Ryan Holiday x Cristina – podcast

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

„Anything that you can get a dopamine hit for or a reward for can become addictive. So sex, money, gambling, drugs, alcohol, smoking, whatever it is. And work is that too. When your identity is tied up in your work, when it’s where you go, when you feel frustrated, and you need relief or you need release, it’s a really dangerous place to be. And I’ve struggled with that in my own life. I struggled with overcommitting to things, I struggle with overdoing, with getting so stressed and thinking that what I’m doing really matters. And truth is none of it really matters. And so that’s sort of what my ego book is about. It’s one of the places I came from. It’s just it’s like a place of burnout. This place of overcommitment. This place is sort of like a work compulsion. And so, yeah, it’s just an ongoing thing for me.”

*

Pe Ryan Holiday l-am descoperit complet întâmplător, am impresia că prin 2012. I-am descoperit blogul și i-am devorat toată arhiva, i-am descoperit newsletterul lunar unde vorbea despre cărțile pe care le recomandă și, într-un final, am citit prima lui carte (pe atunci avea doar una lansată, între timp a mai publicat vreo 10 și mai are câteva anunțate).

Dacă nu i-aș fi descoperit munca, probabil că aș fi apucat-o pe alt drum. Poate că nu aș fi început să citesc – fiindcă adevărul este că nu citeam înainte, deloc, nici măcar o carte pe an. Poate că acest newsletter nu ar fi existat iar tu nu ai fi citit acum aceste rânduri.

De la el am avut ocazia să învăț multe lucruri, dar cel mai mult mă bucur că am descoperit stoicismul, o filosofie antică ale cărei principii pragmatice mă ajută să „navighez” prin haosul de zi cu zi.

Fost om de marketing și media strategist, alergător (aleargă zilnic de mai bine de 10 ani), de aceeași vârstă ca mine, Ryan locuiește acum la o fermă din Texas, împreună cu soția, cei doi copii și multe capre, gâște, vaci și alte animale.

În toamna 2019, am avut ocazia să-l însoțesc 25 de ore – adică puținul timp pe care l-a petrecut în România, cu ocazia GPeC Summit, eveniment unde a fost invitat ca speaker. Pentru această oportunitate o să le fiu mereu recunoscătoare organizatorilor, Andrei și Raluca Radu.

Ultimul lucru pe care Ryan îl avea programat în agendă, chiar înainte să plece spre aeroport, a fost să înregistrăm acest episod de podcast, pe care te invit acum să-l asculți.

Ne vei auzi povestind, printre multe altele, despre:

  • Cum a descoperit stoicismul și i-a schimbat viața.
  • Burnout, experiența lui cu Workaholics Anonymous și ce se întâmplă când ne legăm prea tare identitatea de munca pe care o facem.
  • Mentorii lui și ce sfaturi ar da unui tânăr care vrea să-și găsească un mentor, inclusiv cum să-l abordeze.
  • De ce preferă cărți vechi sau despre istorie în locul celor care sunt acum la modă.
  • Cum să îți reconstruiești relația cu informația (inclusiv știri și social media) pentru a reduce anxietatea.
  • Procesul lui de a lua notițe din cărțile citite.
  • Rutina zilnică: cum și-a format obiceiul de a scrie, journaling, mers pe jos, alergare, și de ce nu se apropie de telefon timp de câteva ore.
  • Ce ritual are înainte de a urca pe scenă și a vorbi public (sau, mă rog, avea pre-pandemie).

La începutul anului trecut, chiar înainte de pandemie, Ryan și Sam (soția lui) se pregăteau să deschidă o librărie în care își puseseră aproape toate economiile de-o viață. Au reușit s-o deschidă recent, după mai multe aventuri, și cu prima ocazie o să facem un episod nou de podcast direct de acolo.

Dar, până atunci, te invit să asculți conversația noastră din noiembrie 2019. Este „evergreen” și sper să inspire și să facă diferența în viața cuiva care ne ascultă – măcar pe un sfert din cât a făcut Ryan în a mea.

Unde poți să-l urmărești:

Iar dacă-ți iei ceva interesant din conversația noastră, m-aș bucura să știu dar, cel mai mult, m-ar ajuta să scrii public despre asta și să pui un link spre ea, ca să ajungă și la alții.

Mulțumesc. Enjoy it!

– Cristina

Acest text a fost întâi trimis celor abonați la newsletterul meu, Cristina’s Friday Read. Dacă vrei să primești mai multe resurse de acest gen, te poți abona de aici.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed