Cristina’s Friday Read #2 || Câteva articole (mai lungi) de citit la cafea

Neața!

Vinerea trecută am anunțat public newsletterul, ceea ce înseamnă că acesta este primul mail pe care-l dau oficial (adică nu ajunge doar la prieteni apropiați și părinți happy ). Sunt puțin copleșită de reacții – evident că speram să fie cât mai multă lume interesată de aceste mail-uri, dar tot nu eram pregătită de un val de încredere atât de mare. Sper să nu vă dezamăgesc și toate aceste recomandări să se ridice la nivelul așteptărilor voastre.

Să trecem la subiect. Este perioada concediilor, așadar profit de ocazie și săptămâna asta vin cu articole ceva mai lungi, în speranța că aveți timp destul să le savurați în liniște pe plajă sau la munte, cu o cafea bună alături. happy

1. Here (with 2 Years of Exhausting Photographic Detail) Is How To Write A Book

Probabil că regula nescrisă a acestui newsletter va fi „nicio vineri fără ceva de la Ryan Holiday„. În această perioadă se află în plină campanie de promovare a noii cărți, ceea ce înseamnă că publică articole pe bandă rulantă – unele extrem de bune, precum cel pe care vi-l recomand azi.

Explică tot procesul prin care s-a născut noua lui carte, cât de mult a muncit la ea (spoiler alert: foarte mult!). Prezintă absolut toate detaliile, de la poze cu notițele folosite, variante de titlu, manuscript, design pentru copertă etc. Cred că e nevoie de o doză foarte mare de încredere în forțele tale ca să ajungi la nivelul ăsta de transparență.

2. Do Things That Don’t Scale

Acesta este un articol ceva mai vechi, la care revin periodic. A fost scris de Paul Graham, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori și investitori din lume.

Când toți vorbesc obsesiv despre scalabilitate, el recomandă antreprenorilor aflați la început să facă fix pe dos: să se concentreze pe a face lucruri care nu pot fi scalate.

3. Four Things Top Performers Do Every Day

În ciuda titlului spammy, articolul ăsta dă câteva exemple foarte bune de lucruri pe care le fac (sau făceau) cei mai de succes oameni din lume + cum le putem aplica și noi în viața de zi cu zi.

4. How I reclaimed my ability to focus and started getting more done in less time

Rosie Leizrowice, autoarea articolului, vine cu sfaturi practice pentru a crește productivitatea muncii – pe alocuri se suprapun cu cele date de Cal Newport în  „Deep Work„, cartea pe care am recomandat-o în newsletterul de săptămâna trecută.

În mod normal mă feresc să citesc cărți noi, prefer să las să treacă câțiva ani de la apariția lor ca să se filtreze de la sine ce merită cu adevărat citit și ce a fost de fapt doar hype de moment.

Asta din cauză că multe dintre ele sunt lipsite de valoare, dar au campanii uriașe de marketing în spate. E la modă să scrii o carte folosind ghostwriters (aka îți fac alții munca și tu te alegi cu laurii), să iei câteva idei și să le extinzi pe sute de pagini de carte, de ajung să mă întreb de ce am pierdut timpul citind o carte când ar fi putut fi rezumată într-un articol puțin mai lung. Prea puțin unt pentru o felie de pâine prea mare.

Ryan Holiday se numără printre excepții, a fost de ajuns să citesc prima lui carte („Trust me, I’m lying” ) și de atunci am cumpărat tot ce a mai scris… imediat ce a apărut. Iar până acum n-am regretat, fiindcă sunt cărți la care mă tot întorc pentru a reciti pasaje.

Perennial Seller” este numele noii lui cărți și, dacă și-a făcut efectul cafeaua în dimineața asta și am numărat bine, este a 6a pe care a scris-o (nu pun la socoteală cărțile la care a contribuit ca researcher, om de comunicare ș.a.m.d.). Vorbește despre munca făcută să treacă testul timpului și să rămână la fel de relevantă și peste ani.

Cam atât pentru săptămâna asta. O să repet următorul lucru la finalul tuturor mail-urilor, cu riscul de a suna precum un disc stricat: dacă aveți un minut la dispoziție, dați-mi un reply scurt cu feedbackul vostru (fie el pozitiv sau negativ – dar mai ales negativ! ca să știu ce să mai îmbunătățesc).

Thx! Weekend minunat.

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed