Cum spunem NU? (workshop 2 noiembrie, cu Octavian Istrate)

Mi-e greu să spun nu. Mi-e atât de greu încât am ajuns să-mi fac o listă de reguli și template-uri cu refuzuri pentru fiecare situație în care m-aș putea băga (ex: am un template pentru momente în care deja am spus da și pe urmă m-am răzgândit și vreau să spun nu). Teoretic la testele Big 5 am scor mare de asertivitate și știu bine teoria, doar că practica întotdeauna e dificilă, mai ales când mă macină FOMO.

Și cum ăsta e un subiect pe care simt că mereu voi mai avea de lucru, pe 2 noiembrie o să particip la un workshop despre cum spunem nu, cum să ne stabilim și să comunicăm limite sănătoase. Este organizat de Whisper – Center for Strategic Change și ținut de colegul meu Octavian Istrate – Change Strategist, trainer Nonviolent Communication, DJ de 20 de ani, biciclist și pasionat de drumeții cu cortul.

Eventul va dura aproape 3 ore, este ținut pe Zoom (începând cu 19:00 – ora RO) și o să fie și cu exerciții practice. Dar mai bine te las să citești detaliile de AICI (tot acolo vei găsi și linkul de înscriere – îți sugerez să nu stai prea mult pe gânduri să-ți rezervi locul, că este posibil să nu mai prinzi).

Te las cu povestea lui Octavian:

„Până la 33 de ani am fost “băiatul super de treabă”, care îi ajuta întotdeauna pe ceilalți. Indiferent dacă aveam sau nu resursele energetice necesare. Indiferent dacă simțeam că nu mai pot.

Totul bine și frumos, primeam apreciere și validare. La greu. Problema acestui “băiat super de treabă” era că ajungea să fie epuizat și plin de resentimente. Mai mult: nu era el însuși. Proiecta o imagine care să fie acceptată și validată de cei din jur, în timp ce adevăratul Octavian rămânea cu aceste nevoi neîmplinite. Pentru că nu se manifesta.

Încercasem de mai multe ori să spun “Nu”, dar ori primisem înapoi agresivitate verbală, ori mă cuprinsese un puternic sentiment de vinovăție. Reacțiile mele emoționale mă făceau să renunț la a susține limitele pe care le simțeam ca fiind potrivite pentru mine.

Apoi, în octombrie 2016, la un training de Comunicare Nonviolentă, am participat la un workshop pe tema “Cum să spui “NU””. I was mind blown! Am aflat nu doar că puteam să spun “Nu”, dar și cum să o fac astfel încât să cresc șansele ca celălalt să mă audă.

A durat 3 săptămâni până mi-am adunat c****** (curajul big grin) să-i spun șefului și colaboratorului meu de atunci – pe care-l respectam foarte mult – că vreau să-mi dau demisia. Pentru că mi-am asumat ce vreau și am știut cum să pun în cuvinte, omul din fața mea m-a înțeles și mi-a acceptat decizia. Mai ușor decât mă așteptam. Norocul începătorului.

De atunci am intrat pe un drum pe care am învățat pas cu pas cum să spun “Nu”. Drum presărat cu reușite dar și cu greutăți. Drum pe care încă îl parcurg. Simt că mai am de mers pe el.

Suntem cu toții work in progress, toată viața. Însă, între timp am devenit trainer și azi ajut alți oameni la rândul meu să se simtă înțeleși și auziți.

Dacă și tu vrei să exersezi cum să spui “Nu” fără vinovăție și cum să te prioritizezi, fără să te simți egoist(ă), te astept la webinar.”

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed