Cele mai inutile întrebări adresate artiștilor pe net

8.1

* „pe net” = pe Facebook (în cazul artiștilor români), pe Twitter (în cazul artiștilor străini) sau pe MySpace (în cazul lui Justin Timberlake).

1. În Satu Mare când vii? Da’ în Alexandria? Da’ în Insert-Any-Unheard-Of-Village-Here? etc

Stai liniștit, o să anunțe atunci când va avea vreunul stabilit (cu excepția evenimentelor private / balurilor). Că nu e ca și cum artistul ar ține informația de genu’ ăsta doar pentru el, să nu cumva să nu vină nimeni la concert.

Iar dacă nu se stabilește niciun concert în orașul tău, de obicei există o singura explicație: e prea mică cererea. N-ar veni destulă lume la concert, organizatorul ar ieși pe minus, artistul la fel, atmosfera ar fi nasoală, fail din toate punctele de vedere.

2. La ce oră cânți?

Probabil că cei care pun întrebarea asta n-au fost niciodată la un concert, fiindcă în cluburi se desfășoară cam la fel peste tot: organizatorul trece o oră pe afiș, aia e ora la care se deschide clubul, artistul începe să cânte cam după vreo 3 ore pentru ca organizatorul / proprietarul clubului să facă în timpul ăla cât mai mulți bani la bar, din consumație (adică din alcool). Cu cât mai târziu, cu atât mai bine pentru organizator, fiindcă după ce se va termina concertul va pleca din club mai toată lumea -> gata cu consumația.

Excepție ar fi cluburile de „fițe”, unde lumea nu vine pentru trupa invitată. De obicei acolo sunt chemați artiști care au vreun hit de moment, îl cântă pe ăla 2-3 piese vechi sau necunoscute, niște coveruri și aia a fost.

La evenimentele mari / festivaluri e anunțat din timp programul. Artistul e prezent la ora stabilită contractual, comunicată de organizator, iar dacă se decalează…well, nu e vina lui. Artiștii nu obișnuiesc să întârzie fiindcă ar însemna că au încălcat contractul și s-ar alege cu penalizări. Și nimeni nu vrea asta, nu?

3. Sunt minor, pot veni la concert?

Teoretic (legal), minorii n-au ce căuta în spațiile unde se comercializează alcool sau țigări. În cazul unei razii, proprietarul clubului / organizatorul se poate alege cu amendă.
Practic, dacă nu prea mai arăți a minor, ai șanse să intri fără să te pună careva să scoți buletinul.

4. Când mai lansezi vreun videoclip / album nou?

Nu știu cum se face că-mi sare mai des în ochi întrebarea asta imediat după ce a apărut un material nou…
Stai liniștit, nu e artistul atât de egoist încât să-l țină secret, să-l asculte doar el, familia și prietenii. Și nici nu vrea să reinventeze termenul de „underground”, că are nevoie de bani să-și plătească chiria. Își va face disponibilă muzica, într-un fel sau altul – chiar și prin muzee, și va face tot ce este posibil ca să afle cât mai multă lume.

5. Pot să-ți pun o întrebare?

Deja ai pus-o.

Întreabă direct ce ai de întrebat și nu mai pierde timpul.

6. Pot să îți trimit o piesă / niște versuri scrise de mine, să-mi spui ce părere ai?

De ce, ai nevoie de aprobare? Pentru ceva ce este prin natură extrem de subiectiv?

7. Pot să vin și eu într-o zi cu tine la studio, să trag o piesă?

(sunt curioasă dacă și Dr. Dre sau Jay-Z primesc cereri de genul ăsta)
Suntem în 2014, ai acces la net, ai acces la Google și Facebook, profită de ele. Nu mai sunt doar două studiouri de înregistrare în toată țara și nici nu mai trebuie să îți vinzi un rinichi ca să-ți permiți să intri în ele. Poți învăța pe net chiar și cum să-ți faci propriul studio la tine acasă – am prieteni care au început astfel, cu un calculator, un microfon izolat cumva între ușile de la șifonier, au improvizat, au învățat singuri să-și facă beaturi. Iar acum, după ani întregi de tras tare, cântă cu Smiley, lansează videoclipuri care strâng milioane de vizualizări, pleacă mereu în concerte etc.
E nevoie de muncă, nu ți le va întinde nimeni pe toate pe o tavă de argint.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

7 comentarii

7 comentarii. Leave new

  • Savu Cristi Gabriel
    23 iun. 2014 21:39

    „”Excepție ar fi cluburile de “fițe”, unde lumea nu vine pentru trupa invitată. De obicei acolo sunt chemați artiști care au vreun hit de moment, îl cântă pe ăla 2-3 piese vechi sau necunoscute, niște coveruri și aia a fost.””

    Tare asta si ai dreptate. Bravo!

    Răspunde
  • Carina Sava
    23 iun. 2014 23:36

    Cel mai interesant legat de punctul 1 este faptul ca cel mai probabil fix cei care au pus intrebarea, nu vor ajunge la concert cand totusi artistul canta in orasul lor. Si de obicei reapar cu mesaj de genul: „vaaai, ce rau imi pare ca te-am ratat aseara. a trebuit sa stau cu pisica/ insert another reason. cand mai vii in Satu Mare?”

    Răspunde
  • OMG laughing 4 ma enerveaza si pe mine, 6 e o mascare jenanta a unei propuneri de colaborare, iar 5 e deja legenda:
    – Am o intrebare. Pot sa ti-o pun?
    – Ia vezi, poti? batting eyelashes

    Răspunde
  • „Pot să îți trimit o piesă / niște versuri scrise de mine, să-mi spui ce părere ai?”

    Poti sa o trimiti mult si bine – de obicei nu artistul ia decizia legata de piese happy

    Răspunde
  • […] Cristina Chipurici scrie un articol care trebuia scris de mult – Cele mai inutile întrebări adresate artiștilor. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed