Cristina’s Friday Read #15: despre salariile altora, Holocaust, stoicism și leadership fără bullshit

Cafeaua e pregătită? Ți-ai pus căștile în urechi, ca să nu te întrerupă careva? Să știi că încă mai ai o șansă să fugi până la toaletă –  newsletterul de azi e extreeeeem de lung… Ok, ready, set, go!

1. 38 Leadership Principles From The Greatest Business, Military, Political and Sports Leaders

Din seria „niciun newsletter fără Ryan Holiday”, azi avem un articol cu 38 de principii învățate de la unii din cei mai mari lideri din istorie. În mod normal mă feresc de astfel de liste și generalizări (corelație ≠ cauzalitate), dar ăsta e bine documentat și merită citit. Începe cu lecția asta:

„[*] A Leader Reads — In his 2013 letter to shareholders, Warren Buffett explained that a single book, The Intelligent Investor, written by his mentor Benjamin Graham was, “of all the investments I ever made…[it] was the best.” Leaders read. Truman supposedly said, “Not all readers are leaders, but all leaders are readers.” Generalizations are usually worthless, but you can pretty much take this one to the bank.”

2. What Viktor Frankl, 50 Cent, and My Mother Taught Me About Death

Un guest post de pe Daily Stoic, scris de Matt Joyner, despre cum i-au schimbat viața moartea mamei lui, cartea lui Viktor Frankl (psihiatru, supraviețuitor al Holocaustului) și… cartea lui 50 cent.

3. How to Remember What You Read

Farnam Street Blog e unul din locurile mele favorite pentru a-mi antrena creierul. În articolul ăsta explică de ce nu e de ajuns să citești o carte, ci depinde și de cum o citești, de ce speedreading e bullshit, și ce poți să faci ca să citești într-un mod mai eficient. Btw, e un articol destul de lung, deci acordă-ți ceva timp ca să treci prin el. Și salvează-l, fiindcă sigur vei dori să revii.

4. How we pay people at Basecamp

Nu știu alții cum sunt, dar eu mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă prin curtea altora. Uneori fac asta la propriu: mai stau să mă uit pe Google Street View prin curtea celor din Noua Zeelandă (superbe căsuțe). Dar de data asta mă refer la businessuri.

Articolul ăsta explică într-un mod detaliat cum sunt plătiți angajații Basecamp. inclusiv câte zile de concediu / maternitate au, cum gândesc bonusurile sau măririle de salariu, câți bani oferă pe lună pentru sport și multe alte „goodies” (să iei la rând și toate articolele din el). Plus o părere foarte sănătoasă despre „job hopping”.

Jur că ăsta e ultimul articol pe care-l dau legat de Basecamp! Or not. Mai vedem.

5. Episodul 108 – Podcast Ceva Mărunt

Asta e bonus, pentru când ai o oră la dispoziție: mă găsești în cel mai recent episod Ceva Mărunt, podcastul lui Sergiu și Toma. Ne-am văzut la o narghilea și am vorbit despre stoicism, bărbați în colanți, bărbați care mănâncă sticlă, suptul de măsele în metrou (argh!), dacă talentul și genele bat munca grea, am recomandat cărți, podcasts și multe alte aberații.

Să-mi zici și mie cum a ieșit, fiindcă eu refuz să urmăresc orice înregistrare cu mine.

Mi-a ajuns comanda de la Amazon (love it când 20 de cărți ajung din UK în București în 5 zile, versus 4 cărți București-București în 30+ de zile), ceea ce înseamnă că:
1. YAY, cărți noi, miros de tipografie! *dancing around the colete precum o nebună*
2. Obișnuiesc să citesc în batch – am perioade când citesc multe cărți într-un timp extrem de scurt, urmate de perioade când o iau mai ușor. Precum atunci când exagerezi cu mâncarea, dar varianta cu hârtie. Perioada asta se va încadra în prima categorie, așadar sunt slabe șansele să mă mai dezlipiți de ele.
3. Când lovește realitatea: nu-mi mai ajung rafturile de la Ikea, unde le mai pun și pe astea?! O să mă dea cărțile afară din casă. Sau o să intru în faliment și o să-mi construiesc o casă din cărți.

The Hard Thing About Hard Things a lui Ben Horowitz este una din cărțile alea proaspăt intrate pe mâinile mele. M-am tot lovit de ea în ultima perioadă, până când am zis că e cazul s-o și citesc, ca să aflu ce pierd. Fiind lăudată de fondatorii/CEOs Facebook, Google, PayPal, Twitter, Dell, mi-era teamă să nu se ridice la nivelul așteptărilor (mi-am mai luat țeapă cu câteva).

De data asta n-am regretat, m-am îngropat în ea și n-am mai lăsat-o din mână. Iar acum stau și ascult podcasturi/interviuri cu Ben Horowitz și Marc Andreessen, sunt noile mele obsesii de oameni pe care-i stalkeresc prin tot internetul. Îmi cer scuze dacă i-ai descoperit înaintea mea, știu că oamenii sunt legende, dar la mine ajung uneori cu lag epifaniile.

Pentru cine nu știe despre cine vorbesc și ce-i face atât de speciali: Horowitz și Andreessen sunt printre puținii antreprenori din Silicon Valley care au fondat împreună și au avut succes cu mai multe companii la rând. Au început în ’99, fix înainte să explodeze bula .com, iar acum conduc venture capital firm Andreessen Horowitz, investind în companii precum AirBnb, GitHub, Facebook, Twitter, Pinterest și multe altele (am renunțat să mai încerc să traduc terminii ăștia din engleză în română, so deal with it).

Cartea asta e must-read pentru oricine vrea să fie un lider mai bun și s-a săturat de bullshitul obișnuit din cărțile de management. Câteva exemple de subiecte abordate în ea:
– Cum să-ți concediezi un prieten loial care lucrează la tine’n companie.
– Cum să angajezi pe cineva din firma unui prieten,
– Cum să angajezi oameni, în general, și să le faci trainingul.
– Cum să comunici în situații de criză, atunci când totul o ia razna și ești nevoit să dai afară sute de oameni.
– Ce faci cu oamenii deștepți care nu sunt buni ca angajați.
– De ce să nu îndulceți adevărul (și să nu te minți pe tine, în primul rând).

Și multe altele, toate foarte practice și ancorate în realitate. De altfel, Ben spune încă din introducere că nu există rețete care să-ți garanteze succesul și nici nu încearcă să ofere așa ceva.

Atât pentru săptămâna asta. Pe vinerea următoare!

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed