Povestea lui Badea Cârțan

IMG_20160826 - Cartisoara - vedere spre muntii Fagaras

În urmă cu mai mult de un secol, într-un sat din Transilvania, de la baza munților Făgăraș, trăia un cioban autodidact care nu putea să înțeleagă de ce de partea cealaltă a munților se vorbește aceeași limbă, deși este altă țară.

Și-a dedicat toată viața în scopul unirii românilor din Transilvania, aflați sub cucerire Austro-Ungară, cu cei din Vechiul Regat. În 1877 a donat 1200 de oi armatei române și s-a înrolat ca voluntar la războiulul pentru independența românilor din Transilvania.

Însă este mai cunoscut acum pentru faptul că traversa Carpații, prin Vama Cucului (între Negoiu și Moldoveanu), și aducea cu el de fiecare dată cărți, pe care le distribuia prin satele din Transilvania.

A și ajuns la închisoare din cauza asta. Cărțile i-au fost confiscate și arse de autoritățile austro-ungare, iar pe el l-au arestat pentru „acte de uzurpare a statului maghiar” și condamnat la închisoare. A fost grațiat și eliberat ulterior, la intervenția regelui Carol I către împăratul Austro-Ungariei.

În total, în 30 de ani, a adus cu el peste 200.000 de cărți.

***

Vrând să vadă cu ochii lui momentele despre care a învățat din cărțile de istorie, mărturiile poporului român, la un moment dat s-a decis să plece pe jos până la Roma. Ajuns acolo, a vizitat Columna lui Traian și fiind târziu, s-a culcat direct la picioarele ei, învelit în cojoc.

A doua zi a fost trezit de polițiști și trecători, care spuneau amuzați că „a coborât un dac de pe Columnă„.

De-a lungul vieții a călătorit prin Franța, Ierusalim, Egipt, Spania, Belgia, Germania, Elveția și în atâtea locuri prin țară, pentru a vedea cu ochii săi strămoșii poporului român.

***

Este povestea stră-stră-stră-străbunicului meu, Gheorghe Cârțan, cunoscut drept Badea Cârțan.

S-a stins din viață în 1911, fără a mai apuca să vadă întregirea românilor. A fost înmormântat la cimitirul din Sinaia iar pe mormântul lui scrie: „Badea Cârțan doarme aici visând întregirea neamului său„.

Părinții mei m-au botezat după bunica bunicii mele, Cristina, care a fost nepoata lui Badea Cârțan.

Weekendul ăsta îmi iau o porție de aer proaspăt din Cârțișoara, satul aflat la baza Transfăgărășanului, unde s-a născut el.

Când mai aveți drum pe Transfăgărășan, puteți să vă opriți în centrul Cârțișoarei, la muzeul lui memorial.

***

Dacă vreți să citiți mai multe:
Prin Transilvania – muzeul Badea Cârțan
Wikipedia
Adevărul
Napoca News
Vertical Online
Enciclopedia României

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

4 comentarii

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed