Cum să citești mai mult

„Cum reușești să citești atât de mult? Mi-ar plăcea și mie, dar nu am timp.”
„Cum să fac și eu să citesc atât de rapid? Sigur ai niște trucuri, învață-mă și pe mine.”
„Tu când mai apuci să dormi? Dacă citești atâta, sigur nu dormi.”

Sunt întrebări pe care le aud din ce în ce mai des, mai ales de când am pornit newsletterul și am început să recomand câte o carte pe săptămână.

Îmi pare rău, știu că veți fi dezamăgiți, dar nu am niciun mare secret de dezvăluit. Îmi dorm toate orele de care am nevoie, altfel nu funcționez (nu mă trezesc niciodată cu alarma). Nu citesc mai rapid, dimpotrivă, citesc extrem de lent deoarece obișnuiesc să-mi iau notițe. Și, din păcate, încă nu am acces la servicii de clonare sau mașina timpului.

Dar da, există câteva lucruri pe care le fac diferit față de ceea ce a ajuns să fie considerat „normal”:


1. Cititul este prioritar.


Dar n-a fost dintotdeauna așa. Am avut o lungă perioadă în care nu duceam până la capăt nici măcar o carte într-un an. Învățasem să citesc singură pe când eram foarte mică, devoram orice găseam prin casă. După ce am intrat la școală și cititul a devenit obligatoriu, am căpătat o repulsie de care am mai scăpat de abia după terminarea facultății.

Am reînceput să citesc când am conștientizat cât de important este pe termen lung în munca mea și cât de mult mă poate ajuta să evoluez. Otto von Bismark spunea că „Fools learn from experience. I prefer to learn from the experience of others„. Dacă mă lovesc de o problemă pe care nu știu cum s-o abordez, cu siguranță s-au mai lovit și alții mai deștepți de ea înainte.

Acum acord cititului la fel de multă importanță precum altor activități esențiale, în serie cu somnul, sportul sau spălatul pe dinți. Da, pot funcționa fără ele pe termen scurt, dar pe termen lung n-o să-mi fie bine.

Regret toți acei ani în care nu am citit, sunt ani în care alții au luat un super avans. Așa cum alții se miră că citesc eu atât de mult, așa mă mir și eu de cât au citit alții, iar toți oamenii pe care-i admir au înțeles rolul pe care-l joacă cititul în evoluția lor. Trei exemple rapide:

 • Elon Musk, atunci când a fost întrebat cum a învățat să construiască rachete, a zis că a citit cărți. A citit extrem de multe cărți, încă din copilărie.
 • Bill Gates citește 50 de cărți pe an, ba chiar se retrage timp de câteva săptămâni doar ca să citescă (după care scrie la el pe site ce cărți a citit și recomandă).
 • Warren Buffett își petrece 80% din zi citind și consideră că e cheia succesului lui: „Read 500 pages every day. That’s how knowledge works. It builds up, like compound interest. All of you can do it, but I guarantee not many of you will do it.”

 • 2. Am mereu o carte la mine.


  Nu ies niciodată din casă fără o carte (sau două… ). Profit de fiecare minut liber pe care-l am ca să mai citesc puțin, măcar câte o pagină.

  Circul în fiecare zi cu metroul aproximativ o oră, timp în care citesc. Dacă trebuie să mă întâlnesc cu cineva și ajung mai devreme, profit și citesc. Dacă am o programare la medic, citesc cât timp stau în sala de așteptare. Am citit chiar și la petreceri sau în sala de fitness, așteptând să intru la spinning.

  (N-o să înțeleg niciodată de ce e mai acceptabil social să o freci pe mobil în loc să citești o carte fizică – aș putea citi pe mobil, de ce face formatul diferența în ochii altora?)


  3. Am tăiat din lucrurile care-mi mâncau cel mai mult timp vs beneficiile aduse.


  Până în urmă cu vreo 2 ani, aveam impresia că nu stau foarte mult pe Facebook. Ce însemna „foarte mult”? Nu știam să spun exact, era un termen relativ, pur și simplu așa simțeam la momentul respectiv: că nu stau chiar atât de mult pe Facebook.

  M-a lovit realitatea după ce am instalat o aplicație care-mi spune exact câte minute petrec în fiecare zi pe fiecare site. Mi-am văzut de treabă și am uitat de ea timp de vreo lună, după care m-am uitat pe rezultate și m-am simțit de parcă-mi dăduse careva cu ciocanu’n cap. Subestimasem grav timpul pe care-l iroseam pe Facebook: mi se ducea cel puțin o oră din zi astfel. Asta doar din browserul laptopului, fără aplicația de mobil, care cu siguranță mânca încă pe atât.

  Dacă nu vi se pare atât de mult, apucați-vă să calculați cât înseamnă în total într-un an. Spoiler: două săptămâni! Câte ați face dacă ați avea 2 săptămâni în plus într-un an?

  Am trecut după aia prin etapele clasice unei dependențe, de la negare la furie, rezistență, negociere. Am luat următoarele măsuri pentru a încerca să îmblânzesc bestia și să preiau înapoi controlul:

 • Am dezinstalat aplicația de Facebook de pe mobil. Asta se întâmpla în urmă cu două ierni.
 • Timp de un an am continuat să intru pe Facebook din browserul telefonului. M-a forțat să fiu productivă – intram doar dacă era neapărat nevoie să postez ceva, rezolvam și ieșeam. E bătaie de cap dacă vrei să stai pe Facebook doar din browserul mobil, no fun in that. Am renunțat în primăvară și la varianta asta, deci acum nu mai intru deloc-deloc de pe telefon.
 • Am scos Facebook-ul de la bookmarks din browserul laptopului, ca să nu mai fie întotdeauna acolo, sub nasu’ meu, la doar un click distanță.
 • Pe browserul laptopului am instalat o aplicație care-mi limitează timpul pe care-l petrec pe Facebook la doar 10 minute pe zi. Am 10 minute în care să intru, să-mi fac treaba și să ies. După ce se termină alea 10 minute, îmi blochează accesul și îmi afișează mesajul „Shouldn’t you be working?„. Yup, I should.
 • Am schimbat abordarea pe care o am cu mesajele private, acum funcționez după ce spunea Tim Ferriss: „Develop the habit of letting small bad things happen. If you don’t, you’ll never find the time for the life-changing big things„. Relațiile importante nu se întrețin pe Messenger. Dacă de asta depinde supraviețuirea unei prietenii, atunci ceva e greșit. Dacă e vorba de comunicare profesională, atunci nu e nimic profesional în a comunica exclusiv acolo.

 • Dacă aș mai fi fost în liceu, când aveam complet alte nevoi de socializare, atunci cu siguranță statul pe Facebook ar fi fost viața mea. Am avut la rândul meu nopți întregi pierdute vorbind la telefon sau pe mIRC și Hi5 (precursorul kitschos al Facebookului – pentru cine e mai tânăr și nu știe la ce mă refer).

  Dar nu mai sunt în liceu, așa că mi s-au schimbat și prioritățile. Până acum nu s-a întâmplat nicio catastrofă, n-am simțit că am avut ceva de pierdut fiindcă n-am intrat X zile pe Facebook. Dimpotrivă, am reușit să filtrez mare parte din zgomot și mi-a scăzut nivelul de anxietate. Lucrurile importante ajung oricum la mine pe alte căi.

  Probabil că voi avea mereu o bătălie de purtat, Facebook-ul e precum o relație toxică. Mi-ar plăcea să pot renunța mâine la el, dar încă are un rol important în domeniul în care lucrez. Este sursa principală de trafic pentru acest blog, de exemplu (doar încă un motiv pentru care militez pentru newsletter).

  Asta cu Facebook se poate aplica și în alte cazuri. Cunosc mulți oameni care mi se plâng non-stop că nu au timp, că ar vrea să citească mai multe cărți, dar:
  – Urmăresc câteva seriale în paralel și sunt mereu la zi cu ultimele episoade. Înțeleg nevoia de relaxare și deconectare la finalul zilei, dar e și ăsta un exces care trebuie conștientizat.
  – Sunt conectați în permanență la Instagram, dau like sau văd un Insta story în secunda imediat următoare postării. E la fel de periculos precum Facebook sau Twitter sau oricare altă rețea.
  – Dau încontinuu refresh la diverse bloguri sau site-uri de știri și se scandalizează singuri.

  …și sigur mai sunt și alte exemple de găuri negre ale timpului.

  Dacă vreți să citiți mai multe pe tema asta, recomand cartea Deep Work scrisă de Cal Newport, cea pe care am recomandat-o și în primul newsletter. Are un întreg capitol dedicat lucrurilor la care merită renunțat, cu tot cu exemple practice.  ***

  Cam astea sunt cele trei etape mari prin care am trecut ca să citesc mai mult. Recapitulare rapidă:
  1. Schimbat mindset-ul și făcut din citit o prioritate.
  2. Avut mereu o carte la îndemână.
  3. Identificat activitățile care mănâncă cel mai mult timp / aduc cele mai puține beneficii și înlocuit cu citit cărți.

  Mai multe sfaturi pe tema asta (unele din ele sunt asemănătoare cu ale mele):

 • How to read more – a lot more (Ryan Holiday)
 • How to Read More: The Simple System I’m Using to Read 30+ Books Per Year (James Clear)
 • How I Tricked Myself Into Reading More Books (LifeHacker)
 • Tips and tricks for how to read more (BookRiot)


 • Dacă aveți experiențe proprii pe tema asta și credeți că ar fi de folos celor care s-au lovit de problemă, please do share (dar aici în comentarii, nu pe Facebook big grin ).

  VREI MAI MULT?

  Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

  PE ACEEAȘI TEMĂ

  COMENTARII

  4 comentarii

  4 comentarii. Leave new

  • A Constantin
   23 aug. 2017 21:10

   La punctul 3. – folosesc lifelog pentru contorizarea utilizarii pe mobil – Facebook imi consuma 30 ore/luna iar whatsapp 48 ore/luna. Nu pot sa salvez toate cele 80 de ore dar daca as salva 40 de ore ar fi ceva… Trebuie doar sa vreau

   Răspunde
   • Salut.
    Poti sa.mi dai mai multe detalii despre aplicatia lifelog. Am vazut ca sunt mai multe.
    Iti multumesc anticipat.

    Răspunde
  • Bune sfaturi. Am să port si eu mai des kindle-ul cu mine.
   Alte lucruri utile;
   – ascult în mașină, sau la sport, audioboks ( abonament audible cu o carte pe lună)
   – am listă de cărți de citit pe Goodreads (mă motivează să termin ce citesc, să încep altă carte)
   – obiectiv de minim o carte per concediu
   – citit dimineața, în loc de seara

   Răspunde
  • Acest articol, pe langa celelalte, ma face sa te admir inca si mai mult decat o faceam deja, in primul rand pentru cum gandesti.
   Mi-a mai placut sinceritatea cu care povestesti ca nu prea citeai odinioara si cum te-ai schimbat.
   Ma voi stradui sa pun in aplicare sfaturile pe care le dai aici, sunt niste sugestii rezonabile.

   Răspunde

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Fill out this field
  Fill out this field
  Te rog să introduci o adresă de email validă.
  You need to agree with the terms to proceed