Cristina’s Friday Read #24: Digital Addicts Anonymous

Hello, my fav peeps in the world,

În urma newsletterului de vinerea trecută, când am vorbit despre lupta mea cu dependența de social media / permanenta conectare digitală, am declanșat o avalanță de mesaje de la voi pe tema asta.

Nu mă așteptam să fim chiar atât de mulți care trecem prin aceleași dificultăți, aceeași stare mizerabilă de anxietate, repulsie și oboseală cauzată de caruselul emoțional din news feed. Consumul pasiv de conținut, încercările disperate de a ne capta atenția unii altora, de a arăta ce viață minunată ducem, de a duce o revoluție postată pe Facebook.

Nu mă așteptam nici să mă anunțați că luați aceeași măsură radicală ca și mine și că vă închideți contul de Facebook – nu știu dacă asta este soluția pe termen lung. Nu rezolvăm rădăcina, ci doar eliminăm un factor.

Dar mi-ați dat o idee. Aș vre să adun mai multe mesaje de la voi pe tema asta (digital addiction) într-un singur loc – poate un document în Google Drive? Nici măcar nu contează forma, scopul este să fie de ajutor altora, să vadă că nu sunt ei singurii nebuni care se luptă cu asta. E mai ușor atunci când știi asta.

So, în concluzie, dacă vrei să contribui, te invit să-mi scrii câteva rânduri despre experiența ta cu mediul diigtal – indiferent că e vorba de social media, știri politice, dependența de telefon, notificările permanente, goana după like-uri etc și cum te face să te simți.

Ok, trec la articolele săptămânii:

1. The presence prison

„Seen”, „Available”, „Online now”. Le urăști? Jason Fried, co-fondatorul Basecamp, vorbește despre pericolele venite cu această conectare permanentă, mai ales în mediul de muncă.
Echivalentul din offline ar fi următorul: ce este mai important, să vadă toată lumea că ajungi primul la birou și să pleci ultimul… sau să-ți faci treaba cât poți tu de bine, astfel încât să se reflecte în rezultate?

2. Your likes, hearts, and flattering comments are bad for my brain

Un articol scris de celălalt co-fondator Basecamp, David Heinemeier Hansson, despre dependența de social media. Mai exact, de toate acele triggers pozitive și cum riști intri într-o spirală când nu te mai mulțumește nimic, ai nevoie de și mai multe like-uri, și mai multe share-uri, și mai multe comentarii de laudă.

3. Don of the Dirtbags: An Interview with Yvon Chouinard

Un interviu cu fondatorul Patagonia – este fascinant ce brand și cultură extraordinară au, nu mă mir că se apropie de cult.

„Yvon Chouinard has been wearing the same flannel shirt for 20 years. The 75-year-old conservationist, out-of-the-box thinker, athlete and craftsman is also anti-consumerism, always pushing Patagonia, the company he founded, to find solutions to the global environmental crisis. In the following interview, we asked Chouinard what he thinks his legacy will be. It turns out he “couldn’t really care less,” but we speculate it will be measured not by what he’s encouraged us to do more of (be in nature, be personally responsible, simplify) but by what he hopes we’ll do less of (buying, spending, polluting). In short, Chouinard wants us to stop being consumers and start being thoughtful global citizens.”

4. The Truth About Streetwear

Despre isteria din ultimii ani din jurul brandurilor de streetwear. It’s all hype, smoke and mirrors!

5. The Don’ts That Turned Alexis Ohanian into the Leader He Is Today

Un material despre Alexis Ohanian, co-fondatorul Reddit, plin de lecții pe care le putem învăța și aplica. Este despre toate dățile când a spus NU – la ocaziile de socializare, la concentrat pe lucruri inutile. Inclusiv designul (urât) al lor sau faptul că n-au avut aplicație de mobil până de curând.

***

Citatul săptămânii:

„Many of us have bought into the cliché „pursue your passion.” For many, that is terrible advice. In your 20s, you may not really know what your best skills and opportunities are. It’s much better to pursue learning, personal discipline, growth. And to seek out connections with people across the planet. For a while, it’s just fine to follow and support someone else’s dream. In so doing, you will be building valuable relationships, valuable knowledge. And at some point your passion will come and whisper in your ear, ”I’m ready.” (Chris Anderson, cel care deține TED, pentru Tribe of Mentors)

Și Cal Newport (autorul Deep Work și So Good They Can’t Ignore You) a ținut câteva discursuri pe tema asta: Why „Follow Your Passion” is Bad Advice

În urmă cu 10 ani eram o copilă idioată care ținea discursuri în fața a sute de oameni și îi sfătuiam să-și urmeze pasiunea. Oh, boy, cât de prostuță eram. La 20 de ani este imposibil să știi care-ți este cu adevărat pasiunea și n-ai cum să-ți dai seama dacă este o idee bună să faci asta – nu este de ajuns să te pasioneze un subiect, sunt multe alte planete care ar trebui să se alinieze. Și mi-am demonstrat singură în timp cât de tare mă înșelam – m-am încăpățânat și am tras cu dinții de o industrie de care eram pasionată, deși nu era deloc potrivită pentru mine. Evident, nu s-a terminat ok (am vorbit deja despre asta în articolul cu Lecțiile din 2017).

***

Podcastul săptămânii:

Tony Robbins on Morning Routines, Peak Performance, and Mastering Money

Aveam o părere proastă despre Tony Robbins, dar fără să fie bazată pe vreun argument rațional. Niciodată nu am stat să mă documentez despre el, nu i-am citit nicio carte, nu am văzut documentarul despre el. Pur și simplu credeam că este genul de autor / antreprenor / self-help American bullshitting star care prinde la oamenii slabi – iar prin slabi nu mă refer la kilograme.
Deoarece este urmărit de câțiva oameni pe care-i admir și în care am încredere, am zis să sap ceva mai adânc pe subiect, să-mi demonstrez că mă înșel și să înțeleg cum s-a ajuns la isteria asta din jurul lui.
Am început prin a asculta episoadele când a fost invitat în podcastul lui Tim Ferriss (20142016) și da, recunosc. sunt mari șanse să mă fi înșelat și să fiu o superficială. În loc să fi făcut what I do best (documentarea), mi-a fost mai ușor să mă las pradă repulsiei cauzată de expunerea lui uriașă.

***

Cărțile pe care le (re)citesc acum:

Richard Branson – Losing My Virginity &  Finding My Virginity – Am auzit atât de multe povești despre Richard Branson și cum a înființat afacerile Virgin, încât am senzația că unesc niște piese de puzzle în imaginea de ansamblu.

Eric Ries – The Lean Startup – Este cartea pe care au recomandat-o cel mai des antreprenorii cărora le-am luat interviuri pentru The CEO Library. Este și cartea despre care am discutat în noul nostru episod de podcast – povestim ce am învățat din ea, cum am aplicat tacticile din ea în afacerile anterioare și cum le putem aplica și la proiectul actual.

Pe vinerea viitoare.

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed