Covid-19 – linkuri de luni

SAFETY GUIDELINES:



Ce am mai citit în ultima săptămână:

1. De ce medicii sunt atât de afectați de covid-19? E posibil să existe o legătură între doza inițială de expunere și outcome-ul (mortalitatea): „we know that exposure to higher doses are associated with a worse outcome and this may be likely in the case of Covid-19 as well.” – E neclar cât de corelat este cu gradul de epuizare și lipsa echipamentelor de protecție.

2. Când nu ești infectat și ieși în public, ORICE mască e mai bună decât zero mască. Deci dacă ai buff, fular, cagulă, mască de sudor, de snorkeling sau orice îți poate acoperi fața, poartă-le. Când ești infectat și stai în casă, nu purta mască. (vezi și acest articol: Why we should all wear masks)

3. Probabil ai văzut studiul care analiza cât timp rezistă covid-19 pe diverse suprafețe și spunea că rezistă 3 ore în aer și au fost detectate urme pe plastic și după 3 zile, pe carton după 24 de ore etc. Da, DAR: studiul a fost făcut într-un mediu controlat – nu știm cum reacționează în alte condiții (temperatură, umiditate etc). Doi la mână, că au fost detectate urme de virus nu înseamnă că doza a rămas la fel, fiindcă există acel „half-life” – în cât timp scade la jumătate. Explicații aici.

4. A crescut ușor numărul cazurilor din China după ce au mai slăbit măsurile de siguranță și există din ce în ce mai multe reîmbolnăviri (până la 10% din cazurile declarate vindecate). Este neclar din ce cauză (dacă au fost testele de vină) sau dacă au mai putut infecta și pe alții.

5. De ce e important să fie foarte bine aerisite camerele celor infectați (observată de medici și în trecut, în alte epidemii) vezi aici sau aici. Zero riscuri dacă se dovedește a nu funcționa în acest caz.

6. În Italia au apărut studii care arată o corelație între nivelul de poluare, capacitatea pulmonară și evoluția virusului. Neclar dacă există într-adevăr o relație cauză-efect sau doar sunt corelate fiindcă sunt zonele cele mai populate.

7. Alt studiu arată o corelație între zonele unde vaccinul BCG este inclus în schema obligatorie și efectele COVID-19 (România este una din primele țări unde a fost introdus acest vaccin), se investighează dacă poate fi folosit pentru a întări sistemul imunitar.

8. O companie a primit undă verde să producă cel mai rapid test pentru noul coronavirus, îl detectează în 5 minute (dacă e pozitiv) sau 13 minute (dacă e negativ): Abbott launches molecular point-of-care test to detect novel coronavirus in as little as five minutes



???? ALTE ARTICOLE / RESURSE INTERESANTE:



BUSINESS:



???? DREPTURILE OMULUI:



???????? DE LA NOI:

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed