Cristina’s Friday Read #5 || De ce nu învățăm din istorie, noi lecții din stoicism și dieta media pe bază de zahăr

Neața!

Încep newsletterul direct cu un scurt anunț administrativ. În ultima săptămână am observat că a crescut enorm numărul celor care mă urmăriți (mi-a căzut puțin fața când m-am uitat peste statistici, am crezut că este vreo eroare, dar a doua zi erați încă acolo so…I guess not).

Dacă te numeri printre „boboci” și vrei să citești și ce am trimis până acum, găsești aici toate mail-urile anterioare, și imediat ce o să-mi fac puțin timp voi include în template-ul newsletterului un buton cu link spre arhivă (ca să apară automat în toate mail-urile viitoare).

Înainte de recomandările zilei, am o rugăminte rapidă (sau mai degrabă curiozitate): vreau să-mi spui la ce alte newsletters mai ești abonat. De fapt, cred că întrebarea ar trebui formulată astfel: mai ești abonat la alte newsletters? Întreb fiindcă sunt în căutarea unor surse noi și mișto de informații, în special chestii legate de cărți, iar Tata Google și Mama Reddit nu prea mi-au fost de ajutor.

Și acum să trec la ce te interesează:

1. Stoicism 101: A Practical Guide for Entrepreneurs

Pentru că articolul de săptămâna trecută cu cele 100 de lecții învățate din stoicism a fost primit mult mai bine decât mă așteptam, am mai revenit cu unul pe această temă.

Este o introducere în stoicism pentru antreprenori, scrisă de Ryan Holiday (da, mențin tradiția, niciun newsletter fără Ryan Holiday) și publicată ca guest post pe blogul lui Tim Ferriss (un alt scriitor pentru care am dezvoltat o obsesie și am ajuns să citesc tot ce a scris vreodată).

Articolul este din 2009, dar principiile explicate în el rămân de actualitate. E unul din lucrurile care m-au atras la stoicism: deși e o filosofie veche de câteva mii de ani, ideile de bază sunt extrem de practice, nu sunt lucruri abstracte sau pe care să nu le poți aplica.

2. The Feynman Technique: The Best Way to Learn Anything

De câți oameni este nevoie să spună că au fost influențați de povestea cuiva până când intră FOMO în acțiune și vrei neapărat să afli și tu ce ratezi?

Richard Feynman este unul din numele de care m-am tot lovit, deși sursele n-aveau nicio legătură între ele – de la diverse articole scrise de bloggerii pe care-i urmăresc, până la recomandări de cărți făcute de unii din cei mai mari antreprenori din lume. Renumit pentru munca lui în fizica cuantică și laureat al premiului Nobel, domnul Feynman a început recent să mă țină trează nopțile cu poveștile lui.

Încă nu-l includ în secțiunea de cărți recomandate (pentru simplul motiv că vreau întâi să îi duc până la capăt memoriile), dar vă recomand în schimb să citiți acest articol despre tehnica pe care o folosea pentru a învăța lucruri.

3. The Candy Diet

„Is it possible we’ve made things simpler than they ought to be, and established non-curiosity as the new standard?”

Cât timp am putea rezista dacă am mânca doar dulciuri?

Un articol scurt și inspirațional, în stilul clasic Seth Godin, despre goana media după clickuri / vizualizări.

4. Cum să citești mai mult

De când am pornit acest newsletter, a explodat numărul oamenilor care mă întreabă cum fac să citesc atât de multe cărți. Am zis că e mai ușor să scriu un articol pe tema asta și să dau direct link spre el, decât să stau să rescriu de fiecare dată aceleași idei pentru fiecare om în parte.

Așadar, dacă vreți să știi care este secretul meu și ce trucuri folosesc ca să citesc mai mult… (spoiler alert: nu există niciun truc. sorry!).

De ce nu învățăm din istorie? De ce o uităm și tindem să repetăm aceleași greșeli la nesfârșit? Astea sunt câteva din întrebările la care speram să găsesc noi răspunsuri atunci când am început să citesc „Why Don’t We Learn From History?„, carte scrisă de B. H. Liddell Hart.

Hart a scris despre istoria militară și, în același timp, ideile lui au influențat felul în care a fost scrisă istoria celui de-al Doilea Război Mondial (a fost chiar consultant pentru „pionii” implicați).

Cartea este scurtă, are doar o sută și ceva de pagini, dar cred că tocmai asta mi-a plăcut la ea. Are o privire excelentă de ansamblu, reușește să explice în puține cuvinte în ce constă puterea. Abordează subiecte precum profilul psihologic al dictatorilor, ordinea mondială și multe altele de acest gen.

Se leagă la fix de un documentar pe care am început să-l urmăresc luna trecută pe Netflix, despre cel de-al Doilea Război Mondial – a scris și nwRadu despre el, dacă te pasionează subiectul.

P.S. Concursul de săptămâna trecută încă este live & kicking. Voi spune stop și voi trimite premiile de abia la finalul acestei luni.

Cam atât pentru săptămâna asta. Pe vinerea viitoare!

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed