Covid-19 – linkuri de luni

SAFETY GUIDELINES:Ce am mai citit în ultima săptămână:

1. De ce medicii sunt atât de afectați de covid-19? E posibil să existe o legătură între doza inițială de expunere și outcome-ul (mortalitatea): “we know that exposure to higher doses are associated with a worse outcome and this may be likely in the case of Covid-19 as well.” – E neclar cât de corelat este cu gradul de epuizare și lipsa echipamentelor de protecție.

2. Când nu ești infectat și ieși în public, ORICE mască e mai bună decât zero mască. Deci dacă ai buff, fular, cagulă, mască de sudor, de snorkeling sau orice îți poate acoperi fața, poartă-le. Când ești infectat și stai în casă, nu purta mască. (vezi și acest articol: Why we should all wear masks)

3. Probabil ai văzut studiul care analiza cât timp rezistă covid-19 pe diverse suprafețe și spunea că rezistă 3 ore în aer și au fost detectate urme pe plastic și după 3 zile, pe carton după 24 de ore etc. Da, DAR: studiul a fost făcut într-un mediu controlat – nu știm cum reacționează în alte condiții (temperatură, umiditate etc). Doi la mână, că au fost detectate urme de virus nu înseamnă că doza a rămas la fel, fiindcă există acel “half-life” – în cât timp scade la jumătate. Explicații aici.

4. A crescut ușor numărul cazurilor din China după ce au mai slăbit măsurile de siguranță și există din ce în ce mai multe reîmbolnăviri (până la 10% din cazurile declarate vindecate). Este neclar din ce cauză (dacă au fost testele de vină) sau dacă au mai putut infecta și pe alții.

5. De ce e important să fie foarte bine aerisite camerele celor infectați (observată de medici și în trecut, în alte epidemii) vezi aici sau aici. Zero riscuri dacă se dovedește a nu funcționa în acest caz.

6. În Italia au apărut studii care arată o corelație între nivelul de poluare, capacitatea pulmonară și evoluția virusului. Neclar dacă există într-adevăr o relație cauză-efect sau doar sunt corelate fiindcă sunt zonele cele mai populate.

7. Alt studiu arată o corelație între zonele unde vaccinul BCG este inclus în schema obligatorie și efectele COVID-19 (România este una din primele țări unde a fost introdus acest vaccin), se investighează dacă poate fi folosit pentru a întări sistemul imunitar.

8. O companie a primit undă verde să producă cel mai rapid test pentru noul coronavirus, îl detectează în 5 minute (dacă e pozitiv) sau 13 minute (dacă e negativ): Abbott launches molecular point-of-care test to detect novel coronavirus in as little as five minutes💯 ALTE ARTICOLE / RESURSE INTERESANTE:BUSINESS:🌎 DREPTURILE OMULUI:🇷🇴 DE LA NOI:


Leave a Reply