Asumă-ți responsabilitatea | Cristina’s Friday Read #27

Neața,

În ultimii ani am tăiat foarte multe relații cu oameni toxici – indiferent de cât de deștepți și minunați sunt, tot degeaba dacă au un efect negativ asupra mea. Mă refer la cei care întotdeauna se plâng, întotdeauna au probleme, întotdeauna sunt într-o situație critică. Sau poate că doar le place atenția și se hrănesc din drama din jurul lor (iar eu îi atrag ca un magnet fiindcă am impresia că problemele lor sunt doar temporare și că îi pot salva pe toți).

Spun acum ceea ce le-am spus și lor:

Nu-ți place jobul pe care-l ai? Schimbă-l.
Nu-ți place relația pe care o ai? Ieși din ea.
Nu-ți mai aduce plăcere felul în care îți petreci timpul liber? Fă-ți prieteni noi. Suntem media oamenilor de care ne înconjurăm.
Nu ai timp să faci X lucru? E doar un alt fel de a spune că fie nu știi să spui NU, fie pur și simplu ai alte priorități.

Nu e atât de ușor? Nici n-ar trebui să fie ușor.

Evident, sunt și lucruri pe care nu le putem schimba oricât am încerca, dar ne putem schimba gândurile și atitudinea. Putem schimba așteptările pe care le avem.

Sapă până la rădăcina problemelor. Care este adevăratul motiv pentru care te complaci în situația asta? Este pentru că într-adevăr nu poți mai bine de atât? Sau ți-e frică de schimbare?
Dacă este vorba de prima variantă, întreabă-te dacă nu cumva vei regreta amorțirea asta și peste câteva zeci de ani.
Dacă este vorba de a doua variantă, nu uita că schimbarea nu trebuie să fie permanentă. Poți face experimente pe timp scurt.

Nu știu dacă te vor ajuta prea mult toate lucrurile pe care le scriu eu aici, dar sigur n-o să te ajute cu nimic dacă mai rămâi măcar încă o secundă în mindset-ul de victimă, plângându-ți de milă.

***

Articolele săptămânii:

1. This is just one of many options

Exerciții de imaginație, de la Derek Sivers.

Pentru context: Derek Sivers se numără printre puținii oameni de la care am citit tot ce au scris vreodată.

Muzician și antreprenor, a fondat CD Baby în urmă cu 20 de ani – un startup prin care ajuta artiștii independenți cu distribuția muzicii lor (asta se întâmpla într-o perioadă în care artiștii încă depindeau de casele mari de discuri).

A vândut CD Baby în urmă cu 10 ani, după ce deja delegase sau automatizase toate procesele companiei astfel încât să nu mai fie nevoit să se implice deloc în activitatea de zi cu zi. A donat toți banii, toate cele 22 milioane $, în scopuri caritabile. De atunci călătorește prin lume, a scris o carte cu lecții pentru antreprenori, a mai lansat câteva proiecte. În prezent scrie o carte nouă.

2. Advice to a young man hoping to go somewhere (or get something from someone successful)

Este articolul care m-ar fi ajutat atunci când eram în primul an de facultate. Dacă ești student sau știi pe cineva care este, dă-i acest link.

3. Five Years of Building Instagram

Un articol scris de co-fondatorul Instagram, despre primii ani în care au construit aplicația și lecțiile pe care le-au învățat. Deja au trecut 3 ani de când l-a scris, dar lecțiile sunt timeless.

4. Elon Musk: The Unedited, Uncensored Version of My Rolling Stone Cover Story

Varianta necenzurată a articolului lui Neil Strauss despre Elon Musk din Rolling Stone.

It is easy to confuse who someone is with what they do, and thus turn them into a caricature who fits neatly into a storybook view of the world. Our culture always needs its villains and heroes, fools and geniuses, scapegoats and role models. Our brains can’t hold all the data about a person, so instead we tend to label and file someone into a single narrow category.

5. Antonio Éram, CEO of NETOPIA mobilPay, Shares the Books that Help Him Change, Rediscover, Reshape

Yes, hashtag shameless self promo. Săptămâna trecută am publicat un interviu cu Antonio Éram, am discutat despre cărțile care l-au ajutat să evolueze, despre cum privește eșecul – inclusiv afacerile lui care n-au avut succes, despre provocările legate de Bitcoin & cryptocurrency, despre criteriile după care se ghidează când investește în startups.

Iar dacă deja l-ai citit pe cel cu Antonio, mai am un interviu mișto pe care ți-l recomand, în special dacă lucrezi în finanțe: Book Recommendations from Tudor Mihăilescu, Finance and Business Enablement Manager.

6. Early Facebook and Google Employees Form Coalition to Fight What They Built

În urmă cu câteva săptămâni îți spuneam de ghidul „Take Control of Your Phone„, făcut de Time Well Spent – o organizație (non-profit) înființată de Tristan Harris, ex product manager la Google.

Între timp, Tristan s-a unit cu alți oameni din tech și au lansat o nouă organizație: Center For Humane Technology (articolul intră în detalii despre activitatea lor). Știi că nu obișnuiesc să vin cu știri fiindcă prefer materialele evergreen, însă am simțit că e un subiect care merită follow-up.

***

Podcastul & cartea săptămânii:

Self-Improvement Lessons from an Entrepreneur: Mike Benkovich

Am voie să-mi propun propriul podcast? A fost prima oară când am avut un invitat în podcast. Este un chin să-mi aud vocea, niciodată nu revăd materialele pe care le-am înregistrat, așa că asta a fost și prima oară când am reușit să mă ascult singură. Sunt super mândră de cum a ieșit episodul ăsta, și nu e meritul meu, ci al invitatului: Mike Benkovich.

Web developer din Sydney, și-a dat demisia în urmă cu 10 ani, după ce a citit The Four-Hour Workweek, cartea lui Tim Ferriss, și de atunci își câștigă existența exclusiv online – da, știu, sună clișeu, dar a fost perfect timing pentru el. Și-a pornit câteva proiecte care i-au adus venit pasiv și a deschis o agenție de digital marketing împreună cu un prieten – a vândut-o în urmă cu fix un an.

Despre partea asta de business discutăm la începutul podcastului, după care intrăm în detalii mai personale, de genul:

– De ce nu are niciun cont de social media și obișnuiește să-și lase telefonul acasă zile întregi. Da, uite că se poate să înființezi o agenție de digital marketing de succes și să n-ai nevoie să te lauzi non stop cu asta pe social media. Dacă succesul agenției tale depinde de cât de multe postări pui despre tine pe Facebook, poate că nu ești un om de PR / marketing atât de bun precum te crezi și se va sparge totul precum o bulă de săpun.

– Importanța unor obiceiuri sănătoase (pentru fizic & creier) în rutina zilnică: Mike se trezește zilnic la 5:30, face sport, scrie în jurnal, face liste de idei ca să-și antreneze creativitatea, scrie lucrurile pentru care este recunoscător.

– Are pedepse în cazul în care nu reușește să bifeze taskurile săptămânale pe care și le-a propus. Imaginează-ți cum ar fi să semnezi un contract cu tine prin care îți iei angajamentul să donezi bani unui partid politic pe care nu-l suporți dacă nu-ți faci taskurile săptămânale.

– Vorbim puțin și despre stoicism, fiindcă amândoi ne ghidăm după principiile acestei filosofii și suntem fani Ryan Holiday. Singura carte pe care Mike o are în format fizic este The Daily Stoic. big grin

– Practică sporturi de anduranță: participă la ultra-maratoane (în mai va alerga la o cursă de 100 de kilometri) și se “recuperează” cu curse MTB de câte 12-24 de ore.

Și am discutat și despre cărți, evident – fiindcă este cititor înrăit și a învățat din cărți multe din lucrurile pe care le aplică acum.

Printre cărțile pe care le-a menționat a fost și The 7 Habits of Highly Effective People, așadar asta este cartea pe care o citesc acum. Se numără printre cărțile cele mai recomandate pe The CEO Library. Am zis că anul ăsta îmi pun baza și citesc toate aceste cărți pe care le-am sărit, deși toată lumea le menționează.

Gata, te las să asculți podcastul. Sper să înveți și tu la fel de multe de la Mike precum am învățat și eu:

Self-Improvement Lessons from an Entrepreneur: Mike Benkovich

P.S. dacă ai timp, m-ar ajuta să-mi spui după aia cum ți s-a părut. A fost ceva ce ți-a atras atenția / ai învățat din lucrurile spuse de Mike? Îți place direcția în care m-am dus cu întrebările? Luni voi înregistra următorul podcast cu un invitat, așadar orice fel de feedback e binevenit.

Crocodile hugs!

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed