Cristina’s Friday Read #4 || 100 de lecții din stoicism, ghid pentru întâlniri productive și Terminatorul la puterea a 5a

Mornin’, sunshine!

Azi ne citim ceva mai devreme decât de obicei. Până va ajunge acest mail la tine în inbox, voi fi deja în plin proces de evadare din capitală. Destinația? Spre liniștea și caprele din munții Făgăraș, o zonă unde mă simt ca acasă. Probabil fiindcă de acolo îmi și trag „rădăcinile”.

În urmă cu mai bine de un secol, stră-stră-stră-străbunicul meu obișnuia să traverseze Carpații prin Vama Cucului (între Negoiu și Moldoveanu), cu zeci de cărți după el, pe care le distribuia ulterior prin satele din Transilvania. Un „hobby” care l-a băgat la închisoare: cărțile i-au fost confiscate și arse de autoritățile austro-ungare, iar pe el l-au arestat pentru “acte de uzurpare a statului maghiar” (a fost grațiat și eliberat ulterior, la intervenția lui Carol I).

A adus cu el în total peste 200.000 de cărți în 30 de ani – mda, com’on! He set the bar waaay too high, eu una voi fi mulțumită dacă voi aduce o singură carte în viața unui om.

Dar gata cu poveștile, înapoi în prezent, la articolele pe care ți le propun pentru acest sfârșit de săptămână:

1. Stop People from Wasting Your Time || Stop Going to Meetings That Don’t Have Agendas || Let Me Work, Please: A Case for Fewer & More Productive Meetings

Dacă:
✓ te-ai trezit vreodată în întâlniri al căror scop nu ți-era foarte clar…
✓ sau care s-ar fi rezolvat la fel de bine și printr-un email un pic gândit…
✓ sau la care au participat oameni care ar fi putut să lipsească și să nu se simtă vreo diferență…

…atunci poate că te vor ajuta aceste trei articole. Toate abordează aceeași temă: cum să eficientizezi la maxim întâlnirile, astfel încât să nu se mai irosească timp și energie.

2. 100 things I learned in 10 years and 100 reads of Marcus Aurelius’s Meditations

Am promis că nu voi avea niciun newsletter fără Ryan Holiday, dar sunt șanse mari ca acest mega-articol să te țină ocupat încă 3 săptămâni de acum înainte (să nu zici că nu te-am avertizat). Conține 100 de lecții învățate din Meditații – jurnalul lui Marcus Aurelius, una din cărțile de bază ale stoicismului.

S-ar putea să fie cel mai subiectiv articol pe care l-am recomandat până acum, fiindcă: 1) de câțiva ani încoace am început să mă ghidez după principiile acestei filosofii; 2) se numără printre cărțile mele favorite, la care tot revin (și pe care o tot dau cadou prietenilor – când newsletterul ăsta va ajunge la angajații Cărturești, vor înțelege de ce le tot dispare stocul cu Meditațiile).

Dacă duci articolul până la capăt și vrei să afli mai multe despre stoicism, aruncă un ochi și peste The Daily Stoic. Este tot proiectul lui Ryan Holiday, are o carte cu numele ăsta, lansată la sfârșitul anului trecut, și o promovează inclusiv printr-un newsletter pe care-l trimite zilnic, la prânz, cu câte o pastilă scurtă de înțelepciune stoică.

3.  Make three lists

Un articol scurt și inspirațional, în stilul clasic Seth Godin, despre trei liste pe care îți propune să le faci atunci când te gândești să începi un proiect nou.

Articolul e mai vechi, dar am simțit nevoia de curând să fac acest exercițiu, ca pregătire înainte să o apuc pe un drum nou. La toamnă voi putea dezvălui mai multe despre ce pun la cale – e ceva legat de cărți, deci sigur voi avea nevoie de feedback.

4. The Master Guide to Advancing Your Customer Service Skills

Am lăsat special la final acest articol, drept bonus. Un bonus de „doar” vreo 10.000 de cuvinte. Este super nișat subiectul și presupun că nu interesează pe toată lumea, dar poți oricând să-l dai mai departe celor care au servicii proaste de relații cu clienții și știi că le-ar prinde bine sfaturile.

Arnold? Arnie? Really? Pun pariu că nu te așteptai la asta. Nici eu nu mă așteptam. Cartea pe care o recomand săptămâna asta e Total Recall, autobiografia lui Arnold Schwarzenegger. Mi-a întrecut orice așteptări, am devorat-o într-un timp record – e genul ăla de carte pe care nu mai poți s-o lași din mână nici măcar la petreceri (stai, sau poate doar eu pățesc d’astea?).

Își pune pe tavă toată viața: de la copilăria grea pe care a avut-o în Austria, cariera de culturist, cum s-a îmbogățit în America din afaceri cu imobiliare (era deja bogat înainte să devină cunoscut datorită filmelor în care a jucat). Își amintește toate refuzurile pe care și le-a luat din cauza accentului și a constituției sale, toți oamenii care i-au spus că nu va putea avea vreodată o carieră la Hollywood. Și se încheie, evident, cu cariera politică, ca guvernator al Californiei.

E un exemplu fascinant de ambiție și disciplină, un om care a știut exact ce vrea și a muncit enorm pentru a-și vedea nebuniile împlinite.

Mi-a plăcut atât de mult cartea asta încât dau cadou 5 exemplare. Da, cumpărate, cărate și expediate de mine personal. Nu sunt chiar 200.000 de cărți pe care le trec peste munții Carpați, dar fac și eu tot ce pot.

Dacă vrei ca una din cărți să ajungă la tine, tot ce trebuie să faci este să scrii un post pe Facebook în care vorbești despre newsletterul meu. Poți să spui orice vrei tu, chiar și că articolele pe care le recomand sunt atât de lungi încât le folosești pe post de somnifer sau că mă urăști fiindcă îți dau gaură în buget și te fac să-ți arunci economiile pe tot felul cărți. Important e să-mi scrii numele corect.

Mint cu nerușinare, de fapt scopul suprem e să ajungă newsletterul ăsta la cât mai mulți oameni mișto, deci nu mă supăr dacă-mi dai o mână de ajutor în această direcție. Cu sau fără dorința de a câștiga cartea. Dar, dacă totuși vrei să fie a ta, să nu uiți să faci publică postarea și să-mi atragi cumva atenția (fie îmi dai tag în post, fie în comentarii, fie îmi trimiți linkul direct aici, oricum preferi).

May the odds be ever in your favour! Erm. Wrong movie. I’ll be back! Pe vinerea viitoare.

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed