Bibliotecă modernă: testez abonamentul personal de la Bookster

LATER UPDATE: Am scris acest articol în 2019 iar ultima oară când am testat sistemul Bookster de împrumutat cărți ca persoană fizică a fost chiar înainte de pandemie, ceea ce înseamnă că s-ar putea ca unele informații să nu mai fie de actualitate. De ex, cărțile împrumutate înțeleg că se ridică acum din altă parte – mai exact, de la cafeneaua TED de la piața Romană.
Te las cu articolul original:

***

Încă de când am lansat The CEO Library mi-am dorit tare mult să iau un interviu celor de la Bookster, un startup românesc cu o misiune asemănătoare cu a mea: încurajarea cititului și a dezvoltării pe plan profesional și personal cu ajutorul cărților atent selectate. Deși nu am avut ocazia să testez, auzisem numai lucruri minunate și știu că e un serviciu foarte îndrăgit de cei care lucrează în corporații.

Paranteză rapidă, pentru cine nu știe: Bookster este un startup românesc lansat în 2013, o bibliotecă online modernă care oferă accesul la cele mai bune cărți (filtrate de echipa lor), pe baza unor abonamente pentru companii. Cu alte cuvinte, companiile plătesc lunar o sumă infimă pentru fiecare angajat care împrumută cărți prin platforma Bookster, iar cărțile le sunt livrate gratuit la birou. Toate sunt protejate de o copertă pe care sunt puse stickere cu logo-ul Bookster – sunt șanse mari să le fi observat în mijloacele de transport în comun, pe drum spre birou, fiindcă au avut până acum peste 65,000 de cititori, fiind printre beneficiile preferate de angajații din corporații.

În primăvara trecută mi-am făcut într-un final curaj să le propun un interviu, iar la research am descoperit că au lansat și o opțiune pentru persoane fizice. Am tot zis de atunci că o voi testa, dar am reușit de abia săptămâna trecută.

De obicei îmi cumpăr cărți doar de două ori pe an (înainte de vacanța de iarnă, respectiv înainte de cea de vară), în batch-uri de câteva zeci, comandate de pe Amazon. Este un sistem oarecum ciudat (explicat pe larg aici) la care am ajuns pentru a evita cât mai mult cumpărăturile impulsive. Încetinind procesul de cumpărare și forțându-mă să am răbdare, îmi cresc șansele să citesc mai multe cărți cu adevărat utile – citesc proactiv, nu reactiv la eforturile de marketing ale editurilor sau autorilor. Totodată, mă frustrez mai puțin, deoarece evit surprizele de genul „ups, tocmai am dat pe cartea asta dublu”, doar fiindcă n-am avut răbdare să aștept până la următoarea comandă și am luat-o de undeva unde avea comision peste 100%.

Chiar și așa, tot se adună costurile, deoarece citesc peste 60 de cărți non-fiction pe an. Din acest motiv, în ultima perioadă am început să caut alternative mai prietenoase pentru buzunar… ceea ce mă aduce la motivul pentru care am ajuns să testez conturile personale de la Bookster.

Cu ce este diferit un cont personal, pentru persoane fizice, față de abonamentul pentru angajații din companii?

1. În primul rând, nu costă nimic. Oricine își poate face cont personal pe platforma Bookster (de aici) și să împrumute gratuit cărți de la ei.

2. Poți împrumuta o singură carte – până nu o returnezi pe aia, nu ai voie să iei mai multe, limită de care am aflat după ce deja selectasem (oarecum randomly) prima carte. Prin comparație, cei care au conturi de angajați au voie să împrumute până la 5 cărți simultan.

3. De asemenea, cartea trebuie ridicată direct de la sediul lor TED’s Coffee Romană – ASE, nu-ți este livrată prin curier, așadar varianta asta este doar pentru cei care locuiesc în București.

La mine a durat o săptămână din momentul când am selectat-o pe site și până a ajuns la sediul lor, moment în care m-au notificat că mă pot duce s-o ridic, și am 30 de zile la dispoziție s-o citesc și s-o returnez. Pe copertă este pus un sticker cu numele meu și data când trebuie s-o returnez.

Sediul Bookster este aproape de stația de metrou Aviatorilor, vis-a-vis de intrarea în parcul Herăstrău, unde oricum ajung de mai multe ori pe săptămână, fie cu alergările, fie cu întâlnirile pe care mi le stabilesc în parc, așadar mi-e la îndemână să dau o fugă să ridic și cartea din biblioteca de la parterul sediului lor.

LATER UPDATE (februarie 2022): Cărțile împrumutate se pot ridica acum de la TED’s Coffee Romană – ASE. Urmărește FAQ-ul lor pentru extra info.

După ce mi-am ridicat cartea de la sediul lor, am avut mai multe întâlniri cu prieteni care sunt cititori la fel de înrăiți ca mine și știau de Bookster, însă niciunul din ei nu lucrează în corporație și nu știa că există și această variantă de abonament personal.

Dragilor, vă faceți cont de aici & happy page turning! happy

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

8 comentarii

8 comentarii. Leave new

 • Ce fain. Pacat ca e doar pentru Bucuresti.

  Răspunde
 • Buna, pe link-ul de mai sus pentru crearea contului ti se cere mentionarea companiei pentru care lucrezi.
  Fara completatea acelui câmp nu poți continua..este ceva ce omit?
  Mulțumesc!

  Răspunde
 • Intre timp, ca persoana fizica poti imprumuta 3 carti simultan, cu posibilitatea de prelungire inca 1,2,3 sau 4 saptamani. Sediul s-a mutat deja de 2 ori, la Ted’s Coffee Sincai si acum pe Dorobanti, vis-a-vis de Cibernetica.

  Răspunde
 • Mulțumesc pentru update. E fain daca poți împrumută 3 cărți acum. Super

  Răspunde
 • Se pare ca nu poti finaliza contul daca nu esti o asociatie sau nu ai un blog care sa sutina lectura. Pacat…

  Răspunde
  • Ionela, n-am făcut contul în parteneriat cu ei sau ceva. Am scris acest articol în 2019, nu am mai împrumutat cărți după pandemie, probabil au schimbat condițiile între timp. Le-ai scris să-i întrebi ce se întâmplă?

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed