Frica de simplitate

paun

La începutul acestei luni a apărut topul Forbes al femeilor care au câștigat cei mai mulți bani din muzică.

Aveam nevoie să mă documentez pentru câteva proiecte la care lucrez în prezent, așa că am pornit de la topul respectiv și am făcut o analiză a felului în care au comunicat în ultimul an cele mai populare artiste din lume. Ce poze au folosit pentru presă, pentru coperta de single, pentru album, canalele de social media și așa mai departe.

Aruncați și voi un ochi peste ele, o să remarcați un pattern:


Aproape toate comunică asemănător: foto alb-negru, cât mai simple, machiaj discret.

Este o întoarcere la simplitate, la naturalețe, la a pune accentul pe muzică și pe mesajul pe care vor să-l transmită.

O sinceritate și vulnerabilitate care, paradoxal, le dă putere. Fără măști, fără bling-bling, fără pompoane, fără excese.

„Less is more”.

Iar pe urmă vezi ce se întâmplă la noi și te apucă durerea de cap. Este un țipăt disperat după atenție.

Din dorința de a ieși în evidență, de a-ți lua ochii, fiecare se dă peste cap și face tot felul de giumbușlucuri. Tone de make-up, de accesorii strălucitoare, haine extravagante, în toate culorile universului.

Nici măcar nu există noțiunea de a comunica unitar. Pe o rețea socială folosesc o poză, pe altă rețea folosesc altă poză, PR-ul folosește complet alte poze pentru comunicatele de presă, coperta de single e într-un stil, felul în care arată în videoclip n-are nicio legătură cu nimic altceva, și așa mai departe. Din lipsa unei viziuni pe termen lung, echipa artistului este precum o găină cu capul tăiat, care aleargă în toate direcțiile.

Le e teamă de simplitate. Le e teamă ca nu cumva să le dezbraci de toate acele funde și brizbrizuri. Dacă vom descoperi că, de fapt, nu e nimic pe dedesubt? Sunt doar niște carcase goale?

[…] the most important thing about it is that for women, there is a really ridiculously high, unrealistic standard of what beauty is, and it’s heavy. It’s heavy, it’s hard. We’re so brainwashed even as women that it gets confusing. It gets really confusing as to what’s inner beauty, what’s outer beauty? What’s the dance between the two? But the most important thing, obviously, is that you honor yourself and understand what is important to you as a person, and that has nothing to do with makeup — wear it, don’t wear it. Do what feels good to you as a woman, as a human being. Express yourself.

(Alicia Keys, într-un interviu publicat în Hollywood Reporter – „Songwriter Roundtable: Justin Timberlake, Sting, Alicia Keys and More Hitmakers on Gender Bias, Trump’s „Hitler-Level” Rhetoric and Fears of a „Divided States of America” )

credit foto păun

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

3 comentarii

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed