Bibliotecă modernă: testez abonamentul personal de la Bookster

Încă de când am lansat The CEO Library mi-am dorit tare mult să iau un interviu celor de la Bookster, un startup românesc cu o misiune asemănătoare cu a mea: încurajarea cititului și a dezvoltării pe plan profesional și personal cu ajutorul cărților atent selectate. Deși nu am avut ocazia să testez, auzisem numai lucruri minunate și știu că e un serviciu foarte îndrăgit de cei care lucrează în corporații.

Paranteză rapidă, pentru cine nu știe: Bookster este un startup românesc lansat în 2013, o bibliotecă online modernă care oferă accesul la cele mai bune cărți (filtrate de echipa lor), pe baza unor abonamente pentru companii. Cu alte cuvinte, companiile plătesc lunar o sumă infimă pentru fiecare angajat care împrumută cărți prin platforma Bookster, iar cărțile le sunt livrate gratuit la birou. Toate sunt protejate de o copertă pe care sunt puse stickere cu logo-ul Bookster – sunt șanse mari să le fi observat în mijloacele de transport în comun, pe drum spre birou, fiindcă au avut până acum peste 65,000 de cititori, fiind printre beneficiile preferate de angajații din corporații.

În primăvara trecută mi-am făcut într-un final curaj să le propun un interviu, iar la research am descoperit că au lansat și o opțiune pentru persoane fizice. Am tot zis de atunci că o voi testa, dar am reușit de abia săptămâna trecută.

De obicei îmi cumpăr cărți doar de două ori pe an (înainte de vacanța de iarnă, respectiv înainte de cea de vară), în batch-uri de câteva zeci, comandate de pe Amazon. Este un sistem oarecum ciudat (explicat pe larg aici) la care am ajuns pentru a evita cât mai mult cumpărăturile impulsive. Încetinind procesul de cumpărare și forțându-mă să am răbdare, îmi cresc șansele să citesc mai multe cărți cu adevărat utile – citesc proactiv, nu reactiv la eforturile de marketing ale editurilor sau autorilor. Totodată, mă frustrez mai puțin, deoarece evit surprizele de genul “ups, tocmai am dat pe cartea asta dublu”, doar fiindcă n-am avut răbdare să aștept până la următoarea comandă și am luat-o de undeva unde avea comision peste 100%.

Chiar și așa, tot se adună costurile, deoarece citesc peste 60 de cărți non-fiction pe an. Din acest motiv, în ultima perioadă am început să caut alternative mai prietenoase pentru buzunar… ceea ce mă aduce la motivul pentru care am ajuns să testez conturile personale de la Bookster.

Cu ce este diferit un cont personal, pentru persoane fizice, față de abonamentul pentru angajații din companii?

1. În primul rând, nu costă nimic. Oricine își poate face cont personal pe platforma Bookster (de aici) și să împrumute gratuit cărți de la ei.

2. Poți împrumuta o singură carte – până nu o returnezi pe aia, nu ai voie să iei mai multe, limită de care am aflat după ce deja selectasem (oarecum randomly) prima carte. Prin comparație, cei care au conturi de angajați au voie să împrumute până la 5 cărți simultan.

3. De asemenea, cartea trebuie ridicată direct de la sediul lor, nu-ți este livrată prin curier, așadar varianta asta este doar pentru cei care locuiesc în București.

La mine a durat o săptămână din momentul când am selectat-o pe site și până a ajuns la sediul lor, moment în care m-au notificat că mă pot duce s-o ridic, și am 30 de zile la dispoziție s-o citesc și s-o returnez. Sediul Bookster este aproape de stația de metrou Aviatorilor, vis-a-vis de intrarea în parcul Herăstrău, unde oricum ajung de mai multe ori pe săptămână, fie cu alergările, fie cu întâlnirile pe care mi le stabilesc în parc, așadar mi-e la îndemână să dau o fugă să ridic și cartea din biblioteca de la parterul sediului lor. Pe copertă este pus un sticker cu numele meu și data când trebuie s-o returnez.

Ieri, după ce mi-am ridicat cartea de la sediul lor, am avut mai multe întâlniri cu prieteni care sunt cititori la fel de înrăiți ca mine și știau de Bookster, însă niciunul din ei nu lucrează în corporație și nu știa că există și această variantă de abonament personal. Dragilor, vă faceți cont de aici & happy page turning! happy

P.S. aici e interviul pe care l-am luat celor două co-CEOs Bookster, Alexandra Stroe și Iulia Ghiță, dacă ești curios să afli ce cărți au influențat modelul lor de business și cultura companiei.


Leave a Reply