Cum să-ți construiești obiceiuri: secretul veteranilor

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

Salutări,

I BRING GOODIES!

Andrei Roșca a lansat recent două ebookuri a câte 60 de pagini de conținut fiecare. Fiecare pagină este aur curat la cât de mult conținut valoros a inclus în ele și, mai mult de atât, le poți descărca și citi gratuit! (nu știu dacă mai are rost să spun încă o dată cât de mult m-a ajutat Andrei să-mi schimb viața dar, pentru cei care v-ați abonat mai de curând la acest newsletter, aveți aici contextul).

Revenind la ebookuri. Unul dintre ele este despre cum construim (sau scăpăm de) obiceiuri – unul din acele meta-skilluri care ne pot ajuta să facem orice ne propunem, iar celălalt ebook este despre strategii și unelte care ne ajută să scădem stresul și anxietatea. Sunt bazate pe podcastul lui, ZeroPlus, pe care l-a pornit în urmă cu mai bine de doi ani, și pot fi descărcate gratuit de către cei care se abonează sau sunt deja abonați la newsletterul lui.

Nu toată lumea ascultă podcasturi, unii preferă să citească, așadar asta a fost o idee prin care conținutul lui Andrei să ajungă la și mai multă lume. Sunt recunoscătoare că am pus și eu un pic umărul pentru ca acest proiect să devină realitate happy

L-am rugat pe Andrei să mă lase să includ azi în newsletter unul din textele lui, un capitol dintr-unul din cele două ebookuri proaspăt lansate – îl poți citi mai jos.

Poți selecta de aici ebookul pe care dorești să-l descarci gratuit. Apropo, ar ajuta să le recomanzi unui prieten care crezi că ar beneficia de ele sau măcar să dai un share pe social media. Sigur cunoști pe cineva căruia i-ar prinde bine.

Te las cu textul lui Andrei:

***

Cea mai mare diferență între începători și veterani

Cred că mi-am construit zeci de obiceiuri de-a lungul ultimilor 12-13 ani. De productivitate, nutriție, sport, meditație, strategie. În business nu mai spun. În același timp, am citit cam tot ce se putea citi pe tema asta.

Am lucrat și cu mulți clienți, atât pe formare de obiceiuri de genul reapucat de mers la sală, mâncat mai sănătos, citit mai mult, mers mai mult pe jos, dar, mai ales, pe a scăpa de obiceiuri care ne fac rău: fumatul, prea mult Facebook sau social media, prea multe seriale, urmărit YouTube până la 4 dimineața, alcool, iarbă sau orice obicei care simți că îți face rău.

După toate astea, acum un an și jumătate am construit un workshop despre obiceiuri și am ținut mai multe ediții, la care feedback-ul a fost foarte bun. În tot acest drum, am identificat mai multe bariere de care se lovesc cei care nu au atât de multă experiență în a lucra cu ei și cu obiceiuri.

Există o diferență mare, frapantă, chiar la începutul procesului. Este o diferență între cei cu mai puțină experiență și “veteranii” care lucrează cu ei de ani de zile. Începătorii au așteptarea că se vor apuca azi de un obicei, vor începe un obicei nou, și știu ei că au nevoie de 21 de zile în care să-l facă în fiecare zi, astfel încât să devină un obicei real. Se apucă astăzi și, dacă sunt suficient de motivați și încearcă suficient de tare, au impresia că ar trebui să le iasă din prima. 21 de zile consecutive și gata, s-a format obiceiul. Boom! “Mi-a ieșit.

Veteranii știu că nu le va ieși aproape niciodată din prima. Chiar dacă și-au mai format cu succes 10, 20 sau 30 de obiceiuri până acum, tot nu le va ieși din prima. Va exista cel puțin un blocker acolo. În ziua 3 sau 7 sau 12 ceva se va întâmpla și vor întrerupe seria asta de minimum 21 de zile în care s-au ținut de noul obicei. Se va întrerupe și vor fi nevoiți să o ia de la capăt. Întotdeauna. Măcar o dată sau de două ori vor fi nevoiți să o ia de la capăt.

Miza pentru veterani nu este să le iasă din prima, ci să le iasă. Focusul este pe a nu se demoraliza atunci când se blochează, atunci când se întrerupe șirul. Focusul este pe a înțelege ce au greșit, a se asigura că nu se mai poate întâmpla niciodată același lucru, aceeași greșeală, și a relua iar seria de zile consecutive. Și iar, și iar, până când reușesc să formeze obiceiul.

Cu alte cuvinte, este un focus pe managementul stării emoționale, pe cum gestionăm așteptările și cum gestionăm o eventuală dezamăgire, nu un focus pe a face lucrurile perfect.
Vom greși. Oricât de buni am fi, ne vom împiedica și, uneori, chiar vom cădea. Miza nu poate fi să nu cădem niciodată. Însă, așa cum i-a spus odată majordomul unui “prieten” de-al meu, miza poate fi să ne ridicăm.

“Bruce Wayne : I wanted to save Gotham. I failed.
Alfred Pennyworth : Why do we fall sir? So that we can learn to pick ourselves up.”

***

Textul de deasupra îi aparține lui Andrei Roșca și face parte din cele două ebook-uri pe care le-a făcut disponibile la download gratuit:
– Cum să-ți construiești obiceiuri noi (strategii și inspirație)
– Strategii și unelte pentru a gestiona stresul și anxietatea

Să fie cu inspirație și schimbare! ????

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed