă ziua ar avea 30 de ore, tot nu ne-ar ajunge, fiindcă am face fix aceleași lucruri.

Din nou și din nou și din nou, acțiunile noastre nu sunt aliniate cu valorile trâmbițate.

Credem că vrem schimbare, dar dacă se poate să ne păstrăm același stil ca până acum. Să fie o schimbare, dar să nu fie. Să nu plătim niciun cost pentru ea. Să păstrăm și timpul irosit citind newslettere, articole pe net, feed-uri de LinkedIn, mesaje inutile pe Insta, camere de Clubhouse, TikTokuri, bingeing de seriale pe Netflix.

Să ne schimbe altcineva, dacă se poate.

***

Ryan Holiday povestește de o conversație critică pe care a avut-o la începutul carierei lui. Pe atunci lucra full time la American Apparel, dar își planifica următoarea mișcare. Ar fi vrut să scrie o carte, dar nu știa exact despre ce să fie, când s-o scrie etc.

Autorul Robert Greene i-a zis atunci o chestie la care se gândește constant: în timp ce oamenii așteaptă momentul potrivit, există două tipuri de timp. Dead Time, când suntem pasivi, așteptăm și funcționăm din inerție, și Alive Time, când învățăm, suntem activi și profităm la maxim de fiecare secundă.

Ryan a decis să se folosească de astfel de perioade. Uite aici o poză cu cărțile pe care le-a citit într-un an în care se simțea blocat – și pe baza lor a scris The Ego is the Enemy. La fel a procedat și anul trecut, în perioada pandemiei.

Momentul perfect nu există, degeaba îl tot așteptăm.

Putem să profităm doar de momentul pe care-l avem acum și să îl folosim ca pe o oportunitate de a învăța ceva nou. Iar prin învățat mă refer și la acționat, că degeaba consumăm 7 podcasturi de dezvoltare personală și mii de cărți dacă nu implementăm nimic și tot așteptăm următoarea informație care să ne motiveze.

***

Pentru cei care chiar vor să se schimbe și, în proces, să schimbe lumea în bine, cred că i-ar ajuta să știe că am lansat recent Whisper – Center for Strategic ChangeO organizație globală inițiată de Andrei Roșca prin care el, împreună cu colegii lui (printre care mă număr și eu), facilitează procese de schimbare în viețile personale și profesionale ale oamenilor care își doresc această schimbare.

Whisper face asta prin procese imersive de învățare – programe construite pe o metodologie de blended learning dezvoltată de Andrei, respectiv prin sesiuni de lucrat cu specialiști trainuiți de el în Change Strategy Method.

Toate informațiile sunt pe site-ul Change.ro.

Ce s-a întâmplat deja, dar comunicăm de abia acum:

  • Andrei a pus cap la cap în ultimii an, pe baza a mii de ore de experiență de lucrat 1-la-1 cu oameni aflați în procese de schimbare, o metodă de lucru pe care a numit-o Change Strategy Method, aflată la intersecția dintre intervenții strategice, coaching co-activ și infuzie de know-how.
  • A trainuit personal 22 de oameni din 5 țări diferite în ultimele 12 luni. Printre acei 22 de oameni trainuiți de el mă număr și eu, deja fac asta full time și am câteva sute de ore de experiență de lucrat cu oameni.
  • Am pus pe picioare site-ul Change.ro, unde oricine poate găsi informații despre ce înseamnă să lucrezi cu un Change Strategist și cum este asta diferit de a lucra cu un coach, un psihoterapeut / psiholog, consultant sau mentor – fiindcă există foarte multe confuzii în zona asta, dar și alte info relevante despre proces.
  • Unul dintre pilonii principali a ceea ce facem este să conectăm specialiști în Change Strategist Method cu oameni care vor mai mult de la viață și care, la rândul lor, pot schimba lumea.

Ce se va întâmpla în continuare:

  • Avem anunțate deja două traininguri construite pe noul model de blended learning dezvoltat. Unul din ele este un program in-depth pe care-l voi ține eu personal în această toamnă (de pe 2 octombrie până la finalul anului), despre cum rezolvăm problema burnoutului.
  • În curând urmează să înceapă o nouă grupă de training de Change Strategists – și cel mai probabil ultima ever. Este un program dens, gândit de Andrei special pentru oamenii care își doresc să ajute pe alții să se schimbe. Dacă știi pe cineva interesat, spune-i să se înscrie pe formularul acesta – doar pentru a semnaliza intenția.
  • Principalul loc în care vom comunica ceea ce facem este newsletterul 0+ Insider, unde informațiile vor veni de la Andrei și/sau de la mine. Vreau să clarific un pic partea asta: nu o să existe overlap de content între newsletterul meu (Friday Read) și newsletterul 0+ Insider, vom organiza evenimente pe care le vom anunța doar abonaților la acel newsletter. Deci dacă vrei să te asiguri că nu-ți scapă nimic, te abonezi acolo.

Pentru început, să știi că orice share ajută. Poți să dai fwd la prieteni la acest mail, fie să le trimiți direct linkul spre Change.ro, fie un share la ce a scris Andrei aici. Și, evident, cel mai mult ajută dacă acționezi, dacă implementezi ce înveți.

Ce vei alege? Alive time or dead time?

????

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed