Cum facem cumpărături în perioada covid-19

Ieri am publicat o listă cu studii și articole legate de siguranță, cum să facem cumpărături și să tratăm alimentele, respectiv aprovizionarea cu mâncare din Italia în contextul epidemiei cu covid-19.

Am fost rugată să traduc o parte din ele, fiindcă nu toată lumea înțelege engleza sau are acum timp să citească studii, așa că las mai jos câteva informații, pe scurt.

P.S. în poza de mai sus este Gyuri, busuiocul familiei, căruia îi mulțumim happy

IDEILE ESENȚIALE:

– Studiile de până acum arată că virusul rezistă și până la 24 de ore pe cutiile de carton, respectiv 3 zile pe ambalajele de plastic (dar scade treptat, nu e la fel de la început până la final).

– Momentan nu există nicio dovadă că mâncarea sau ambalajele ar fi asociate cu transmisia. Cu toate astea, lipsa dovezii nu reprezintă dovada absenței, și atunci este recomandată o extra doză de paranoia în perioada asta. Tratează absolut totul ca și cum ar fi fost deja infectat și este o bombă cu ceas.

– Să ieși tu la cumpărături reprezintă un extra risc pe care este de preferat să-l eviți. Ideal este să îți comanzi acasă produsele alimentară de bază și să ți le gătești singur. Interacționează cât mai puțin cu cei care livrează, fiindcă sunt cei mai expuși în această perioadă și pot fi purtători asimptomatici.

– Comandă online. Comandă pentru ai tăi, comandă pentru vecini (dacă știi că sunt în vârstă și nu se descurcă). Nu uita să fii om! Ai aici o listă de producători locali de alimente proaspete.

– Plătește online, ca să eviți să interacționezi cu curierul. Atunci când te sună că a ajuns cu coletul, roagă-l să-l lase în fața ușii.

– Dacă totuși ai nevoie să ieși din casă și să te duci la magazin, în primul rând protejează-ți fața cu orice ai la îndemână (mască, fular, buff etc) și poartă mănuși. Păstrează minim 2 metri față de alte persoane. Nu te atinge pe față! Nu pune mâna pe clanțe sau butoane de lift. În magazin, cel mai mare risc să te infectezi este de la căruciorul sau coșul de cumpărături. Alege bunuri împachetate, cu extra certificări legate de standardele de igienă.

– Scapă de toate ambalajele. Spală tot ce ai cumpărat.

– Spală-te pe mâini cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde – înainte și după să umbli cu ambalaje, înainte să mănânci. Vezi acest filmuleț care arată cum să te speli corect.

– Nu-ți atinge fața!

COMPORTAMENTUL ÎN AFARA CASEI:
1. Dacă ieși din casă, scoți ceva din casă, atingi orice vine din afara casei etc, tratează orice sub prezumpția că deja a fost contaminat cu virusul și trebuie să împiedici contaminarea. Inclusiv praful – mai ales că bate vântul foarte tare. Cu alte cuvinte, îți pui orice fel de strat de extra protecție ai la dispoziție (mănuși, mască, buff, fular, eșarfă etc) și NU îți atingi fața!
2. Nu pune mâna pe clanțe sau butoane de la lift – decât dacă n-ai cum să le dezinfectezi tu.
3. Păstrează minim 2 metri distanță față de alți oameni.
4. Când ajungi acasă, te descalți în fața ușii și fie îi lași acolo câteva zile, fie le dezinfectezi talpa. Important e să nu-i folosești și în interior.
5. După ce ai intrat în casă, primul lucru este să ne spălăm pe mâini (nu atinge fața!). Ne scoatem hainele, ne spălăm din nou pe mâini. Punem hainele afară la aerisit timp de câteva zile.

CÂND TE DUCI LA CUMPĂRĂTURI ÎN MAGAZIN:
1. Înainte să intri într-un magazin îți pui mănuși de unică folosință și mască sau buff, fular, eșarfă etc – orice poți folosi ca protecție.
2. Eviți complet să-ți atingi fața în tot acest timp!
3. Cel mai mare risc să te infectezi este de la căruciorul sau coșul de cumpărături. Curăță-le cu șervețele dezinfectante. Dacă nu ai, îți faci acasă (WHO are aici rețete să-ți faci dezinfectant). Scapi de șervețele imediat după ce le-ai folosit.
3b. Alternativă: îți aduci propria pungă de cumpărături reutilizabilă (dacă poți căra mai multe lucruri în ea).
4. Păstrezi distanța față de oamenii din magazin – minim 2 metri. Inclusiv (mai ales) când stai la coadă ca să plătești. Dacă ai opțiunea, folosește una din casele automate. Dezinfectează și acolo ecranul înainte să îl folosești.
5. Folosește gel dezinfectant după ce ai ieșit din magazin sau spală-te cu apă și săpun (dacă există varianta asta).
6. Ai grijă și la mânerele de la ușa mașinii, volan, ușa de la clădire, butoanele din lift etc.

ACASĂ:
1. Dacă nu sunt produse perisabile, lasă-le afară (pe balcon) timp de 1-3 zile.
2. Scapă de tot ce e ambalaj, cutii de carton, aruncă-le într-o pungă de gunoi și las-o afară.
3. Spală ambalajul de plastic cu șervețele antibacteriane sau apă și săpun.
4. Dacă e nevoie să le pui în frigider: spală fiecare produs cu apă, săpun și o perie moale timp de aproximativ 20 de secunde.
5. Spală-te pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun după ce ai umblat cu ce ai cumpărat și înainte să mănânci.
6. Este incert la ce temperaturi rezistă virusul și pentru cât timp, dar se recomandă să încălzești mâncarea minim 3 minute la 65 de grade Celsius (dacă se comportă la fel ca SARS).

CE PUTEM ÎNVĂȚA DIN ITALIA:

În magazinele din Italia au fost 3 etape până acum:
1. Au plasat comenzi de stocuri mari – odată cu primele cazuri anunțate în țara lor.
2. Cumpărăturile de panică făcute de oameni – odată cu restricțiile anunțate de guvern.
3. Creșteri susținute ale cumpărăturilor – odată cu închiderea restaurantelor și teraselor.

Și se pare că ne apropiem de o a 4a etapă, cauzată de problemele financiare: criminalitatea în creștere. Este bine să fii pregătit și de acest scenariu (sau măcar să conștientizezi posibilitatea).

De asemenea, apar niște semnale de alarmă referitoare la viitoare posibile probleme cu lanțul de producție și distribuție a medicamentelor, multe fiind produse în China și India (nu știu care este situația României pe partea asta).

– 37% din italieni mâncau în oraș (nu știu România la cât e).
– Încă mai consumăm din mâncarea produsă anul trecut (cereale, cartofi) sau e produsă zilnic pe lanțul scurt (lapte), însă o să fim loviți rău pe termen lung, în special în contextul schimbărilor climatice (lipsa precipitațiilor din această iarnă).

Ce se întâmplă în magazinele fizice din Italia:
– Ca reacție la pierderile financiare, oamenii cumpără întâi private labels (sunt mai ieftine).
– S-au orientat spre bunuri împachetate, cu extra certificări legate de standardele de igienă/sanitizing.
– Unele rafturi din magazine s-au golit complet și părea că au rămas fără stoc – s-a întâmplat fiindcă aveau produse doar de la câțiva vânzători de top și s-au dat rapid, odată cu etapa de panic buying, dar au reaprovizionat.
– Vânzătorii poartă măști, mănuși, își verifică temperatura zilnic la intrarea în magazin.
– Nu se mai fac promoții sau reduceri în magazinele fizice, ca să evite fluxul de oameni.
– Eurospin (lideri retaileri) au dat €100 bonus pentru oamenii care lucrează în prima linie.
– Retailerii mari cumpără reclame în media pentru a mulțumi staffului + personalului medical + donează bani spitalelor.

Ce se întâmplă în online:
– Esselunga (retaileri) dau livrări gratis la cei 65+, Carrefour livrează doar celor 65+
– timp mediu livrare: peste 2 săptămâni pentru o comandă.
– limită 1 livrare / familie / săptămână.

Mai multe detalii aici: COVID-19: Learnings From The Italian Grocery Supply Chain.

Stay strong.

Surse:

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

2 comentarii

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed