Cristina’s Friday Read #8 || Oare ăsta e ultimul mail pe care-l primești de la mine?

„STAI? CUM? CE? CUM ADICĂ ĂSTA E ULTIMUL MAIL?”

Relax. Dacă citești asta, înseamnă că ești în siguranță și că vei primi în continuare mail-urile mele. Cel puțin deocamdată.

Am făcut o setare prin care vor fi dezabonați automat toți cei care nu deschid newsletterul timp de mai multe săptămâni la rând. Nu spun exact câte, fiindcă oricum nu contează. Îndeajuns de multe încât să nu existe vreo scuză plauzibilă.

Dacă cineva nu-l deschide, înseamnă că nu e atât de interesat de ce scriu eu aici, și atunci de ce să-i mai umplu inboxul? (serios acum, fă-ți curat în mail, îți garantez că n-o să stai de Crăciun să recuperezi în batch toate mail-urile astea).

În altă ordine de idei, povesteam săptămânile trecute că urmează să lansez un proiect nou. Well… TA-DAAAA! E sus, check it: The CEO Library.

Este o bază uriașă de cărți recomandate de oameni pe care-i admirăm, oameni considerați a fi cei mai buni în domeniile lor, precum Elon Musk, Steve Jobs, Warren Buffett etc. Și da, inclusiv Ryan Holiday și Tim Ferriss (se putea altfel?).

În primă fază adunăm recomandările din alte părți, dar am pus la copt și conținut original. Deja avem publicate câteva interviuri cu antreprenori în care povestim despre ce cărți au citit și i-au influențat. În paralel lucrăm și la colecții de cărți pe diverse teme / nevoi.

Mai e foarte mult de lucru la site, dar am preferat să-l lansăm cât mai repede ca să începem să primim feedback de la lume. Adică inclusiv de la tine happy Fiindcă am încredere în părerea ta, am rugămintea să-mi dai un reply și să-mi spui cum ți se pare proiectul nou. Vom aprecia orice fel de feedback. Și ne interesează în special criticile, deci hai cu roșiile aruncate!

Vorbesc la plural deoarece nu sunt singură pe acest drum. Am fondat proiectul împreună cu Bobby Voicu, un vechi prieten, și el la fel de obsedat de citit și de a afla ce cărți recomandă oamenii pe care-i admiră. Până acum n-am găsit nicăieri toate astea într-un singur loc, așa că am zis să ni-l construim singuri. Practic, ne-am scărpinat propriile mâncărimi (îmi pare rău, am vrut să traduc „to scratch your own itch”, dar n-a ieșit foarte bine…winking.

Gata, am încheiat cu subiectul ăsta, și-așa o să iasă mail-ul lung cât un șoricar. Să trecem la linkurile săptămânii:

1.  Doing the Work Is Enough: Stop Letting Others Dictate Your Worth

Nu e prima oară când citesc acest articol scris de Ryan Holiday, dar l-a republicat pe social media într-una din zilele trecute și mi-a picat la fix. Se potrivește perfect în contextul lansării noului proiect. Sper doar să nu uit să mă ghidez după principiile enumerate aici și în momentele în care-mi va fi cel mai greu

It takes humility to admit that we have only minimal control over the rewards for our work and effort—other people’s validation, recognition, rewards.

2. Five Steps to Digital Hygiene

Dacă simți că e prea mult zgomot în jur (și nu mă refer la poluarea fonică, ci la cea digitală), atunci pașii din acest articol sunt pentru tine. Salvează ca bookmark și revino periodic asupra lui, în cazul în care uiți să păstrezi curățenia.

3. Charlie Munger: How to Get Smarter by Using Mental Models

Nu știu dacă numele Charlie Munger îți spune ceva. Este partenerul de afaceri al lui Warren Buffett (un nume de care probabil că n-ai fi auzit vreodată dacă cei doi nu s-ar fi cunoscut).

Este un articol mai lung, plin de lecții prețioase inspirate din felul în care cei doi iau decizii.

4. The Success Bloggers Are Selling You Bullshit

Jon Westenberg este un blogger din Sydney pe care-l urmăresc de ceva timp pe Medium datorită stilului uman în care scrie. Nu toate articolele lui sunt life-changing, dar din când în când mai are și unele super inspiraționale și care te ung pe suflet. Precum ăsta.

Mi-am amintit zilele trecute de cărticica asta. Mă uitam peste book blurbs din biblioteca proprie, ca să le mai adaug pe The CEO Library (adăugăm doar cărți recomandate de alții, nu le scoatem noi din burtă, iar asta e una din cele recomandate de Tim Ferriss).

Se numește „Anything you want – 40 lessons for a new kind of entrepreneur” și, deși n-are nici măcar 100 de pagini, e aur. A fost scrisă de Derek Sivers, unul din oamenii mei favoriți din lumea asta.

Știu că e ciudat să spun asta despre cineva pe care nu l-am cunoscut vreodată, habar n-are că exist și locuiește în colțul opus al globului, dar tot ce a scris Derek vreodată a influențat enorm felul în care gândesc.

La bază este un muzician care a terminat tot Berklee College of Music, după care a înființat CD Baby – un serviciu prin care ajuta artiștii independenți cu distribuția. Asta se întâmpla pe la sfârșitul anilor ’90, într-o perioadă în care artiștii încă depindeau de casele de discuri, deci CD Baby a schimbat radical felul în care se făcea jocul. 8 ani mai târziu, a vândut proiectul pentru 22 de milioane de dolari și a donat toți banii.

Știu că se găsește destul de greu, așa că-ți recomand măcar să citești ce a publicat la el pe blog (multe din ele oricum se repetă în carte).

Cam atât pentru săptămâna asta. Nu că n-ar fi destule. Dacă ai avut răbdare să citești până aici, te îmbrățișez virtual și-ți mulțumesc. happy

P.S. weekendul ăsta ajung în Berlin și weekendul viitor în Varșovia, pentru maraton (știu că pare că spun asta extrem de casual, dar în realitate sunt roasă de emoții – va fi primul meu maraton). Cineva din zonă care mă poate îndrepta spre cea mai bună cafea? Fie-vă milă! ☕

– Cristina

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed