Experiența mea cu On Running – după 18 luni

De fiecare dată când cineva mă întreabă ce încălțăminte de alergare îi recomand să-și ia, răspund automat cu: „nu recomand nimic„, prilej bun de ridicat sprâncene și (presupun) gândit că-i iau peste picior. În mod normal, alergătorii – indiferent de nivel și experiență – iubesc să vorbească despre încălțăminte și de abia așteaptă cea mai mică ocazie să mai dezbată un pic subiectul, să-și expună experiența și opiniile.

Eu sunt la polul opus. Nu-mi place să mă bag să recomand încălțăminte nimănui, cu atât mai puțin celor care de abia s-au apucat de alergat, dintr-un motiv simplu: depinde de ce nevoi are fiecare. Cu ce mă înțeleg eu bine s-ar putea să nu i se potrivească altcuiva, și invers. E de trial & error până găsești ceva ce e potrivit pentru tine, pentru alergătorul care ești tu în acest moment, nu un model care are marketing excelent, e recomandat de nu știu câți alergători de performanță și/sau costă o căruță de bani. Și nici n-aș vrea să fiu responsabilă pentru o investiție proastă sau, mai rău, din cauza căreia riști să te accidentezi.

Așa, acum că am clarificat-o și pe asta happy Am primit foarte multe întrebări legate de cum mă înțeleg cu On – brandul de încălțăminte din care n-am mai vrut să ies de prin ianuarie 2018, încălțămintea potrivită pentru mine, Chipurici, alergătoarea care sunt în acest punct al vieții. Îndeajuns de multe întrebări încât să ajung la concluzia că e cazul să scriu acest articol și să servesc direct un link celor aflați la nevoie.

On este un brand elvețian de alergare înființat relativ recent, în 2010, de 3 prieteni, după ce li s-a spus că este ‘imposibil’ să mai intre pe o piață dominată de atâția jucători mari. Acum este brandul de alergare cu cea mai rapidă ascensiune globală, pentru simplul motiv că sunt foarte buni ȘI arată bine. Au patentat o tehnologie nouă, numită Cloudtec – așa se numesc „norișorii” de pe talpă care eficientizează contactul cu solul (o să fie poze mai jos, ca să înțelegi exact la ce mă refer).

Am două modele On pe care le-am primit cadou și în care alerg de la începutul lui 2018: CloudSurfer și CloudFlow. Am alergat peste 1,000 de kilometri în astea două, la care se adaugă și distanța parcursă în mers, prin oraș. Am exploatat atât de mult încălțămintea On încât i-am adus în punctul în care au început să se rupă, așa că în curând voi investi într-o pereche nouă.

Câteva cuvinte despre ce plusuri și minusuri am observat eu în cele 18 luni de când alerg în On + propriul context, ca să-ți dai seama dacă sunt sau nu pentru tine:

– Sunt ușori, nu-i simt, chiar am impresia că alerg pe norișori – run ON clouds for real. Minusul legat de acești norișori este că uneori (a se citi: cel mult o dată pe săptămână) se mai blochează câte o petricică în talpă și trebuie să te oprești să o scoți, dar nu se întâmplă atât de des încât să fie un inconvenient peste care nu pot trece.

– Îmi place mult cum arată și au disponibile variante în culori mișto. Spre deosebire de multe alte modele de încălțăminte de alergare, pe astea nu mi-e rușine să le port și în alte situații. Și mi se întâmplă constant să fiu oprită de străini care vor să afle cu ce sunt încălțată, fiindcă le place cum arată.

– De când îi port, simt că sunt mult mai rapidă și mi-am bătut propriile recorduri de viteză pe distanțe lungi de până la un semi-maraton (anul trecut am și urcat pe podium la proba de 800 m de la Bucharest Urban Athletics – locul 1 la categorie și 3 la open feminin). Cât e placebo, cât e încălțămintea de vină și cât e pur și simplul faptul că s-au adunat îndeajuns de mulți kilometri la bord? No idea, to be honest. Poate că e câte un pic din fiecare. Pentru context, alerg în medie câteva zeci de km pe săptămână și nu m-am accidentat niciodată. Am făcut un singur maraton pe asfalt, înainte să descopăr On, și nu mai am în plan să fac altul – pe asfalt nu mai depășesc distanțe mai lungi de 21 de km, fiindcă prefer distanțele lungi doar pe potecile de munte (unde alerg cu La Sportiva, Helios 2.0 – un alt model ușor și pe care-l iubesc).

– Cel mai mare minus la On este prețul ridicat. Eu i-am primit cadou când am împlinit 30 de ani și deja alergam constant de mulți ani (într-o pereche care se și rupsese de la cât i-am alergat), altfel poate că aș fi fost reticentă să dau atâta pe un brand despre care nu știam nimic, nu știam cum/dacă mă voi înțelege. Din acest motiv nici nu-i recomand cuiva care acum se apucă de alergare. Dacă ăsta este cazul tău, mai bine testezi întâi modele mai ieftine, până îți dai seama dacă vrei să începi să investești mai mult în acest hobby. On nu sunt deloc ieftini, prețul unei perechi începe de la $100, au modele care trec de $200. Au un program de testare disponibil global, prin care îi poți lua, alerga și returna în 14 zile dacă nu vă înțelegeți bine – no pressure. (dacă ești din București, poți vedea detalii la StoneFeet pe site, iar aici e lista completă de distribuitori).

– M-a prins ploaia de multe ori în ei, dacă îi alergi pe pista de biciclete parcă pierzi un pic din stabilitate. Se usucă rapid. I-am băgat și la mașina de spălat de câteva ori, fără probleme.

– Am prietene care aleargă foarte bine în Adidas sau Salomon, de care sunt îndrăgostite și îi recomandă din suflet. Experiența mea cu acele branduri a fost diferită – and it’s not them, it’s me happy pentru mine au fost prea înguști și simțeam că mă accidentez dacă-i mai port o singură dată. Asta este din cauză că am piciorul prea lat – în special în față, la degete, am nevoie de extra spațiu. Înainte de On, am alergat în câteva modele de la Asics – sunt mai grei, dar aveau suficient spațiu la degete și mă simțeam ok în ei pentru nivelul la care eram atunci, încă-i port la orele de spinning.

Poze mai jos.

Fără vreo legătură cu alergarea, pentru cei care lucrați în marketing și citiți asta: vă recomand din suflet să urmăriți acest brand, deoarece echipa lor face o treabă minunată în materie de social media, email și content marketing:

Site-ul: On-running.com
Contul de Instagram: @On_running
RunRepeat are un ghid mișto pentru a alege perechea potrivită de On: On Running Shoes ranking

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

1 comentariu

1 comentariu. Leave new

  • […] Am rămas fidelă brandului ON, din 2017 aproape că doar pe ei îi port zi de zi – și pentru mers prin oraș, și pentru alergare. Este primul brand de încălțăminte de alergare în care mă simt bine și nici nu mi-e rușine să merg cu ei pe stradă sau la întâlniri. Anul acesta mi-am mai luat două perechi și le-am pensionat pe cele vechi, fiindcă le purtasem până s-au deteriorat (depășisem mia de km alergați per bucată). Port prin rotație ON Cloudflow (sunt cei mai ușori și potriviți zi de zi) și ON Cloudsurfer (pentru viteză). I-am luat de la StoneFeet și am scris mai multe despre ei în acest articol din vara 2019. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed