Cristina’s Friday Read #25 | Preia înapoi controlul

Morning, friends,

Sunt recunoscătoare pentru mesajele pe care le-ați trimis în ultima săptămână pe tema digital anxiety. Le-am citit pe toate, chiar dacă n-am avut timp să și răspund la ele. Sinceră să fiu, încă încerc să-mi dau seama care ar trebui să fie următorul pas optim.

Între timp, am dat peste un ghid simplu și care sper să te ajute: Take Control of Your Phone. Este făcut de Time Well Spent, o organizație (non-profit) înființată de Tristan Harris, ex product manager la Google. De câțiva ani ajută oamenii să conștientizeze pericolele produselor digitale care se luptă pentru atenția noastră. Aruncă un ochi peste material și pe urmă poate-l trimiți și prietenilor, dacă ți se pare util.

Ok, hai să trecem la articolele săptămânii:

1. Changing These 4 Beliefs Will Make You Surprisingly Happy

Trecând peste titlul click-baity, ideile din articolul ăsta sunt un smoothie între filosofia antică a stoicismului și metodele terapeutice ale psihologului Albert Ellis, împachetate de autorul Eric Barker într-un mod ușor de digerat de oricine.
Sunt patru principii sănătoase și pe care le putem pune în aplicare în situații de zi cu zi.

Traffic upsets you. People upset you. Your job upsets you… Wrong, wrong and wrong. Actually, none of those things upset you. Your beliefs about them do. That’s what the ancient Stoic philosophers believed.”

2. Facebook begins its downward spiral

Subiectul ăsta devine laitmotivul newsletterului. Nu voi intra mai adânc în explicații, am scris de atât de multe ori pe tema asta încât mai bine citești direct articolul ăsta din Vanity Fair.

When Zuckerberg looks into his big-data crystal ball, he can see a troublesome trend occurring. A few years ago, for example, there wasn’t a single person I knew who didn’t have Facebook on their smartphone. These days, it’s the opposite. This is largely anecdotal, but almost everyone I know has deleted at least one social app from their devices. And Facebook is almost always the first to go. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, and other sneaky privacy-piercing applications are being removed by people who simply feel icky about what these platforms are doing to them, and to society.”

3. Growing apart and losing touch is human and healthy

DHH, co-fondator & CTO al softwareului de project management Basecamp, creatorul Ruby on Rail și autor, despre unul din motivele pentru care a renunțat la Facebook în 2011: nu vrea să rămână blocat în același cerc social.

Oamenii se schimbă, evoluează – unii într-un ritm mai rapid decât alții. E normal să nu mai ții o legătură atât de strânsă (sau chiar s-o rupi complet) cu cei cu care nu mai ai lucruri în comun, altfel vă trageți reciproc în jos.

„What allowed me to change and prosper was the freedom to grow apart and lose touch with people. It’s hard to change yourself if you’re stuck in the same social orbit. There’s a gravitational force that pulls you into repeating the same circular pattern over and over again. Breaking out of that takes tremendous force.”

4. The Lies Facebook Tells Itself (and Us)

Asta apropo de schimbările anunțate în ultima perioadă, despre cum Zuckerberg va schimba (din nou) algoritmul de afișare din newsfeed.

5. Why willpower is overrated

Creierul nostru, precum oricare alt mușchi, devine obosit pe măsură ce-l folosești. Trebuie exersat în permanență ca să nu se atrofieze.
Dacă stai să-ți începi ziua luând decizii de genul „cu ce mă îmbrac azi?”, „ce mănânc la prânz?”, „să iau mașina sau metroul?”, o să rămâi rapid fără „suc” pentru deciziile cu adevărat importante.
Nu te baza pe simpla putere a minții tale ca să te ții de niște obiceiuri sănătoase. Formează-ți o rutină zilnică și nu te mai expune tentațiilor.

People who are good at self-control seem to be structuring their lives in a way to avoid having to make a self-control decision in the first place.

6. Focus on your own shit

A-ți pierde timpul enervându-te pe competiție este toxic. În loc să te concentrezi pe ceea ce știi tu mai bine să faci, intri într-o spirală care nu-i este nimănui de folos.

Agonizing over your competition doesn’t help you serve your customers better. Being jealous of your peers won’t improve your craft

***

Citatul săptămânii:

Whenever someone says “I’m a (adjective) (noun)” I immediately think they are full of shit. When someone says “I’m a great tennis player”, I immediately wonder why they needed to tell me they are great and it makes me suspicious. “I’m a deep thinker” makes me wonder the last time the person opened a book. “I’m a value-added VC” makes me think “Isn’t that price of admission?

Subscriu. De fiecare dată când cineva simte nevoia să verbalizeze cât de bun e la ceva / ce relație minunată are, mi se aprinde un beculeț de alarmă în cap. Cineva care este sigur pe el nu va simți niciodată nevoia de o astfel de validare.

Cei mai buni profesioniști n-o să se laude niciodată cât de buni sunt ei, fiindcă vorbește munca lor de la sine. Cei care sunt în relații fericite n-o să se afișeze zilnic pe social media cu poze și declarații de iubire (ba chiar am observat că se întâmplă fix invers, de parcă „fake it til you make it” le-ar salva relația).

Citatul este dintr-un articol scris de Brad Feld în urmă cu 3 ani: The Paradox of VC Value Add. Ca să pun în context, Brad este unul din cei mai renumți investitori și antreprenori din lume, face asta cam de dinainte să mă nasc eu. A scris și câteva cărți de bază pentru antreprenori (Venture DealsStartup Life), este introvertit, alergător pe distanțe lungi și nu i-e teamă să strige „that’s bullshit!”.

***

Podcastul săptămânii:

The James Altucher Show Ep. 298 – Ryan Holiday: Competition is For Losers: Invent Your Own Category

Când doi dintre oamenii mei preferați din lumea asta înregistrează un podcast împreună, n-am cum să nu dau play. Mă rog, cred că e a 3a sau a 4a oară când înregistrează împreună.

Pe James Altucher îl urmăresc de vreo 7 ani, de când de abia își lansase blogul. Iubesc lejeritatea cu care împărtășește cele mai grele momente ale lui și nu i-e teamă să-și pună viața pe tavă, cu riscul de a se face de rușine. În prezent e autor și antreprenor renumit la nivel global, dar a trecut prin câteva cicluri de autodistrugere până să ajungă aici. A înființat câteva zeci de afaceri – cele mai multe au eșuat. A câștigat și a pierdut zeci de milioane de dolari în proces. A dus ciocolată celor de pe Wall Street atunci când s-a prăbușit bursa. La un moment dat a vândut tot și a locuit un an prin AirBnB-uri. Este renumit pentru faptul că scrie mereu despre motivele pentru care să nu te angajezi niciodatăsă nu mergi la facultate și să nu-ți cumperi propria casă.

Pe Ryan Holiday presupun că nu mai este nevoie să-l prezint. Autor care a (re)popularizat filosofia stoicilor, împachetând-o într-o formă modernă și ușor de aplicat de oricine. Expert în PR stunts și manipulare media, le-a încercat pe toate, iar acum luptă împtriva tacticilor de acest gen.

Podcastul ăsta al lor mă face să mă simt precum un intrus în conversația unor prieteni vechi care au ieșit la o cafea. Vorbesc despre felul în care scriu zilnic în jurnal, despre cei care scriu cărți doar ca să se dea experți – tactică la care recunosc că au contribuit și ei. Ah, și discută și despre noua carte a lui Ryan Holiday, care apare la sfârșitul lunii viitoare: „Conspiracy: Peter Thiel, Hulk Hogan, Gawker, and the Anatomy of Intrigue”.

***

Cartea pe care o citesc acum:

Simon Sinek – Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action. Ideea de bază e următoarea: dacă nu știi de ce faci lucrurile pe care le faci, atunci cum știi dacă mergi în direcția bună?

Este cartea pe care am ales-o pentru noul book-club The CEO Library. Dacă vrei s-o citești împreună cu noi și să ne spui cum ți s-a părut, poți face asta până pe 14 februarie, când vom înregistra următorul book-talk.

Apropo de The CEO Library, am scris un articol despre cum a evoluat proiectul și noutățile din ultimele zile + ce mai punem la cale: The CEO Library, la 4 luni de la lansare. Te avertizez că e lung.

Weekend cu multă vitamina D!

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed