2018: anti-rezoluții, pro-rutină

La final de decembrie obișnuiam să fac o lungă listă de rezoluții pentru noul an. Obiective vag formulate, de genul „Voi învăța mandarina”, „Mă voi apuca de sală”, „Mă voi organiza mai bine”.

Sunt doar niște exemple random, nu mi-am propus nimic din astea cu adevărat. De fapt, nici măcar nu-mi mai amintesc lucrurile de pe listele mele reale, fiindcă uitam de ele în maxim o lună (și probabil că le mai reciteam peste un an, când mă apuca cheful de listă nouă).

În loc să îmi stabilesc niște obiective realiste, cu pași concreți pe care aș putea să-i urmez, visam cai verzi pe pereți. Și evident că nu-mi ieșea nimic.

Am schimbat complet tactica de câțiva ani: am renunțat la wishful thinking și m-am concentrat pe rutina de zi cu zi. Pe ce e în controlul meu în momentul ăla, în ziua aia, în săptămâna aia, nu un obiectiv măreț care sper să se întâmple peste 6 luni sau un an. Pași mici, pe care-i pot face în fiecare zi. Iar dacă am o zi proastă, o iau de la capăt a doua zi, nu aștept un început calendaristic sexy.

Anul trecut, de exemplu, am încetat să mai consum făină (pâine, cereale, pizza, paste etc) – went cold turkey într-o oarecare duminică de final de noiembrie. Probabil că vechea Eu ar fi așteptat începutul anului ca să facă asta. Sau măcar o lună nouă. M-aș fi păcălit că am nevoie de „a clean slate” pentru asta.

În schimb am trecut la acțiune imediat. Mi-am printat calendarul lui Austin Kleon pe 30 de zile, l-am pus pe ușa frigiderului și am bifat fiecare zi care a trecut și în care mi-am îndeplinit obiectivul.

Șapte săptămâni mai târziu, încă nu m-am atins de nimic ce conține făină. Voi reuși să o țin tot așa și peste 3 luni / un an / 5 ani? N-am idee. Deocamdată mă concentrez pe ziua de azi. Încerc să nu rup lanțul, precum Jerry Seinfeld.

Easy like 1-2 step.

Alte anti-rezoluții pentru 2018:

– Voi reuși oare în 2018 să termin un semi-maraton montan în mai puțin de …X ore? N-am idee. Deocamdată mă concentrez pe a da cât pot de mult la antrenamentul de azi. Ieri dimineață am fost să alerg, diseară am spinning, mâine seară alergare cu gașca 321sport, joi seară din nou spinning, în weekend alergare. Iar săptămâna viitoare va arăta la fel, fiindcă e activitatea mea default pentru anumite seri / dimineți de weekend. Am trecut în avans în calendar toate antrenamentele, nu stau să le gândesc individual, să le programez în jurul altor activități. Sună plictisitor? Chiar e. Nu-mi propun să fac ceva nou și captivant în fiecare zi, ci să îmbunătățesc încet-încet rutina pe care o am deja (deși îmi închipui că până și sporturile extreme devin plictisitoare când le faci constant).

– Voi mânca mai sănătos în 2018? E un obiectiv extrem de vag. Dar știu ce voi mânca și ce NU voi mânca azi. Niciodată nu stau să mă gândesc prea mult ce mănânc, fiindcă am meniuri „default” la care revin. Sunt mereu aceleași combinații, mereu aceleași ingrediente (sănătoase) pe care le țin în frigider / cămară, mereu aceleași lucruri cărora le spun NU – chiar și când ies în oraș sau plec în vacanță. Și îmi monitorizez toate astea cu MyFitnessPal, ca să fiu sigură că nu mă păcălesc singură spunând că „nu mănânc tâmpenii” sau „nu mănânc prea mult” . Sună plictisitor? Chiar e, dar nu vreau să-mi pierd timpul căutând și gătind rețete exotice. Și mai știu că de când fac asta am energia la cote maxime, îmi ies impecabil analizele și nu am probleme cu greutatea (tot pe tema asta: Transform Your Eating: A Start-to-Finish Guide to Tracking Your Food).

– Voi citi 100 de cărți până la sfârșitul anului? Habar n-am. Nici nu mă interesează. În schimb îmi fac timp să citesc câteva zeci de pagini dintr-o carte în fiecare dimineață, în timp ce-mi beau cafeaua. Și alte câteva zeci seara, când mă bag în pat, înainte să adorm. Și atunci când merg cu metroul sau aștept să mă întâlnesc cu cineva. Mereu am o carte la îndemână, e activitatea mea default din acele situații. (Am scris anul trecut un articol despre cum reușesc să citesc atât de mult)

– Voi petrece mai puțin timp pe social media? Așa sper. M-ar ajuta mai mult dacă aș dormi de prânz sau m-aș uita la poze cu capybara. Dar și ăsta e un obiectiv extrem de vag. Ce am făcut în ultimii ani a fost să-mi monitorizez cum îmi petrec timpul (cu RescueTime), să-mi dezinstalez aplicațiile toxice de pe telefon, să scot site-urile de la bookmarks (ca să-mi fie cât mai greu să intru) și să-mi impun o limită de max 10 minute pe zi (folosind StayFocusd ca să le blocheze când depășesc limita). E extrem de greu, mai ales când sunt atâtea baloane colorate care se luptă pentru a ne câștiga atenția, timpul și banii. (citește și: JOMO: The Joy of Missing Out).

Închei cu două citate din Tribe of Mentors:

Greatness is not a final destination, but a series of small acts done daily in order to constantly rejuvenate and refresh our skills in a daily effort to become a better version of ourselves.” (Maurice Ashley)

Macro patience, micro speed. Don’t care about the next eight years, but stress the next eight days.” (Gary Vaynerchuck)

P.S. legat de renunțarea mea la cereale: a fost asemănătoare cu motivul pentru care nu m-am mai atins de carne din 2011: mă simțeam rău după ce consumam, am zis să fac un scurt experiment ca să văd cum mă simt fără, testat imediat după cu medici și analize, monitorizat pe termen lung. În niciun caz nu recomand nimănui să facă vreo astfel de acțiune extremă de capul lui: suntem construiți diferit, avem bagaj genetic diferit, reacționăm diferit și putem să ne alegem la orice vârstă cu diverse alergii sau intoleranțe alimentare. Dacă aveți probleme, consultați-vă cu oameni de știință, nu vă luați după ce citiți pe grupuri de Facebook sau bloguri scrise de femei dubioase.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

3 comentarii

3 comentarii. Leave new

  • Pai nu prea inteleg… Daca ai scos si carnea si faina atunci ce mai ramane? Fructe, legume, oua, branza, nuci, seminte si cam atat. Oare e de ajuns? Plus ca se stie ca cei care nu mananca carne sunt deficitari in vitamina B12… care e importanta. Iar cei care nu mananca paine nu prea se pot satura happy Urmatorul pas care ar fi? Sa scoatem si lactatele si oale? Atunci calciul si proteinele de unde le mai iei? Eu as zice ca analizele iti ies bine pentru ca esti inca tanara… happy Si pentru ca faci sport, evident. E dovedit ca vegetarienii, in general, traiesc mai putin decat oamenii „normali”… Daca nu cumva sti tu vreun secret care tine de foame… happy

    Răspunde
  • Ca sa nu mai vorbim ca a refuza sa mananci o slanina adevarata de la tara e pacat curat happy. Chiar am citit undeva ca slanina asta ar avea o multime de beneficii, de la intarirea sistemului imunitar la protectie impotriva ulcerului, etc, etc. Cred ca citesti prea multe carti din afara, in timp ce pe „Miorita” o ignori… happy

    Răspunde
  • Folosesc fotosinteză, dar shhh, să nu mai spui nimănui!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed