Știi unde ți se duce timpul? | Cristina’s Friday Read #28

Cum, deja e vineri? Yup. Nu numai că deja e vineri, dar s-a dus 13% din acest an.

Să intru direct în pâine, zic. Articolele săptămânii:

1. Note to Self, On Time Management

Nu te mai minți singur. Dacă știi că îți planifici prost zilele, dacă obișnuiești să-ți iei prea multe lucruri pe cap și nu știi să spui nu, dacă intri pe Instagram „doar un minut” și te trezești 20 de minute mai târziu că ai fost prins în vortex, dacă ai impresia că s-au scurtat zilele și habar n-ai unde ți se duc săptămânile, dacă obișnuiești să anulezi vacanțe pentru că „e o perioadă prea aglomerată la muncă, dar o să treacă”… atunci articolul ăsta este pentru tine.

Și nu degeaba este articolul cu care încep, deoarece este cel de care am eu personal cea mai mare nevoie acum, așadar îmi dedic singură tot ceea ce am scris în paragraful anterior. Trec printr-o perioadă în care se întâmplă toate lucrurile deodată și, dacă nu pun frână și regândesc totul, o voi lua razna.

P.S. să citești și articolele spre care dă linkuri.

„It is not Interruption’s fault that he exists. It is your fault that you think you have to react to interruptions.

2. „What students know that experts don’t: School is all about signaling, not skill-building

Un articol care va stârni dezbateri în capul tău despre cum ar trebui făcută educația.

„If a student wants to study at Princeton, he doesn’t really need to apply or pay tuition. He can simply show up and start taking classes. As a professor, I assure you that we make near-zero effort to stop unofficial education; indeed, the rare, earnestly curious student touches our hearts. At the end of four years at Princeton, though, the guerrilla student would lack one precious thing: a diploma. The fact that almost no one tries this route — saving hundreds of thousands of dollars along the way — is a strong sign that students understand the value of certification over actual learning.”

3. How to win founders and influence anybody

Mi-a luat o lună să mă decid dacă să pun articolul ăsta, mi-era teamă să nu fiu singura entuziasmată de el. Până la urmă pariez pe el: deși la prima vedere un subiect extrem de nișat, sunt lecții care pot fi aplicate în orice industrie.

Este un profil minunat al lui Margit Wennmachers, făcut de Wired. În cazul în care numele nu îți spune nimic, e perfect normal. Nici mie nu-mi spunea înainte până n-am aflat unde lucrează: este responsabilă de PR la Andreessen Horowitz.

Dacă tot nu-ți spune nimic compania, atunci sigur o să te activeze numele acestei cărți, fiindcă am mai tot menționat-o prin newsletters: The Hard Thing about Hard Things, a lui Ben Horowitz. Ben a fondat Andreessen Horowitz împreună cu Marc Andreessen, sunt printre puținii antreprenori din Silicon Valley care au înființat și au și avut succes cu mai multe companii la rând. Andreessen Horowitz este acum cea mai mare venture capital firm din Silicon Valley, a investit în sute de startupuri (inclusiv Airbnb, Twitter, Facebook, Skype, Oculus, Groupon).

Revenind la articolul din Wired. Dacă vrei să afli mai multe despre cum se face PR în Silicon Valley, despre cum nu e îndeajuns să te concentrezi pe valoare, ci și pe comunicare și a conduce discuția în întreaga industrie, atunci o să-ți placă articolul ăsta.

In many ways Wennmachers is an architect of Andreessen Horowitz, the prestigious investment firm that has backed hundreds of startups, including Facebook, Airbnb, and Twitter. Or, at least, she’s the architect of what the firm appears to be—and her presence has left an indelible imprint on the hundreds of businesses that have come into contact with the firm. Because of her, Silicon Valley looks very different than it did even a decade ago.”

4. How addicted to your smartphone are you

Un duș rece de care avem cu toții nevoie: calculează câte ore pierzi zilnic pe telefon, vezi exact pe ce ți se duc, după care fă matematica pe un an întreg. O să te iei singur la palme.

Pe Nicky Cullen l-am cunoscut la sfârșitul anului trecut, datorită interviului pe care i l-am luat pentru TCL. Este un life coach specializat pe anxietate, atacuri de panică și depresia asociată – lucruri cu care s-a luptat personal aproape o viață întreagă. Filosofia lui acum este să-i învețe pe alții ceea ce ar fi vrut să știe el la început și l-ar fi salvat bani, timp și energie. Aruncă un ochi și peste celelalte articole ale lui, scrie fără bullshit sau fluffy sh*t.

5. How The Economic Machine Works by Ray Dalio

Nu este articol, este un video tutorial de jumătate de oră, făcut de Ray Dalio, despre ciclurile economice. L-am descoperit în urma podcastului lui cum Tim Ferriss. Este cea mai clară viziune asupra economiei de care m-am lovit vreodată.

Deși am crescut înconjurată de experți financiari, simțeam că am niște găuri mari pe partea asta, eram undeva sub nivelul mării – mult timp am avut o repulsie față de subiect, așa că mi-am închis singură creierul. Acum sunt în faza în care încerc să-mi construiesc baza.

Cartea săptămânii:

The 7 Habits of Highly Effective People – Stephen R. Covey

Am terminat într-un final de citit cartea lui Stephen R. Covey, probabil că-mi va lua încă pe atât să transcriu notițele din ea. De unde acel „într-un final”? Pentru că tot așteptam să înceapă, are o introducere uriașă, intră în subiect foarte târziu. Ca să-ți faci o idee, primele 17 pagini sunt doar de „testimoniale” (book blurbs) de la alți oameni. Dar și când începe… merită rezistat până acolo.

Este altceva decât mă așteptam. Am evitat-o mult timp, deși îmi era recomandată de foarte mulți oameni în care am încredere, deoarece credeam că este doar încă o carte despre tehnici de productivitate.

Este mult mai mult de atât. Te va ajuta să pui o bază sănătoasă pe care să construiești mai departe. O să te cunoști mai bine, o să înveți să gândești proactiv și pe termen lung, o să-ți îmbunătățești felul în care comunici cu cei din jur. Dă-i o șansă.

Pe vinerea viitoare,

– Cristina16

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed