Cristina’s Friday Read #3 || Istoria zilei de mâine, naționalism vs globalizare și altele

Morning, boys and girls! (sper că ajunge la voi dimineața mail-ul ăsta, da?)

Înainte să trec la linkuri, am o întrebare rapidă pentru voi: cam câte articole ar fi prea multe? Ar ajuta să știu fiindcă mi-a fost destul de greu să mă decid în dimineața asta, am avut mult mai multe pe care am vrut să le recomand. Nici n-aș vrea să exagerez, să nu apucați să vă uitați peste ele din cauză că sunt prea multe sau prea lungi.

Partea bună e că nu sunt dependente de timp, pot să le includ oricând și să rămână la fel de actuale (probabil ați observat deja că mai includ și articole vechi de câțiva ani).

Ah, iar dacă dați vreodată peste un articol care credeți că m-ar interesa, please do share.

Gata, hai cu linkurile de azi:

1. The company isn’t a family

…sau de ce e bine să nu uităm că locul de muncă nu este același lucru cu familia noastră. Da, este ceva ce ne definește, e normal, doar petrecem acolo mai mult timp decât oriunde altundeva. Doar că argumentul ăsta a ajuns să fie folosit ca șantaj emoțional atunci când apar problemele în firmă.

P.S. vă recomand să urmăriți ce mai publică David Heinemeier Hansson și Jason Fried pe Signal v. Noise. Sunt unii dintre fondatorii Basecamp (am redus la o formă super simplistă, oamenii ăștia au făcut mult mai mult de atât, dar nu-mi ajung pixelii happy ). Cu siguranță o să vă mai tot trimit articole de la ei.

2. Nationalism vs. globalism: the new political divide

De ce sunt naționaliștii mai predispuși să respingă ideea de încălzire globală?
Deși sunt mai mulți oameni care se sinucid decât mor în războaie sau atacuri teroriste, de ce ne simțim mai în nesiguranță ca oricând?
Care sunt piedicile care ar putea sta în calea unui venit universal garantat? Și ce vom face cu toți oamenii care vor rămâne fără joburi atunci când vor fi înlocuiți de roboți?

Astea sunt câteva dintre subiectele abordate în această conversație TED despre naționalism / globalizare cu Yuval Noah Harari, un istoric și scriitor israelian (și autorul meu obsesie din ultimele luni). Știu că ține o oră, știu că e mult, dar promit că merită (eu obișnuiesc să las înregistrările de acest gen să curgă pe fundal, în timp ce pregătesc mâncarea / fac curat / any other brainless tasks).

3. A Fingertip Feel for the Internet: An Interview With Professional Meme Creator Ka5sh

Am promis că nu voi avea niciun newsletter fără Ryan Holiday, mă țin de cuvânt. happy Zilele trecute a publicat pe The Observer un interviu luat lui Ka5sh, un creator profesionist de meme-uri. Da, există așa ceva. Povestește cum a ajuns să facă bani din asta.

My fav quote:

„I think all companies whose audiences are centered around teens and young adults should be hiring weird fringe internet kids to run their socials. Stop hiring some dumb post-grad who doesn’t know anything about internet culture, and having them make corny cringe worthy content. Hire the people that are actually living their internet personas, and are innovating youth culture.”

Înregistrarea TED de care vă ziceam mai sus a fost cea care m-a făcut să devorez toate celelalte înregistărri existente pe internet cu Yuval Noah Harari. Yeap. Auzisem de el de vreo 2 ani, toată lumea-l recomanda, dar până atunci pur și simplu n-am fost convinsă că merită timpul meu (mereu mi-e teamă că aș putea să-l petrec citind ceva mai bun – FOMO în pură formă).

Yuval Noah Harari a publicat două cărți legate între ele: Sapiens: A Brief History of Humankind și Homo Deus: A Brief History of Tomorrow. Prima este despre trecut și motivele pentru care Homo Sapiens a ajuns să fie cea mai de succes specie umană, a doua este un exercițiu de imaginație despre problemele de care ne vom lovi în viitor. Eu le-am luat invers decât ordinea în care au fost publicate, am început cu Homo Deus (să zicem că sunt mai atrasă de „spoilers” decât de ce s-a întâmplat deja).

Homo Deus abordează din unghiuri noi teme precum impactul dezvoltării inteligenței artificiale, a bioingineriei medicale și toate problemele de etică de care ne vom lovi. Ca să dau un exemplu concret: evoluăm atât de mult încât putem să eliminăm genele responsabile de anumite boli din embrionii viitorilor noștri copii. Dar ce se va întâmpla când cei bogați își vor dori să aibă… băieți cu ochi albaștri, înalți și deștepți precum… Elon Musk? Unde trasăm linie?

Cam atât pentru azi. Ne recitim joia viitoare – plănuiesc o mică escapadă în munți pentru weekendul viitor și nu voi avea semnal, așa că voi scrie și trimite newsletterul puțin mai devreme decât de obicei.

You know the drill: pentru feedback (sau doar ca să dați vina pe mine pentru banii aruncați pe cărți în ultima perioadă), trebuie doar să apăsați pe butonul de reply.

Caniculă ușoară!

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed