Despre controlul emoțiilor, disciplină & procesul creației, cu Sergiu Floroaia

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

Dacă aștepți să te lovească inspirația, nu ești profesionist și nu o să ai de lucru pe termen lung.

Citatul de deasupra îi aparține lui Sergiu Floroaia, invitatul meu din noul episod al podcastului. Sergiu este stand-up comedian și writer (Râzi ca Prostu’, Una Scurtă, emisiunea Show de Seară de la Comedy Central), cofondator Comics Club, podcaster Ceva Mărunt și fost realizator al matinalului Kiss FM.

Printre altele, am povestit despre:

  • cum s-a luptat cu frica de scenă și i-a luat 10 ani să o depășească;
  • tehnici folosite pentru a-și controla emoțiile și de ce urcă mereu pe scenă pe aceeași melodie;
  • cum l-a ajutat și cum l-a încurcat personalitatea introvertită;
  • cum își controlează mediul ca să elimine variantele care îi distrag atenția;
  • obiceiuri, somn, rutină și disciplină, pasiunea pentru Exceluri și de ce construiește un Wiki intern;
  • cum a redus nevoia de auto-control și numărul deciziilor pe care le ia (sau de ce se îmbracă mereu în negru);
  • teoriile umorului, procesul de creație, construcția unei glume și câtă muncă e în spate;
  • memorie și cum a ajuns să poată învăța peste 100 de glume scurte în jumătate de zi;
  • de ce a decis să lucreze cu un personal change strategist;
  • skill-urile învățate în advertising și cum le-a aplicat la showul de la Sala Palatului (care a fost sold out).

Spoiler: la un moment dat, ajungem să povestim despre cum și-a format obiceiul de a scrie. Sergiu are un target de 500 de cuvinte pe zi (da, zi de zi) de care a reușit să se țină timp de câteva luni. Trackuiește într-un Excel mai multe lucruri, cum ar fi numărul de cuvinte pe care le-a scris, subiectul lor, tipul de material, durata (cât timp i-a luat), ora zilei la care a scris și linkul unde a salvat materialul. În tot acest proces, folosește câteva aplicații ca să fie sigur că nu se va lăsa distras de social media.

Își testează drafturile pe scenă, la showurile din țară, pe care le înregistrează și ulterior le analizează. Vede reacțiile publicului și unde mai are de lucru, după care scrie alte variante și reia procesul de testare. Pentru cele 20 de minute de show de la Sala Palatului a început să lucreze cu multe luni înainte.

Un alt lucru despre care am vorbit este presiunea mare pe cei aflați acum la început. Au așteptarea să le iasă din prima și nu își dau timp, nu au răbdare cu ei. Se uită doar la cremă, la ce văd pe Netflix, și le scapă faptul că sunt comedianți care au avut succes după 20 de ani de carieră. Procesul este plictisitor, nimeni nu vede toată munca din spate, de câte ori a urcat cineva pe scenă și nu i-a mers.

Și, ca doi geeks care se respectă, am aruncat și cu recomandări de aplicații și cărți pe diverse teme, de la organizare și productivitate la management, marketing, viitorul muncii și altele (în total cred că am menționat vreo 20 de cărți).

Dar mai bine te las să asculți happy

Câteva din citatele pe care le-am salvat:

  • “Când m-am apucat nici nu știam ce-i aia stand-up, văzusem un singur stand-up comedian și serialul Seinfeld. Dar am învățat. Am avut aproape 14 ani de zile în care să [învăț].”
  • “Nimic nu se compară cu stage time. Am citit foarte multe cărți pe tema asta, dar până nu te lovești tu de ele e destul de greu să-ți intre în cap.”
  • “Noi nu ne mai permitem acum să surprindem plăcut, noi trebuie să confirmăm așteptări.”
  • “Am încercat în procesul de scriere să reduc nevoia de auto-control, folosind tot felul de aplicații. Să nu trebuiască să mă controlez eu din a intra pe Facebook, pe YouTube.”

Găsești episodul aici sau pe oricare altă platformă de podcasturi pe care o preferi (de la Spotify la iTunes, Podcast Addict șamd), iar aici găsești linkuri spre toate resursele și cărțile menționate. Dacă ți-a plăcut, dă-le și prietenilor un forward la acest mail sau share direct la linkul cu episodul.

P.S. se pare că newsletterul de vinerea trecută a sughițat și nu a ajuns în inbox la toată lumea, cel mai probabil din cauză că am pus prea multe linkuri. Dacă nu l-ai primit, aruncă un ochi prin folderele de mail obscure (Spam sau Promotions) sau dă o căutare după adresa mea. În cazul în care tot nu-l găsești, îl poți citi direct aici.

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed