Creștere exponențială

Inventatorul jocului de șah a cerut regelui Indiei să fie recompensat astfel: a vrut să primească un bob de orez pentru primul pătrat de pe tabla de șah, două boabe pentru al doilea pătrat, patru boabe pentru al treilea, pe urmă 8, 16, și așa mai departe, dublându-se de fiecare dată, până când toate cele 64 de pătrate vor fi acoperite.

Regele a acceptat, mirat, gândindu-se că e un preț extrem de mic cerut de inventator. Ulterior a realizat că este o cerere imposibil de îndeplinit, fiindcă depășea toate rezervele. Pentru al 20lea pătrat, regele ar fi trebuit să pună 1 milion de boabe de orez, iar pentru al 64lea ar fi avut nevoie de un strat suficient de gros încât să îngroape toată țara sub un strat de un metru de orez.

Este o fabulă veche, pare-se că ar avea origini în India, uneori o întâlnești cu grâu în loc de orez, alteori cu zeul Krishna în locul inventatorului.

În orice caz, este folosită de matematicieni pentru a ilustra creșterea exponențială și ilustrează foarte bine și riscul la care suntem expuși în prezent, cu noul COVID-19.

Pe 21 februarie 2020, în urmă cu nici 3 săptămâni, Italia avea doar 19 cazuri confirmate de infecții cu noul coronavirus. Toată lumea își vedea normal de treburi.

Totul pare în regulă, până când brusc nu mai e nimic în regulă.

Mai bine să fim considerați paranoici și peste câteva săptămâni să ne uităm în urmă și să spunem că am reacționat exagerat, decât să ajungem să regretăm că n-am luat măsuri mai devreme. În special când riscul este asimetric și consecințele sunt atât de grave.

Câteva linkuri utile ca să te informezi în privința COVID-19 și ce înseamnă creștere exponențială:

Stay safe.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed