Cărțile citite în 2020, Q1

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

Salutări,

Cristina la taste, cu o cafea și înconjurată de un maldăr de cărți. Da, știu, azi e sâmbătă, nu este vineri happy Nu e newsletterul cu care te-ai obișnuit, ci o idee nouă pe care am decis să o pun în practică: un raport trimestrial cu ce cărți interesante am citit în aceste luni și care cred că ți-ar plăcea.

Uite câteva dintre cărțile pe care le-am citit în primul trimestru al lui 2020 și motivele pentru care mi-au atras atenția:

– This is Not a T-Shirtde Bobby Hundreds:
Sunt memoriile co-fondatorului The Hundreds, brandul de streetwear din California. Bobby povestește cum a crescut brandul, cu toate greșelile făcute pe parcurs, dar și cum a reușit să-l transforme într-un business cu o comunitate loială și care a susținut și crescut tinere talente.
În 2003, când a pornit The Hundreds, a vrut să construiască un business transparent, bazat pe o relație deschisă cu comunitatea lor (i-a implicat în procesul creativ, a avut încredere că poate discuta sincer cu ei). Asta era în antiteză cu felul în care se comportau Supreme și Stussy, branduri reprezentative pentru New York-ul anilor ’90 și pe care le admira, însă nu se regăsea în atitudinea lor exclusivistă, închisă. Nu știa ce valori susțin acele branduri, cine sunt fondatorii lor, care e misiunea lor etc.
Bobby a pus accent pe content marketing (a avut blog încă din anii 2000) și niște valori comunicate clar, fără rușine, de la care nu s-a abătut.
Aș recomanda-o oricui este interesat de branding, cum să construiești o comunitate, influencers și content marketing – învață de la cineva care făcea asta instinctiv, din vremea când nici măcar nu existau acești termeni.
(Cartea asta a fost fix ce așteptam în urmă cu trei ani de la Shoe Dog, memoriile lui Phil Knight, co-fondatorul Nike – are partea de pasiune, branding, cultură, modestie, respect pentru echipă și comunitate).

 Lifespande David Sinclair:
De ce îmbătrânim? Am putea preveni bătrânețea? Am putea-o trata ca pe oricare altă boală? În Lifespan, David Sinclair argumentează că este posibil. Om de știință, cercetător renumit în biologie (25+ ani de studiat ce înseamnă bătrânețea) și profesor de genetică la Harvard, el argumentează că bătrânețea nu este ceva inevitabil, ci este o boală pe care o putem trata la fel cum tratăm alte boli pe care în trecut le percepeam ca fiind garantate. Mai mult de atât, spune că bătrânețea este mama bolilor care cauzează astăzi cele mai multe morți.
Pe de altă parte, chiar ne-am dori o populație care nu mai moare, în condițiile în care deja suntem foarte mulți care facem rău planetei? Ar mai munci acei oameni? Cum i-am hrăni?
Citește această carte dacă vrei să înțelegi procesul biologic al îmbătrânirii și mortalității, ce ar putea însemna o viață mai lungă și sănătoasă, dar și problemele etice care ar veni la pachet (dacă ai citit Homo Deus a lui Yuval Noah Harari, ar fi o completare ceva mai ancorată în realitatea științifică). Am scris mai multe despre ea în acest articol.

– Workingde Robert Caro
Credeam că știu ce înseamnă să am răbdare sau cum arată un proces de documentare în profunzime, dar cartea asta mi-a recalibrat așteptările.
Working reprezintă memoriile lui Robert Caro, unul dintre cei mai renumiți scriitori de non-ficțiune ai generației sale, câștigător a două premii Pulitzer, cunscut pentru biografiile despre unii dintre cei mai puternici oameni din istoria Americii: Robert Moses și Lyndon Johnson (lectură obligatorie pentru oricine este interesat de ego, putere, politică, istorie).
În Working explică munca și sacrificiile pentru a aduce la viață acele biografii: ani întregi de documentat, trecut prin sute de mii de foi din arhive și interviuri cu mii de persoane.
La The Power Broker, prima lui carte, lungă de 1300 de pagini, a scris timp de 7 ani până a fost publicată în 1975, deși el consideră că scrie rapid (inițial estimase că-i va lua doar 9 luni). Povestește cum la un moment dat erau aproape de faliment și soția lui a vândut pe ascuns casa în care locuiau în New York ca el să poată continua să scrie la carte.
O carte minunată pentru oricine este interesat de jurnalism de investigație, procesul de documentare sau cum se scrie o biografie.

– Words That Workde Frank Luntz
Poți să ai un mesaj extrem de corect sau inteligent, dar oamenii îl vor interpreta întotdeauna prin prisma propriilor experiențe, credințe, preconcepții și emoții. Frank Luntz este expert în comunicare, consultant politic renumit pentru munca sa în dezvoltarea și împachetarea unor mesaje cheie folosind un limbaj care manipulează și stârnește reacții emoționale puternice. De exemplu, el a fost cel care l-a sfătuit pe Bush să folosească fraza „climate change” în loc de „global warming”. Words that Work este despre munca lui de culise, felul în care cuvintele și frazele alese pot influența în cine avem încredere, ce cumpărăm și pe cine votăm.

– How to Change Your Mindde Michael Pollan:
Este noua carte a lui Michael Pollan, renumit pentru cărțile pe care le-a scris despre mâncare (probabil ai auzit de Omnivore’s Dilemma). De data asta abordează un subiect diferit: drogurile psihedelice, istoria lor și potențialul pentru a trata diverse boli mentale. Tratează mai multe perspective, de la potențiale pericole la aspecte spirituale și materialiste. Mare parte din carte este dedicată felului în care unele molecule schimbă legăturile neuronale și noile cercetări privind tratamente pentru diverse probleme psihiatrice, precum depresie, anxietate, dependență de alcool și țigări, OCD sau PTSD.
(Context, pentru cine nu mă cunoaște personal: nu am mai pus deloc gura pe alcool de 4 ani, nu fumez și n-am experimentat niciodată niciun fel de drog – nu-i judec pe cei care fac astfel de alegeri, pur și simplu sunt o persoană prea obsedată de control și aș face orice ca să nu-l pierd, dar asta nu mă împiedică să citesc despre astfel de subiecte.).

– Average is Overde Taylor Cowen
Scrisă de profesorul de economie Tyler Cowen, autor a 13 cărți și unul din cei mai renumiți bloggeri (dacă nu urmărești deja Marginal Revolution, ți-l recomand, fiindcă este plin de idei interesante pe diverse teme). Average is Over este despre cum va arăta în viitor piața muncii și abilitățile de care vom avea nevoie pentru a ne diferenția.

– The Big Onesde Lucy Jones
Cartea asta din 2018 ne trece prin cele mai mari dezastre naturale care au schimbat omenirea: cutremure, inundații, uragane, erupții vulcanice etc, cum s-au desfășurat, care era contextul acelor vremuri, ce efecte socio-politice au avut și ce am învățat din ele. Este din seria „viața bate filmul”, fiindcă dai de niște povești incredibile. Dacă ar fi fost transformate în filme la Hollywood, ai fi ieșit din sala de cinema spunând că scenaristul a exagerat.
Scrisă de Lucy Jones, renumit om de știință, cercetător, geofizician și seismolog cu experiență de 33 de ani, specializată în dezastre naturale, prevenție și psihologia oamenilor în astfel de momente.
A fost una din sursele mele de documentare pentru newsletterul de vinerea trecută – care, apropo, a fost editat și republicat pe PressOne (în cazul în care vrei să-l trimiți unor prieteni).

– The Boxde Marc Levinson:
O carte despre containere – ce-ar putea fi interesant la așa ceva, nu? Asta mă întrebam și eu, până m-am apucat de cartea asta și m-a fascinat. Apariția containerului a avut un impact uriaș asupra lumii, a schimbat complet economia și felul în care facem business.

– Bastardul și Esența Eficiențeide Daniel Zărnescu
În ultima săptămână am citit două cărți de Daniel ZărnescuBastardul, noua lui carte, este ficțiune istorică, acțiunea se întâmplă în perioada retragerii romanilor din Dacia, iar personajul principal este un soldat jumătate dac, jumătate roman, arhetipul rebel. Mi-am păstrat-o ca recompensă pentru weekendul de Paște, când pur și simplu am devorat-o, e perfectă pentru deconectare și pierdut într-o poveste.
A doua a fost Esența Eficienței – am citit foarte multe cărți de productivitate la viața mea, dar asta e complet diferită. E mai degrabă manual de instrucțiuni pentru cum funcționăm noi, ca oameni. Daniel ne ajută să înțelegem sursele problemelor, direct de la rădăcină, dar ne oferă și soluții practice pentru ele.

– Recitite: Black Swan și Skin in the Game, de Nassim Nicholas Taleb
Nassim Nicholas Taleb este unul din autorii mei favoriți, expert în riscuri, incertitudine, noroc, erori umane, cum să iei decizii deștepte în situații imprevizibile și cum să insulți pe absolut oricine. Dacă vrei niște cărți care îți vor schimba radical felul în care privești lumea, citește-l pe Taleb. Munca lui este esențială ca să înțelegi de ce unii au văzut mult mai devreme criza din 2008, respectiv cea a noului coronavirus, ca un accident cu un marfar urmărit în slow motion.

– Recitită: Ego is the Enemy, de Ryan Holiday
Ryan Holiday are un articol pe blog în care povestește despre o perioadă grea, din 2014, când acceptase să revină la American Apparel pentru un proiect de consultantă – era brandul de modă la care lucrase când era la începutul carierei, devenise directorul lor de marketing la doar 21 de ani. Din cauza egoului fondatorului, compania fusese decimată, era aproape de faliment și mii de oameni erau pe cale să rămână fără joburi, fiind prinsă între interesele Wall Street și ale avocaților care se luptau pentru a prelua controlul. Oamenii care-l învățaseră atâtea lucruri pe Holiday, cei pe care cândva îi admira și îi pusese pe un piedestal, făcuseră implozie, erau instabili emoționali și deveniseră un model pentru cum spera să nu ajungă niciodată. Și, evident, proiectul de consultanță mergea execrabil, motiv pentru care era frustrat, stresat și se apropia de burnout (atunci a început să participe la întâlnirile Workaholics Anonymous).

Holiday și-a amintit de un sfat primit în urmă cu câțiva ani de la un alt mentor al lui, scriitorul Robert Greene: el spunea că există două feluri de a-ți petrece timpul, „alive time or dead time„. Unul este timpul mort, când ești pasiv/reactiv, stai și aștepți să ți se întâmple lucruri. Celălalt este timpul viu, când ești în control, profiți de fiecare secundă ca să înveți și să acționezi. Asta a făcut și Holiday: s-a folosit de acel timp ca să studieze și să învețe tot ce poate despre natura umană, despre factorii care au contribuit la acea criză. A citit zeci de cărți în acea vară, despre istorie, politică, psihologie etc. Munca din acele luni a format baza cărții Ego is the Enemy, pe care a lansat-o doi ani mai târziu.

Tu cum îți petreci timpul în această perioadă? Profiți în vreun fel sau aștepți să treacă? Dead time or alive time?

***

Mi-e rușine acum să recunosc, însă până în urmă cu câțiva ani nu citeam deloc – nici măcar o carte pe an. Era o repulsie cauzată de școală și sistemul educațional românesc, peste care am reușit să trec de abia la 20 și ceva de ani, când am realizat cât de mult m-a tras în jos faptul că nu citeam cărți. Acum încerc să recuperez tot acel timp pierdut, așa că citesc peste 60 de cărți pe an. Am început să vorbesc despre asta în speranța că nu vor face și alții greșeala pe care am făcut-o eu, iar povestea mea a apărut și într-un articol BBC despre cum să-ți formezi obiceiul de a citi zilnic.

Toate cărțile menționate au fost cumpărate din buzunarul propriu, linkurile pe care le pun sunt spre GoodReads sau site-ul autorului, așadar nu profit financiar dacă alegi să le cumperi sau nu. Vei găsi și mai multe recomandări la mine pe blog.

Sper ca aceste cărți să-ți fie de ajutor, să te ajute să înveți și să evoluezi într-un mod accelerat. Dacă ai citit vreuna dintre ele, vrei să-mi recomanzi o carte interesantă pe un subiect asemănător sau ești în căutarea unor cărți care să-ți ofere perspective noi pentru niște dileme cu care te confrunți în prezent, poți să-mi scrii oricând.

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

1 comentariu

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed