Atlantic 4 – Prima echipă din România care va traversa Atlanticul într-o barcă cu vâsle

Atlantic 4 - prima echipa de romani ce va traversa Atlanticul intr-o barca cu vasle

Ieri dimineață am fost prezentă la conferința de presă în care s-a aflat următoarea provocare pentru care se pregătește Andrei Roșu: Atlantic Challenge .

Atlantic Challenge este un concurs care se desfășoară încă din 1987 și constă în traversarea oceanului Atlantic într-o barcă cu vâsle.

Prin comparație, sunt mai mulți oameni care au ajuns în spațiu sau au urcat pe Everest decât cei care au făcut așa ceva.

Prima echipă de români care va încerca să traverseze Atlanticul într-o barcă cu vâsle se va numi Atlantic 4. Pe trei dintre membrii echipei deja i-am aflat:

1. Andrei Roșu
2. Emil Curteanu – fost canotor, a fost campion în tinerețe. La un moment dat însă a fost nevoit să aleagă între canotaj și carieră și s-a concentrat pe cea din urmă.
3. Vasile Oșean – doctor, medicină sportivă. L-a susținut pe Andrei Roșu anul trecut, în traversarea Canalului Mânecii.

Îi puteți vedea în poza de la începutul acestui articol.

Al patrulea român va fi desemnat printr-o competiție națională, în care se poate înscrie oricine se simte în stare.

Înscrierile se fac până pe 15 iunie, pe site-ul Atlantic4.ro.

Pe 24 iunie vor fi selectați 10 semi-finaliști, care vor fi supuși unor probe fizice până pe 1 august. Pe 15 august va fi făcută selecția de 3 finaliști, care se vor antrena împreună până în noiembrie 2017.

Vor fi 3 finaliști și nu unul singur, pentru a fi pregătiți în cazul în care cineva se accidentează sau vrea să renunțe.


Cât vor parcurge:

Startul va fi în jurul datei de 12 decembrie 2017, din Insulele Canare (La Gomera).

Vor trebui parcurși aproximativ 5.000 de kilometri – 3.000 de mile marine, însă depinde foarte mult și de curenții și furtunile de care se vor lovi.

Cursa se încheie în Caraibe (Antigua).

În medie, o astfel de cursă durează 60 de zile. Recordul actual este de 37 de zile, a fost stabilit la cursa de anul trecut.


Cum se va desfășura:

Este o cursă self-supported – asta înseamnă că fiecare echipă își cară singură hrana și își filtrează apa.

Canotajul se face în schimburi de 2 ore non-stop – 2 ore pauză, 2 ore vâslit.

Însă în cele două ore de pauză vor trebui făcute multe altele – pregătit hrana, apa, verificat sistemele de navigație etc. Rămâne foarte puțin timp pentru odhnă, privarea de somn fiind una dintre cele mai mari provocări ale acestei curse.

Atlantic 4 - Barca cu vasle a echipei


Detalii despre barcă:

Este o barcă specială, ambarcațiune categoria Pure, produsă de britanici. Are 7.5 metri lungime și 1.8 m lungime.

Dacă este furtună, are un spațiu special unde se pot adăposti și care se închide ermetic.

În cazul în care se răstoarnă, este construită astfel încât să se întoarcă la loc – are o para-ancoră care o stabilizează.


Nutriție:

Fiecare masă va fi împachetată individual, astfel încât să nu fie afectată de apă.

Organizatorii impun minim 6.000 de calorii pe zi / participant.

Sunt recomandate 8.000 de calorii pe zi, însă consumul este mult mai mare de atât – cei care au consumat 8.000 / zi au slăbit 10-15 kg pe parcursul cursei.


Cum se vor antrena:

Este esențial să fie simulate condițiile de supra solicitare fizică, în care psihicul va fi pus la încercare.

Pregătirea pentru un asemenea concurs durează între 18 luni – 3 ani (media este de 2 ani). Vor avea antrenamente în fiecare zi, câte 5-6 ore.

Anul viitor vor traversa Marea Neagră, pentru a simula condițiile și avea o pregătire cât mai bună.


Riscuri:

Este o cursă inimaginabil de solicitantă, însă până acum nu au existat fatalități.

Numărul maxim de echipe este de 30, astfel încât organizatorii să poată oferi asistență în caz de urgență. Până în prezent, în ediția din 2017 s-au înscris 22 de echipe.

Vor avea sistem de live-tracking prin GPS, pe site-ul competiției vom putea vedea în timp real poziția și viteza fiecărei echipe. De asemenea, vor avea la dispoziție și un telefon prin satelit.

Atlantic 4 - Centrul Hospice din Copaceni


Cauza socială pentru care strâng bani:

Ei doresc să completeze fondurile necesare pentru centrul / campusul socio-medical de la Adunații Copăceni, care va fi dezvoltat de Hospice Casa Speranței. Dezvoltarea acestuia costă $1.5 milioane (iar dacă am auzit bine, până acum s-au strâns $15.000).

Centrul va asigura 400 de internări în zona cu paturi din unitatea centrală, 2.000 de vizite pentru evaluare, tabere pentru 300 de copii și multe altele. Detalii aici.

Este interesant și faptul că una din echipele care vor participa anul viitor, o echipă din Elveția, va susține o cauză din România.



Alte detalii, direct de la Andrei Roșu:

A aflat despre această competiție în 2011, pe vremea când doar alerga. Era la maratonul din Everest când s-a întâlnit cu un grup de britanici. I-a întrebat cum s-au pregătit pentru maraton și i-au răspuns că au traversat Atlanticul vâslind.

Este un proiect costisitor, aproape de costurile necesare pentru a escalada Everest.

Prima traversare a Atlanticului a fost în 1896, din Manhattan în Europa. A fost traversat de doi norvegieni născuți în America, într-o barcă de pescari. Le-a luat 55 de zile, după care au decis să mai meargă 2 zile până în Franța.

De ce decembrie și nu în una din lunile de vară?

Temperaturile sunt moderate – temperatura medie va fi de 20 de grade.

De asemenea, în decembrie vor fi curenții favorabili iar șansele de a fi loviți de un uragan sunt minime.

În loc de concluzie: dacă știți pe cineva care ar vrea să participe în această competiție, să fie îndeajuns de bine pregătit fizic și psihic, cu destul de mult curaj (sau nebunie, cum vreți voi să-i spuneți), dați-i un forward la acest link: Atlantic4.ro – acolo se poate înscrie în preselecția pentru al 4lea membru al echipei.

Atlantic 4 - Atlantic Challenge - Decembrie 2017

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed