Cristina’s Friday Read #6 || Cum să iei notițe, 1000 de fani adevărați și uneltele titanilor

Bună dimineața,

Am o veste bună cu care încep mail-ul de azi (a se citi: cu care de abia așteptam să mă laud). Dacă ai urmărit cu atenție mail-urile pe care le-am dat până acum, atunci nu este o surpriză faptul că Ryan Holiday se numără printre oamenii mei / scriitorii / oamenii de marketing favoriți.

Dacă totul iese bine, vinerea următoare o să mă număr printre cei care participă la o sesiune privată de Q&A cu el. E felul lui de a mulțumi celor care au pre-comandat cea mai recentă carte pe care a publicat-o, Perennial Seller (am povestit despre ea în al doilea newsletter trimis). So, yay! Ține-i pumnii unui copil care așteaptă asta precum prima ninsoare (comparație proastă? am lovit un punct sensibil? încă nu vrei să accepți că azi e 1 septembrie și vine iarna…?).

Și acum linkurile săptămânii:

1. How to Take Notes Like an Alpha-Geek (Tim Ferriss, 2007) // The Notecard System: The Key for Remembering, Organizing and Using Everything you Read (Ryan Holiday, 2014) // The Feynman Notebook Method (Cal Newport, 2015) // The Top 3 Most Effective Ways to Take Notes While Reading (FarnamStreetBlog, 2013)

În urma mail-ului de săptămâna trecută, în care spuneam că citesc foarte încet fiindcă stau să iau notițe din cărți, mai multă lume m-a întrebat ce sistem am pentru a face asta. Cred că e o chestiune de trial & error, până-și găsește fiecare sistemul care i se potrivește. În cazul meu, e un mix între marcat fizic cărțile + transcris ideile principale în Google Drive.

Am grupat la un loc mai multe linkuri pe tema sistemelor folosite de alții pentru a lua notițe, poate te inspiră.

2. Here’s How Some of the World’s Great Writers Begin Their Workdays

Cafea. Liniște făcută cu ajutorul unor dopuri de urechi destinate în mod normal șantierelor de construcții. Sau poate niște jazz? Muzică clasică?

Dacă vrei să știi cum își încep ziua oamenii care trăiesc din scris, aruncă un ochi peste articolul ăsta. Este o compilație a interviurilor luate de Ryan Holiday pentru unul din proiectele lui.

Iar dacă te pasionează subiectul și vrei să citești și mai multe despre asta, vezi poate-ți face cu ochiul cartea Daily Rituals scrisă de Mason Currey.

3. First, Ten

Seth Godin a publicat mii de articole pe blogul lui în ultimii 15 ani. Când a fost invitat în podcastul lui Tim Ferriss, a spus că acesta este primul articol pe care l-ar recomanda. Este un articol din 2008, în care comprimă ce consideră el a fi secretul marketingului.

4. 1,000 True Fans

După ce ai citit articolul de mai sus, continuă cu articolul ăsta scris de Kevin Kelly (unul dintre cei care au pus umărul la lansarea revistei Wired).

Conceptul descris se numără printre motivele pentru care obișnuiesc să:
– Îmi șterg din „fanii” de pe pagina de Facebook – îi șterg pe toți cei care au dat like și mi-e clar nu sunt interesați de ceea ce public eu acolo.
– Dau ban celor care-mi dau follow pe Instagram și nu interacționează niciodată cu postările mele / au dat follow doar ca să primească înapoi.
– Voi dezabona pe toți cei care nu deschid newsletterul Friday Read timp de 3 săptămâni la rând.

Yup. Prefer să am mai puțini abonați, dar care să fie cu adevărat interesați de aceste mail-uri kilometrice pe care le scriu.

Am o confesiune de făcut. Obișnuiesc să îndoi paginile cărților pe care le citesc, ca să revin ușor după aia la anumite pasaje interesante sau utile. Și ca și cum asta n-ar fi de ajuns, le mai și marchez cu creionul sau scriu tot felul de gânduri pe margine.

Sper doar ca în acest moment să nu strigi revoltat spre ecrane „BLASFEMIE!” sau să pregătești evenimente în piața publică a rețelelor sociale, cu scopul de a salva cărțile de pe mâinile lui Chipurici.

Cartea pe care o recomand azi este Tools of Titans a lui Tim Ferriss. Am devorat-o la sfârșitul anului trecut și, din cele peste 600 de pagini ale ei, n-a scăpat niciuna nemarcată. După aia am mai cumpărat câteva exemplare din ea și le-am oferit cadou prietenilor de Crăciun – atât de mare impact a avut. Am recitit-o zilele trecute, ca documentare pentru un proiect pe care urmează să-l lansez în curând.

Este o compilație a lecțiilor învățate de Tim Ferriss de la cei pe care i-a avut invitați în podcastul lui. Oh boy, și ce invitați a avut! Doar crema cremelor. I-a „disecat” pe cei considerați a fi cei mai buni în domeniile lor, de la sportivi de performanță la medici, antrenori, investitori, vloggeri, bloggeri, actori, muzicieni etc.

Să arunc cu câteva nume de invitați, ca să-ți faci o idee: Arnold Schwarzenegger (așa am ajuns ulterior să-i citesc auto-biografia, pe care v-am recomandat-o în urmă cu două săptămâni). Casey Neistat. Malcolm Gladwell. Paulo Coelho. Maria Popova (presupun că urmărești Brain Pickings, nu?). Seth Godin. Peter Thiel. Edward Norton. Jamie Foxx. Brene Brown. Alain de Botton. Ah, și Ryan Holiday, evident.

Cartea e împărțită în trei secțiuni mari, Healthy, Wealthy și Wise, în funcție de domeniul celor intervievați. Capitolele sunt independente, le poți citi în orice ordine ai chef.

Și că tot am adus vorba de podcasts, dacă ai puțin la dispoziție, aș fi curioasă să știu dacă urmărești. E vreunul pe care mi l-ai recomanda? Deocamdată nu prea consum conținut de acest gen, mi-e greu să mă concentrez să ascult, dar poate că încă n-am descoperit eu unul îndeajuns de interesant încât „să mă țină în priză”.

Cam atât pentru săptămâna asta. Pe următoarea vineri!

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed