Susțin o misiune nebună (și vreau să dau niște cărți cadou)

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

Salutări de la cafea!

În newsletterul anterior am făcut publică discuția mea cu Daniel, în care am vorbit despre storytelling, războiul dintre artă vs comercial și cât de multă matematică există în spatele creativității.

După ce că e nebunie cu pandemia, Daniel a apucat-o pe un drum care mi se pare nebunie by default, chiar și într-o perioadă obișnuită: a lansat recent o editură de carte românească și deja sunt doi autori care au debutat astfel (îți povestesc un pic mai jos și despre ei).

L-am invitat pe Daniel în podcast fiindcă am vrut să discutăm despre piața de carte din România – ce spun cifrele, ce vrea el să realizeze pe termen lung prin editura lansată, cum speră să încurajeze cititul la generațiile viitoare, dar și despre reticența pe care o avem noi, ca români, față de cărțile românești.

Nu mă înțelege greșit, nu mă exclud, primul meu instinct este să strâmb din nas când aud de texte made in Ro. Mi-e frică până și de cărțile traduse în română, nu mai zic de cărțile autorilor români. Îi ziceam și lui Daniel în podcast că le simt ca pe un pariu prea mare, prea riscant, pentru timpul meu care e și-așa limitat.

Anul ăsta, însă, am început să trec (încet) peste propriile-mi bariere și preconcepții. Am citit și cărțile autorilor care au debutat la StoryCraft Publishing (editura înființată de Daniel), am citit și cărțile scrise de el, le-am citit și pe cele menționate în episodul de podcast făcut împreună. Chiar dacă nu sunt neapărat stilul meu (încă sunt într-o fază în care prefer cărți din zona de biologie, neuroștiință și SF), nu asta contează și îl admir tare mult pentru ce vrea să realizeze prin editura asta.

După ce am înregistrat podcastul, am cumpărat câteva exemplare din cărțile proaspăt ieșite pe porțile tipografiei, ca să le dau cadou. Am luat inițial pentru două prietene fiindcă știam că o să le placă, am cumpărat ulterior și pentru părinții mei… iar pe urmă mi-a picat fisa: dar de ce nu cumpăr eu mai multe ca să dau cadou abonaților la newsletter?

Say no more!

Așadar, vreau să ofer cadou câteva exemplare din cărțile publicate la StoryCraft – o carte doar pentru tine și una pe care să o dai mai departe cadou cui vrei tu.

Cărțile sunt următoarele:
1. Radu Octavian: Șapte Porți – un dark fantasy pentru young adults, despre un student de 22 de ani care își propune să devină supraom și descoperă zona magiei și ocultismului. Găsești aici un interviu video cu Radu în care vorbește despre carte (e foarte scurt, îți recomand să-l vezi), iar aici un interviu text făcut de Gândul.

2. Cătălin Ioniță: Bătălia de la Socola – o comedie: un nebun internat la spitalul Socola se crede Ștefan cel Mare, misiunea lui este să recucerească Moldova din mâinile otomanilor. Ai aici un interviu text și aici unul video.

Dacă vrei una din ele (am 10 bucăți), tot ce trebuie să faci este să dai un share pe social media la conversația mea cu Daniel și să-ți inviți prietenii să asculte și ei. Te las pe tine să decizi cum vrei să „împachetezi” exact, însă scopul acestor share-uri ar fi să pornim o conversație legată de piața de carte din România și cum putem încuraja mai mulți oameni (în special tinerii) să citească. Nu să ne plângem, ci să venim cu niște soluții sau idei constructive, da? happy După ce postezi, să-mi trimiți te rog aici linkul, ca să nu-mi scape (vezi să fie public). O să aleg random câștigătorii, pe 16 noiembrie, și mă ocup eu să trimit cărțile printr-un curier.

Cred că avem nevoie de mai mulți „nebuni”.

– Cristina

P.S. În mod normal, weekendul ăsta aveam planificat să trimit raportul pe Q3 la cărțile citite – nu am uitat, dar mai întârzie un pic, din rațiuni logistice (tocmai mă mut dintr-un loc în altul și, oricât de supraom m-aș crede, capacitatea mea de procesare e limitată).

P.P.S. Dacă vrei și tu să susții în vreun fel editura lansată de Daniel (poate lucrezi în presă? sau ai cum să ajuți cu distribuția?), dă-mi un reply și vă pun în legătură. Orice formă de ajutor, indiferent de cât crezi tu că ar fi de mică, sigur o să fie apreciată și o să conteze.

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed