Cristina’s Friday Read #21 || despre anxietate, FOMO și feedback

Neațaaa, fellow geeks,

Pentru că ne apropiem de finalul de an, pentru azi am ales niște articole din același film. Despre anxietate, fear of missing out, cum viața e prea scurtă, de ce să nu accepți bullshituri (nici măcar alea despre cum viața ta e lipsită de sens), și cum să înveți să prioritizezi…ce citești. Închei cu o carte și un podcast despre feedback, despre cum să-l primești și cum să-l dai – un skill de care avem cu toții nevoie.

Here we go:

1. Life is short

E prea scurtă pentru a accepta bullshituri.

Prea scurtă pentru a-ți pierde timpul în întâlniri care pot fi rezolvate printr-un email, prea scurtă pentru a petrece 2 ore pe zi în trafic, prea scurtă pentru cafele cu oameni cu care de fapt nu ai chef să te vezi, prea scurtă pentru a o petrece dând scroll la infinit pe Facebook, prea scurtă pentru a mai bifa încă un episod din orice serial o mai fi acum la modă, prea scurtă pentru a citi și cartea aia despre care vorbește Chipurici în newsletterul ei dar nu ești sigur că se potrivește în contextul tău, prea scurtă pentru a o irosi cu oameni toxici (unul singur e de ajuns ca să te dezechilibreze), prea scurtă pentru a te interesa ce cred alții despre tine (highschool is over!), and the list goes on and on.

2. 3 Steps to Prioritizing Your Reading

Cu toții ne luptăm cu anxietate și FOMO cauzate de câte lucruri NU citim. Prea puțin timp, prea multe cărți bune și mereu va fi cineva care citește mai mult decât citești tu (la fel cum sunt și alții care citesc mai puțin decât tine și te iau drept model).

Articolul lui Taylor Pearson este despre cum să-ți prioritizezi lecturile viitoare – un întreg sistem pe care merită să-l adopți ca să ușurezi felul în care alegi cărțile. Mai puțin timp pierdut cu asta, mai puțin stres. Te va trece prin principii precum legea lui Pareto și efectul Lindy (pentru fanii lui Nassim Nicholas Taleb).

P.S. Zilele trecute am învățat un cuvânt nou: tsundoku. Atunci când tot cumperi cărți, în speranța că într-o zi le vei și citi (e dintr-un interviu nou pe care l-am luat). Se apropie de conceptul de anti-library: toate cărțile din bibliotecă pe care nu le-ai citit. Folosește-le ca să nu uiți că sunt atâtea lucruri pe care încă NU le cunoști.

3. The Fear of Missing Out: Or How I Learned to Stop Worrying and Love Instagram

Ți-am mai povestit de Mark Manson și cât de mult îmi place felul lui de a scrie (mai ales de acum un an, de când a lansat The Subtle Art of Not Giving a Fuck). Deschis, fără bullshit, fără a-și pune problema că poate părea prost sau vulnerabil fiindcă admite anumite lucruri.

În articolul ăsta vorbește despre FOMO (yes, this again) și Instagram. Cum toate lucrurile alea frumoase pe care le vedem acolo și faptul că avem atât de multe opțiuni la dispoziție ne paralizează sau ne fac să luăm decizii bazate pe niște experiențe imaginare – fiindcă nimeni nu are viața atât de frumoasă precum pare din filtrele Instagram.

Un alt efect al acestei expuneri? Ajungem să fim imuni la frumusețea adevărată – n-o mai putem recunoaște, nu mai reacționăm la ea. Cu cât conștientizăm mai rapid lucrurile astea, cu atât ne vor controla mai puțin.

4. Man’s internal struggle with his mental health & how to improve yours

Punctul 4 din articolul ăsta. În special partea asta:

„Everyone who sells you on pursuing your passion or purpose as a career omits one fact: it’s really fucking hard. I’m not saying don’t pursue something more meaningful or to find passion and purpose in what you do if you’re miserable. I’m saying be careful you’re not being fed bullshit to make you miserable so you have to pursue something more meaningful.”

Thanks for the Feedback – The Science and Art of Receiving Feedback Well

Cartea asta a apărut în urmă cu 3 ani, a fost scrisă de Douglas Stone+Sheila Heen și este un manual al feedbackului. Despre cum îl primești, în special, fiindcă de aici pleacă toate frustrările. Iar dacă înveți să-l primești, n-ai cum să nu înveți și cum să dai feedback mai bine.

Am aflat de ea de la una din cele mai bune prietene (este copia ei în poză) și probabil că n-aș fi citit-o dacă n-ar fi fost aleasă în book club-ul The CEO Library.

Este genul de carte de care nu știi că ai nevoie până nu începi s-o citești. După care o citești și retrăiești tot felul de conversații și situații din trecut, te gândești cum ar fi putut merge diferit. Ai impresia că ai înțeles ceva, îți iei vreo 10 pagini de notițe la font 10, după care ajungi să fii și mai confuz decât erai înainte. Într-un final simți nevoia s-o mai recitești de vreo 2-3 ori. Și eventual s-o și dai cadou tuturor celor din jur (cu riscul să-ți fie interpretat greșit gestul).

Despre „Thanks for the Feedback” este și cel mai nou episod al podcastului The CEO Library – am vorbit timp de o oră despre ea. Practic, este înregistrarea book clubului nostru, cu toată echipa. Lucrurile au devenit destul de personale și probabil că am mai fi vorbit încă 3 ore dacă nu am fi decis să limităm la doar o oră.

Și nici măcar n-am intrat în discuții despre feedbackul pe care l-am primit la podcast, îl păstrăm pentru următorul episod. Asta nu înseamnă că nu îți mulțumesc pentru feedbackul primit în urma newsletterului de săptămâna trecută happy

Sunt recunoscătoare pentru feedback, indiferent de forma sub care a venit: că ți-ai rupt din timp ca să ne asculți și să ne scrii câteva rânduri despre cum vi se pare, că ne-ai ajutat cu un share, că mi-ai scris să-mi spui că te-am inspirat să pornești propriul podcast sau pur și simplu că n-ai dat click ca să asculți. Iar acum de abia aștept să văd feedbackul de la acest episod nou al podcastului.

P.S. vinerea trecută ziceam că pregătesc ceva special legat de cărți, ca de final de an. E work in progress, se va întâmpla săptămâna viitoare happy

Pe curând!

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed