Cristina’s Friday Read #10 || 10 resurse pentru iubitorii de cărți

Guten Morgen, dragi geeks.

Încep prin a vă mulțumi – mi-ați dat o super mână de ajutor săptămâna trecută, în urma anunțurilor mele de joburi pentru care caut oameni. Datorită vouă, am reușit să găsesc oamenii potriviți pentru posturile respective. Sunteți precum cărțile poleite cu aur.

În semn de mulțumire, săptămâna asta am pregătit o listă uriașă de linkuri, mult mai multe decât de obicei. Și toate sunt resurse mișto legate (mai mult sau mai puțin direct) de cărți.

Te avertizez doar că, după ce vei da click pe oricare din aceste linkuri, te vei simți precum Alice în cădere în văgăuna iepurelui și n-o să-ți dai seama când a trecut ziua. Sau weekendul.

Le-am trecut în ordine aleatorie. În afară de linkul #10 – ăla este cel mai important dintre toate, deci poți începe direct cu el. big grin

1. Derek Sivers’ book notes – Sunt notițe din cărțile pe care le-a citit Derek Sivers din 2003 încoace. Am mai povestit de acest om minunat în mail-urile anterioare: muzician, a fondat la sfârșitul anilor ’90 un serviciu online de distribuție pentru artiștii independenți (într-o perioadă lipsită de alternative), câțiva ani mai târziu a vândut afacerea pentru 22 milioane $, a donat toți banii în scop caritabil și de atunci călătorește prin lume, vorbește la conferințe TED, scrie cărți etc.

2. Nate Eliason’s lessons – Inspirat de Derek Sivers, Nathaniel Eliason e un scriitor/podcaster care și-a publicat și el notițele cu lecțiile învățate din cărțile citite.

3. Ryan Holiday’s books to base your life on – Ryan Holiday are un newsletter lunar în care vorbește despre cărțile citite în luna aia. Datorită lui am descoperit stoicismul și mulți dintre autorii mei preferați (Nassim Nicholas Taleb și Yuval Noah Harari sunt primii care-mi vin acum în minte). Linkul ăsta e o colecție de mai multe cărț pe care le recomandă, ca să-ți faci o părere legată de stil / direcție. Dacă-ți plac astea, abonează-te și la newsletter.

4. Autotelic – În urmă cu 2 ani, Autotelic era un newsletter prin care primeai zilnic 10 idei din cărți recomandate de antreprenori. Între timp s-a transformat în podcast și nu mai are nicio legătură cu proiectul inițial, dar mai publică uneori și articole cu lecții din cărți.

5. Tools of Titans: The Most-Gifted & Recommended Books – Asta este o listă cu toate cărțile menționate în Tools of Titans, cartea publicată de Tim Ferriss la sfârșitul anului trecut (am vorbit deja despre ea într-un newsletter anterior).

6. What Dave Reads – Nu-mi mai amintesc exact în ce context l-am descoperit pe Dave, dar nu îl urmăresc de mult timp, cred că doar de vreo lună. Are un newsletter în care mai povestește lucruri din cărțile pe care le citește, e scris destul de amuzant.

7. Writing Routines – Ăsta este unul din proiectele lui Ryan Holiday (yes, him again). Publică interviuri cu oameni care trăiesc din scris, de la autori de cărți la creatori de meme-uri, oameni care scriu discursuri pentru politicieni, scenarii de filme, texte pentru reclame etc. Interviurile sunt despre felul în care lucrează ei, cum scriu, dacă au vreo rutină, cum se promovează, ce cărți recomandă… you get the point.

8. Farnam Street Blog – Unul din proiectele mele preferate, născut în Canada. Este plin de idei și lecții învățate de la oameni deștepți. M-am tot lovit de articole mișto de aici, am mai și recomandat din ele în newsletterele vechi, așa că acum trec printr-o fază în care devorez toată arhiva.

9. Brain Pickings – Sper că știi deja de proiectul bulgăroaicei Maria Popova, but, just in case you don’t… E de bază. L-a lansat în urmă cu aproape 11 ani (uite aici un articol cu lecțiile învățate în acest timp).

10. The CEO Library Community –  N-aveam cum să nu-mi menționez și propriul copil, nu? Este proiectul pe care l-am pornit recent împreună cu Bobby Voicu: o bază de cărți recomandate de oameni pe care-i admirăm. Avem și un newsletter pe care-l trimitem în fiecare joi, este scris de mine personal și are recenzii de cărți, interviuri cu antreprenori și cărțile care i-au influențat sau pe care le recomandă celor care vor să urmeze un traseu profesional asemănător, liste tematice de cărți, precum și update-uri legate de proiect în sine (adică ce mai punem la cale). Avem în plan să dăm și câteva goodies gratuite, acum lucrăm la asta. Deci, dacă ești la fel de însetat de cărți precum suntem noi și dacă-ți plac pozele mele făcute pe balcon happy , o să-ți placă și newsletterul ăsta.

Și acum să trecem la cartea pe care o recomand săptămâna asta. E prima oară când recomand ficțiune, dar nu te obișnui cu asta, e excepție.

Fahrenheit 451 este temperatura la care ard paginile cărților.

Distopie scrisă de Ray Bradbury și publicată în ’53, cartea asta este șocant de actuală. E un bun avertisment pentru toți cei care:
– se simt ofensați de ideile sau gândurile altora doar fiindcă nu corespund cu ce cred ei;
– dau report la posturile de pe social media care promovează interesele unor grupuri / minorități diferite de ale lor;
– se cenzurează singuri doar fiindcă s-ar putea să se simtă alții insultați;
– se închid în propriile bule;
– nu-și pun întrebări / nu contestă status quo-ul;
– ar fi de acord ca guvernul (sau Zuckerberg sau oricine altcineva) să controleze fluxul de informație și să interzică orice ar putea jena anumite grupuri.

Un scurt citat din carte:

„[…] we can’t have our minorities upset and stirred. Ask yourself, what do we want in this country, above all? People want to be happy, isn’t that right? Haven’t you heard it all your life? I want to be happy, people say. Well, aren’t they? Don’t we keep them moving, don’t we give them fun? That’s all we live for, isn’t it?”

Vorba aia: drumul spre iad e pavat cu intenții bune.

După publicarea ei, cartea asta a fost interzisă și cenzurată de câteva ori. Oh, the irony!

Cam atât pentru săptămâna asta, ne citim vinerea următoare.

P.S. Poți vedea aici toate recomandările din urmă, din mail-urile anterioare.

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed