Din experiența personală: 4 ani de când am renunțat la carne

IMG_20150607

Săptămânile trecute am avut de-a face cu o doctoriță de medicina muncii care, deși nu știa mai nimic despre mine, tot încerca să mă facă să mă simt prost pentru faptul că nu mănânc deloc carne. Era singurul lucru pe care-l cunoștea despre mine și stilul meu de viață și, pe baza sa, mi-a prevestit cum o să devin anemică și o să fac complicații de la lipsa de vitamina B12 și n-o să mai am masă musculară. Că este de datoria ei să-mi spună că medicii nu sunt de acord cu alegerea mea și că toți nutriționiștii spun același lucru. Iar prin carne nu se referea la pește, ci la vită-pui-porc.

Milestone-ul zilei de azi este că s-au făcut patru ani de când am renunțat la carne. Am evitat până acum să povestesc despre asta deoarece mi se pare ceva foarte personal. Nu am încercat niciodată să conving pe nimeni că un regim alimentar este superior altuia și ar fi normal ca nici mie să nu-mi fie impus să mănânc într-un anumit fel și să mi se facă morală dacă sunt diferită. Am ajuns totuși la vârsta la care sunt în stare să iau singură decizii, să mă documentez și, dacă deciziile respective au fost greșite și îmi fac rău, să accept consecințele.

Motivul pentru care am renunțat a fost destul de banal: mi se făcea rău după ce mâncam și m-am gândit că poate corpul meu încearcă să-mi transmită ceva. La fel cum mi se face rău și după alte chestii, de genul ciuperci umplute sau icre. Suntem cu toții diferiți, ceea ce funcționează ok la cineva este posibil să declanșeze reacții nasoale la altcineva, aia e.

Noua atenție acordată mâncării a fost urmată și de analize impecabile. Toată viața am fost anemică și am avut diverse carențe alimentare, probleme de care nu m-am mai lovit în ultimii ani. Voi încheia pauza în momentul în care voi simți din nou nevoia să mănânc carne, oricând va fi asta.

Pentru cei apropiați n-a fost vreo surpriză majoră, fiindcă nu eram mare fană carne nici înainte. Nu mi-a plăcut niciodată vita, nu suportam sarmalele, nu visam la grătare, mici am testat o singură dată în viața mea după care i-am „eliminat” vreo săptămână – salut tabără de la Clăbucet Plecare din clasa a treia cu ocazia asta!, sandwichurile cu mezeluri erau guilty pleasures. Îmi povesteau ai mei câtă bătaie de cap le dădeam pe tema asta când eram mică și încercau să mă hrănească precum „un copil normal” iar eu strângeam mâncarea în obraz până nu mai avea loc (yes, chipmunk style) și la final o expulzam.

Chipmunk

N-ar trebui nimeni să aibă impresia că va fi cel mai sănătos doar fiindcă trece pe stil vegetarian sau carnivor sau raw vegan sau orice altă clasificare mai există. Degeaba te consideri vegetarian dacă bagi numai cașcaval pane cu cartofi prăjiți și salate cu juma de litru de ulei, la fel cum degeaba ești carnivor dacă însoțești porția aia de „pui adevărat, fără hormoni, crescut la bunica la țară” cu o pâine caldă, proaspătă, și 2 litri de Cola.

Cred că ar fi mai sănătos dacă am renunța cu toții la atitudinea de genul „sunt deținătorul adevărului absolut, alegerile mele sunt singurele corecte, ești un cretin dacă nu faci ca mine„. Nu este atât de simplă ecuația, dacă mănânci sau nu carne, la fel cum nu totul în viață e alb sau negru. Iar săracul ou cred că este cea mai bună dovadă a cât de puține lucruri se știu de fapt despre nutriție: i-au stricat brandul timp de câteva decenii, a fost inamicul nr. 1 al tuturor celor cu probleme de colesterol, până când s-au trezit că nu e chiar așa și de fapt e chiar ok să bagi ouă.

Ne-ar ajuta mai mult să nu uităm că extremele strică (indiferent că e vorba de prea multe dulciuri sau prea multe fructe), să fim atenți la cum reacționează corpul la anumite combinații, să reducem din alimentele ultra procesate și să ne documentăm în permanență. Există chiar și aplicații care ajută pe partea asta, de genul MyFitnessPal, care analizează profilul nutrițional la aproape orice mâncare existentă. Și mai aștept momentul în care vor introduce în școli ore de educație nutrițională și se va renunța la negresele de la prânz oferite copiilor.

Pozele cu mâncare le-am adunat anul ăsta în telefon
Credit foto veveriță

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

15 comentarii

15 comentarii. Leave new

  • Felicitari Cristina, atât timp cât te-ai simțit și te simți ok, e bine sa mergi pe instinctul organismului.

    Probabil la un moment dat în viață organismul va cere carne, vei manca odată sa îl satisfaci și trece.

    Eu de exemplu reactionez invers, am încercat o săptămână fără carne și m-am transformat intr-un cartof happy apoi medicul mi-a spus ca organismul meu cere carne dar sa am grija sa mănânc minim 2 mese pe zi (mancam odată seara ce prindeam)

    Răspunde
  • Nu te-ai saturat de intrebarea: „Pai… si atunci ce mananci???”. Ca si cum pe lumea asta nu exista decat vita, pui si porc, si daca nu mananci din astea, probabil ca bei doar apa.

    Răspunde
    • Neaaah. Le răspund că mănânc orice altceva. laughing Mai greu îmi e când plec prin țară, că mai sunt restaurante prețioase care nu te lasă să comanzi garnitură de sine stătătoare. Sau diverși oameni care vor să te impresioneze și te duc la cel mai tare restaurant din orașul lor, restaurant care de fiecare dată este cu specific românesc și de abia găsesc ceva ok prin meniu. Dar tema asta merită articol separat, că am multe de povestit.

      Răspunde
  • Am o intrebare happy O curiozitate.. si ca sa nu te deranjez pe facebook, iti scriu aici laughing
    Eu de vreo 2 ani nu mai mananc carne, cum spui tu, porc, pui, vita,etc. Dar mananc peste din cand in cand. Nu mi se pare ca sunt vegetariana, totusi mananc carne. Dar nici nu stiu cum sa ma ‘prezint’ in lume. Am senzatia ca orice as face, ii induc in eroare pe oameni si ajung sa deranjez cu stilul meu alimentar.
    P.S. De curand am ajuns si eu la doctor, si la fel a fost. Din pacate eu chiar am avut o problema de sanatate asa ca THE CURE, ghici ce a fost: ficat de porc in tigaie. big grin Doar atat. Nicio alta varianta haha!

    Răspunde
    • Spune-le și tu că ești pescetariană, precum Steve Jobs, ca să-i induci și mai rău în eroare. big grin
      Nasol moment cu ficatul, dubioasă cură ți-au dat (bineînțeles, se numără și ăsta la loc de cinste printre cărnăriile pe care nu le-am suportat niciodată)

      Răspunde
    • Ficatul este recomandat de obicei dacă ai carențe de fier și organismul nu îl reține din alte surse sau din suplimente alimentare, ca un fel de ultimă soluție.

      Răspunde
  • Precizez dinainte ca nu am nimic cu nimeni vis-a-vis de mancare. Fiecare mananca ce vrea.

    Sunt de parere ca a fi vegetarian implica si anumite riscuri. Colonul are de suferit foarte mult din cauza aciditatii fructelor si a legumelor (mai ales ca toate fermenteaza, cu exceptia bananei). Acest lucru poate duce la o inflamatie.

    Acum un an de zile am fost diagnosticat cu boala Crohn, una autoimuna. Intrasem in depresie cateva zile, dar na, ce sa-i faci. E o boala de colon. Se tine regim alimentar, unul foarte greu, aproape imposibil pentru mine. Nu am voie fructe si legume in stare cruda toata viata (exceptand perioada de remisiune, care se intampla foarte rar intr-o viata, la cativa ani interval), cu exceptia bananei. Da, banana e singurul fruct care am voie sa-l mananc. Eu eram un mare consumator de fructe, legume … iti dai seama cum a picat pentru mine? Regimul exclude in totalitate fructele (exceptand banana) si legumele, prajeala, bauturile (am voie doar apa plata si ceai), lactatele. Practic am voie doar fierturi. Se pierd o gramada de vitamine prin fierbere, dar na, asta e. S-a intamplat.

    Acum depinde si de gusturile persoanelor. Gratarul este foarte benefic pentru om, dar cum ai spus si tu, daca ai o cola de 2l langa, mai bine o lasi balta. Consider ca e bine sa mananci si carne, deoarece anumite beneficii ale acesteia nu le vei gasi in fructe si/sau legume.

    Răspunde
  • Salut Cristina. Incep prin a-ti spune ca imi place cum scrii si cum pui problema in majoritatea articolelor, ca de ex. si acum „nimeni nu detine adevarul absolut”. De aceea iti impartasesc ca la mine functioneaza chiar pe dos: am incercat aproape 2 ani sa nu mananc carne( cam odata la 2 sapt. ). si in acest timp sanatatea s-a agravat, m-am ingrasat enorm, si mereu aveam o stare de slabiciune. De 6 luni de cand mananc zilnic + cartofi prajiti , ma simt extraordinar de bine. Din ce-am studiat pana acum, e vorba de diverse enzime pe care organismul unora le produc, altora nu(e o chestie genetica). Si cica au si-un factor psihologic(de ex. daca parintii obliga copilul sa manance zilnic dimineata lapte cu cornuri, ar putea dezvolta o intoleranta la lapte sau paine … ). Numai bine.

    Răspunde
  • Hey,

    mi se pare corecta perspectiva din care este scris articolul, doar ca:

    1)personal, consider ca pune intr-o lumină proastă/subminează autoritatea unui specialist(medicul), ceea ce este greșit.

    2)”să ne documentăm în permanență” – este o idee eronată, atâta timp cât sursa nu este una veridică. Spre exemplu, un neinițiat în tainele internetului se poate confrunta cu o mulțime de articole născocite pentru a aduce profiruri.

    3)”analize impecabile” – analiza implică un set de date, un specialist și o ipoteză drept rezultat. În cazul de față, specialistul lipsește->1, iar ipoteza formulata nu este verificata. Consider ca este periculos să devenim specialiști peste noapte în orice. Știi tu vorbă aia: „Cu cât știi mai mult, cu atât realizezi cât de puțin știi”

    În concluzie, consider ca articolele și experiențele personale publice, de genul, fac un mare rău internetului și omenirii, deși unele sunt foarte bine intenționate.

    Mult succes în continuare!

    Răspunde
    • Analizele impecabile conform specialiștilor, specialiștii fiind medicii mei obișnuiți (medicul meu de familie și diverși alți medici specializați, fiecare pe bucata lui). happy

      Sunt de acord la 2, am formulat eu incomplet. Cred că merită articol separat, că e complet altă discuție (alături de mamele care își forțează copiii să fie vegetarieni sau să țină post).

      Răspunde
  • Buna si ma bucur pentru tine ca ai putut face acest pas si te simti foarte bine. Eu am inceput sa ma gandesc serios la a trece pe o alimentatie vegetariana. De cand ma stiu, am mancat carne destul de multa, iar legume si fructe din pacate intr-un procent mic. Am mai avut si zile in care am mancat legume…dar ma simteam slabita..si nu rezistam foarte mult. Cred ca totul tine de mental…nu neaparat de grupa sangvina ( sunt grupa 0 ). Nu stiu insa cum sa fac acest pas…incat sa ma desprind de aceasta dependenta de carne. Stiu ca nu face bine…mi-au si iesit analizele cu Fe marit si mi s-a atras atentia ca daca nu o las mai mai incet, se intaleaza Guta.
    Mi-au placut mult retetele tale. Spune-mi te rog din ce ingrediente sunt facute ?

    Multumesc happy

    Răspunde
  • eu am renuntat la carne doar de 5 luni si 3 saptamani si deja simt beneficiile: ma simt mai plina de viata si am si slabit un pic happy

    Răspunde
  • Deacord cu tine!! In sfarsit cineva care o face pt ca-i pica bine,nu pt ca-i la moda.Mancam ceea ce ne prieste.Eu sunt in post si chiar am renuntat la tot ce inseamna carne,lactate,oua….si chiar ma simt bine!! Asta nu inseamna ca voi ramane asa…Te felicit Cristina ????

    Răspunde

Dă-i un răspuns lui Gollum Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed